Interdicţia Australiei privind reţelele sociale stârneşte temeri legate de izolarea adolescenţilor

Pentru Tereza Hussein, o refugiată în vârstă de 14 ani care locuieşte în Darwin, interdicţia planificată de Australia privind reţelele de socializare ar însemna pierderea unei linii directe cu cea mai importantă persoană pentru ea: o bunică pe care nu a întâlnit-o niciodată fizic.

Urmărește
473 afișări
Imaginea articolului Interdicţia Australiei privind reţelele sociale stârneşte temeri legate de izolarea adolescenţilor

Interdicţia Australiei privind reţelele sociale stârneşte temeri legate de izolarea adolescenţilor

„Este singurul mod prin care am putut lua legătura cu bunica mea până acum, prin intermediul reţelelor sociale”, a declarat Hussein, care s-a născut în Republica Democrată Congo, dar a locuit într-o tabără de refugiaţi din Malawi înainte de a se stabili în Australia când avea nouă ani.

„Va avea o schimbare foarte mare în viaţa mea pentru că îmi va fi greu să vorbesc cu oamenii pe care i-am lăsat în urmă”, a spus ea.

Deşi Hussein postează rar pe reţelele de socializare, ea foloseşte Meta, Instagram şi Snapchat în principal pentru a vizualiza şi discuta fotografii şi videoclipuri de la familie şi prieteni.

Ea reprezintă ceea ce experţii spun că este un punct orb într-un plan al guvernului australian de a stabili o vârstă minimă pentru reţelele sociale, ca răspuns la preocupările legate de intimidare, grooming predator şi sănătate fizică şi mentală, relatează Reuters.

Sondajele arată că aproximativ 97% dintre adolescenţii australieni folosesc reţelele sociale pe o medie de patru platforme, ceea ce îi plasează printre cei mai conectaţi tineri din lume.

Aproape două treimi dintre părinţii adolescenţilor australieni s-au declarat îngrijoraţi de utilizarea reţelelor sociale de către copiii lor, conform unui sondaj realizat în 2024 de serviciul pentru tineret ReachOut.

Acum, guvernul vrea să reducă dependenţa de reţelele sociale prin tăierea cablului. Deşi interdicţia nu a fost încă legiferată şi în prezent îi lipsesc detalii esenţiale - cum ar fi vârstele şi platformele pe care le-ar afecta - primul pas al guvernului este să încerce verificarea vârstei.

Cu toate acestea, apărătorii tinerilor avertizează că interdicţia va reduce conexiunile sociale pentru tinerii vulnerabili şi au solicitat în schimb ca platformele tehnologice să aplice mai bine interacţiunile sigure.

Până în prezent, nicio ţară nu a implementat o interdicţie bazată pe vârstă care să vizeze platformele de internet. Franţa şi Marea Britanie au testat verificarea vârstei, dar încă nu au pus în aplicare o interdicţie, în timp ce unele state americane solicită verificarea vârstei pentru a accesa conţinut restricţionat.

Australia intenţionează să introducă o legislaţie până la sfârşitul anului. Deşi nu a fost propusă o limită inferioară de vârstă, oficialii au sugerat că ar fi între 14 şi 16 ani.

„Dacă aş pierde reţelele de socializare, m-aş simţi mult mai izolat”, a declarat Ben Kioko, un tânăr de 14 ani din Sydney care se descrie ca fiind autist şi făcând parte din comunitatea LGBTQIA+.

„Având în vedere că mă lupt cu probleme de sănătate mintală precum anxietatea şi depresia, acest lucru ar înrăutăţi mult situaţia şi mi-ar putea afecta viaţa pe termen lung”, a adăugat el.

Prim-ministrul, un susţinător cheie al interdicţiei

Prim-ministrul Anthony Albanese este un susţinător cheie al interdicţiei.

„Părinţii vor ca copiii lor să nu mai folosească telefoanele şi să se afle pe terenul de fotbal, la fel şi eu”, a declarat în septembrie.

Justine Humphry, cercetător media la Universitatea din Sydney, care a publicat un program de siguranţă online, a declarat că, deşi companiile de social media ar trebui să protejeze mai bine adolescenţii, o interdicţie totală se bazează pe „nostalgia” pentru o copilărie fără ecrane, pe care a descris-o ca fiind „ficţiune”.

Meta, care deţine, de asemenea, Facebook şi WhatsApp, a refuzat să comenteze. Acesta a declarat că sprijină protejarea utilizatorilor tineri de conţinutul şi interacţiunile dăunătoare, dar un blocaj legat de vârstă ar trebui să fie responsabilitatea producătorilor de smartphone-uri.

Compania a crescut setările implicite de confidenţialitate pentru utilizatorii Instagram sub 18 ani în septembrie şi a declarat că cei sub 16 ani au nevoie de aprobarea părinţilor pentru a relaxa setările.

Alphabet, proprietarul YouTube, una dintre cele mai populare platforme pentru adolescenţi, a refuzat să comenteze, dar a declarat într-o postare pe blog că are caracteristici care permit părinţilor să supravegheze utilizarea de către copiii lor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici