- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (26.04.2019, 10:50)
- Nicolae Oprea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video INTERVIU Ion Jinga, ambasadorul României la ONU: Suntem singurul stat care oferă unităţi de 18 oameni pentru paza demnitarilor
Ambasadorul României la ONU, Ion Jinga, a declarat, într-un interviu la MAS Talks, că România este singurul stat care oferă „close protection units” pentru înalţii demnitari ONU. Ion Jinga a vorbit şi despre experienţele emoţionante din Africa, unde „fiecare persoană luptă pentru o cană cu apă”.
Urmărește
2219 afișări
Care sunt misiunile ONU la care România este prezentă, cât de apreciaţi sunt militarii români care partică în misiunile de menţinere a păcii sau care sunt cele mai fierbinţi zone de pe glob în prezent sunt câteva dintre subiectele discutate la MAS Talks cu Ion Jinga, ambasadorul României la ONU, preşedinte al Comisiei ONU pentru Dezarmare şi Securitate Internaţională.
Fost ambasador al României în Regatul Unit, Ion Jinga, a vorbit şi despre situaţia românilor care lucrează în prezent în Marea Britanie, în contextul Brexit, precizând că unul dintre efecte se va putea vedea cel mai probabil atunci când va fi vorba de accesul la beneficii sociale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
"Marea Britanie este parte a Uniunii Europene şi orice cetăţean dintr-o altă ţară europeană se bucură pe teritoriul britanic de tratamentul naţional, mai puţin de dreptul de a vota la alegerile parlamentare. În ceea ce priveşte beneficiile sociale s-ar putea să se schimbe puţin lucrurile, dar nu luaţi altfel decât cu beneficiul de inventar ce vă spun acum, pentru că până la urmă ţine de substanţa negocierilor cu Uniunea Europeană şi de decizia politică a Londrei", a declarat Ion Jinga.
Redăm interviul acordat de ambasadorul Ion Jinga pentru Monitorul Apărării şi Securităţii şi pentru MEDIAFAX, în cadrul emisiunii MAS Talks:
Monitorul Apărării şi Securităţii: Care sunt misiunile ONU în care este implicată România?
Ion Jinga: Avem o tradiţie care a început din anul 1991, când pentru prima dată România a participat la o astfel de misiune, era vorba atunci de o misiune la frontiera dintre Kuwait şi Irak. De atunci, am fost prezenţi în 25 de astfel de operaţiuni de menţinere a păcii, cu mai mult de 12.500 de militari, provenind de la Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, şi aici vorbim de Jandarmerie şi Poliţie şi Serviciul de Protecţie şi Pază. În general, suntem îndeosebi în Africa, dar oamenii noştri au fost şi sunt în Afganistan şi prin puncte fierbinţi din zona Caraibelor, dar suntem şi pe spaţii francofone. Avem o prezenţă nu doar numerică, ci şi de foarte bună calitate, oamenii noştri au o reputaţie foarte bună, fie că vin de la Ministerul Apărării, fie de la Interne sau de la SPP. De altfel, suntem singurul stat care oferă „close protection units”, unităţi de protecţie apropiată, şi nu vorbim de bodyguarzi, de agenţi individuali, ci de unităţi de 6, 12 sau chiar 18 oameni care asigură în zone fierbinţi protecţia înalţilor demintari ONU.
Monitorul Apărării şi Securităţii: Cum poate creşte numărul misiunilor româneşti sub egida ONU, în viitorul apropiat?
Ion Jinga: Nevoie este la ONU. De exemplu, din luna octombrie vom fi prezenţi cu patru elicoptere în Mali şi cu 120 de persoane, militari şi personal de sprijin pentru elicoptere. Misiunea din Mali este una dintre cele mai speciale din Africa, una fierbinte, şi o să-i înlocuim acolo pe prietenii noştri canadieni. Creşeterea prezenţei în astfel de misiuni ţine pe de-o parte de solicitările de la ONU şi de decizia politică de acasă, dar şi de capacitatea României de suplimentare a obiectivelor. Suntem în acelaşi timp şi sub misiuni ale NATO şi sub misiuni UE, deci este vorba, până la urmă, de gestionarea resurselor.
Monitorul Apărării şi Securităţii: Ce iniţiative a avut România în cadrul ONU, în ultimii trei ani, de exemplu, şi ce iniţiative are în prezent?
Ion Jinga: Aş zice că România a avut în mod constant iniţiative la ONU, au fost câteva premiere de-al lungul celor 64 de ani de apartenenţă la Organizaţie. Dacă ne referim la ultimii trei ani, au fost câteva premiere în ceea ce priveşte prezidarea de către România, prin ambasadorul ONU. Nu mai departe de săptămâna trecută am prezidat o reuniune legată de situaţia din Sri Lanka, cu participarea ministrului Finanţelor din această ţară şi din păcate, întâlnirea a avut loc cu câteva zile înainte de evenimentele tragice din Sri Lanka şi poate ne-am bucurat un pic prea devreme, pentru că vorbeam de rezilienţă în Sri Lanka, de consolidarea unor procese democratice. A fost o situaţie destul de complexă anul trecut (în Sri Lanka – n.r.), în care sistemul judiciar a funcţioant foarte bine şi a făcut faţă presiunilor politice. Se pare că încă mai sunt lucruri de făcut acolo.
Monitorul Apărării şi Securităţii: Recent, un membru al forţelor de menţinere a păcii a fost ucis în Mali. Cât de expuşi sunt membrii români în aceste misiuni şi cât de periculoase sunt aceste misiuni de menţinere a păcii?
Ion Jinga: Orice misiune de menţinere a păcii presupune un grad de risc şi de periculozitate, pentru că este vorba de zone de conflict, unde forţa de interpunere sunt căştile albastre ale ONU. În astfel de misiuni, riscul este permanent, iar oamenii care participă acolo îşi asumă acest lucru, au şi pregătire profesională şi pregătire psihică şi stiu exact la ce merg. Sigur că fiecare ţară încearcă să-şi protejeze oamenii săi şi sigur că facem şi noi acest lucru. Suntem preocupaţi în permanenţă de securitatea oamenilor noştri. Dacă misiunea oamenilor noştri este să asigure pacea, misiunea noastră a diplomaţilor este să prevenim orice risc suplimentar pentru ei.
Monitorul Apărării şi Securităţii: Ne puteţi da câteva exemple de zone foarte fierbinţi, dar şi câteva zone unde în trecut a fost război, dar între timp lucrurile s-au mai calmat?
Ion Jinga: Libia este o zonă foarte fierbinte, în zona capitalei Tripoli. Sudanul de Sud sau Mali. Ţări unde în trecut a existat conflict, iar acum sunt în faza de consolidare a păcii, putem vorbi de Ciad. Este o situaţie complicată care are fluctuaţii cu escaladări bruşte în Burkina-Faso. Vă pot da ca exemplu de succes Gambia, ţară unde s-a reuşit un proces de tranziţie politică şi evitarea unui conflict sângeros după ce toate indiciile de acum doi ani arătau că se merge către o confruntare. Sunt şi ţări din zonă care au la rândul lor importanţă în stabilizarea vecinătăţii, cum este Coasta de Fildeş sau Senegalul, dacă vorbim de Africa de Vest.
Monitorul Apărării şi Securităţii: Mai sunt trupe ONU în Kosovo?
Ion Jinga: Există o misiune acolo. Se discuta la un moment dat de un alt stat din zona balcanică, care ar putea eventual intra pe agenda comisiei pentru consolidarea păcii, dar nu am să-l numesc, pentru că nu este luată încă o decizie.
Citeşte continuarea în MAS
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:21
-
astăzi, 12:17
Google Gemini ar putea comanda mâncare pentru utilizatori pe Android 16