Institutul Naţional de Cercetări Economice şi Sociale: Marea Britanie riscă să intre în recesiune

Institutul Naţional de Cercetări Economice şi Sociale a declarat că Marea Britanie este pe cale să experimenteze cinci ani de creştere economică „pierdută”, după „triplul şoc”: Brexit, COVID şi războiul din Ucraina, potrivit Sky News.

Urmărește
1472 afișări
Imaginea articolului Institutul Naţional de Cercetări Economice şi Sociale: Marea Britanie riscă să intre în recesiune

Institutul Naţional de Cercetări Economice şi Sociale: Marea Britanie riscă să intre în recesiune

Marea Britanie este pe cale să experimenteze cinci ani de creştere economică „pierdută” şi riscă să intre în recesiune anul viitor, potrivit unui grup de reflecţie economică.

Institutul Naţional de Cercetări Economice şi Sociale (Niesr) a declarat că până în 2024 inegalitatea veniturilor va fi crescut, împreună cu şomajul şi nivelul de îndatorare.

Conform cercetătorilor, „costurile ridicate ale locuinţelor, energiei şi alimentelor” vor creşte şi anul viitor, în timp ce produsul intern brut (PIB) - un indicator cheie al producţiei economice a unei ţări - abia dacă va creşte.

Potrivit acestora, PIB-ul se află în prezent cu 0,5% sub nivelul de dinaintea pandemiei şi nu va depăşi acest nivel decât peste un an, dar au avertizat, de asemenea, că perspectivele sunt „foarte incerte”.

„Există, de fapt, chiar şanse ca creşterea PIB-ului să se contracte până la sfârşitul anului 2023 şi un risc de aproximativ 60% de recesiune la sfârşitul anului 2024”, a avertizat think tank-ul.

Ultima sa prognoză din februarie a prezis că Marea Britanie va evita o recesiune în 2022 - dar a spus că presiunea provocată de criza costului vieţii va face ca aceasta să fie „simţită” ca şi cum ar avea loc.

Perspectivele lui Niesr sunt mai pesimiste decât previziunile Băncii Angliei de săptămâna trecută, care au venit în contextul în care aceasta a majorat rata de bază pentru a 14-a oară consecutiv.

Banca a sugerat că o recesiune este puţin probabilă în următorii ani, dar a sugerat că economia va stagna efectiv până în 2026.

Economistul său-şef, Huw Pill, a avertizat recent şi că preţurile alimentelor ar putea să nu revină la nivelul de dinaintea războiului din Ucraina.

În ceea ce priveşte inflaţia din Marea Britanie, Niesr a prognozat că aceasta va rămâne peste ţinta de 2% a băncii până în 2025, dar a spus că ar putea scădea la 5,2% până la sfârşitul acestui an.

Potrivit previziunilor, se aşteaptă, de asemenea, ca salariile în termeni reali din multe regiuni din Marea Britanie să se situeze sub nivelurile anterioare pandemiei până la sfârşitul anului 2024.

Cele mai sărace gospodării vor înregistra, de asemenea, un deficit de 17% din veniturile disponibile în 2024, comparativ cu cinci ani mai devreme, în timp ce cele mai bogate gospodării vor înregistra o scădere de doar 5%, au prezis cercetătorii.

Profesorul Stephen Millard, director adjunct al Niesr pentru modelare şi prognoză macroeconomică, a declarat că „triplul şoc al ofertei” reprezentat de Brexit, pandemia COVID şi invazia Rusiei în Ucraina au fost factori majori care au stat la baza perspectivelor economice dezastruoase.

El a spus că „înăsprirea monetară care a fost necesară pentru a reduce inflaţia” a jucat, de asemenea, un rol.

Profesorul Millard a adăugat: „Nevoia de a aborda performanţa slabă a creşterii economice din Regatul Unit rămâne principala provocare cu care se confruntă factorii de decizie politică în timp ce ne apropiem de următoarele alegeri”.

Aceasta vine după ce săptămâna trecută cancelarul Jeremy Hunt a declarat că lucrează la planuri pentru a readuce economia britanică pe drumul cel bun.

El a declarat pentru Sky News: „Ceea ce veţi vedea din partea mea în declaraţia de toamnă este un plan care arată cum ieşim din capcana creşterii scăzute şi cum ne transformăm într-una dintre cele mai antreprenoriale economii din lume”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici