Întreprinzătorii imigranţi din Italia, o resursă importantă

Numărul întreprinzătorilor imigranţi creşte rapid în Italia, aceştia având o contribuţie importantă la creşterea economică a ţării şi dezvoltarea internaţională, conform concluziilor unei întâlniri desfăşurate marţi, la Roma.

Urmărește
22 afișări
Imaginea articolului Întreprinzătorii imigranţi din Italia, o resursă importantă

Întreprinzătorii imigranţi din Italia, o resursă importantăb (Imagine: www.adnkronos.com)

Organizaţiile de ajutor catolice Caritas şi Migrantes au prezentat, în cadrul întâlnirii, primul raport cu privire la acest fenomen. "O schimbare importantă este numărul imigranţilor care au creat propriile afaceri după ce au muncit ca angajaţi un anumit număr de ani", a declarat coordonatorul raportului cu privire la imigraţie, Antonio Riccio. Datele furnizate de grupurile Caritas-Migrantes au fost preluate în raportul intitulat "Întreprinzători imigranţi în Italia", publicat de Fundaţia Ethnoland, relatează Adnkronos în pagina electronică.

"În prezent există 165.000 de imigranţi care deţin propriile companii în Italia, iar numărul este în creştere. Aceasta este o sursă de dezvoltare pentru Italia şi pentru ţările de origine ale imigranţilor", a spus Riccio. Numărul companiilor deţinute de imigranţi s-a triplat din 2003 şi creşte cu o rată de aproximativ 20.000 pe an, în vreme ce numărul companiilor deţinute de italieni este în declin.

Între 2003 şi 2008, numărul companiilor deţinute de imigranţi români a înregistrat cea mai puternică creştere, cu 61,2 procente, urmat de cel al companiilor deţinute de albanezi. Majoritatea antreprenorilor marocani din Italia au companii de comerţ, în timp ce românii şi albanezii au firme de construcţii, conform raportului.

Folosind date furnizate de Banca Italiei, Riccio susţine că imigranţii contribuie în prezent cu 9,2 la sută din Produsul Intern Brut al Italiei şi că nivelul sumelor trimise în ţările lor de origine a atins şase miliarde de euro în 2007.

Cele mai numeroase companii italiene deţinute de imigranţi, în total 83.578, operează în sectorul industrial, dintre care 65.549 sunt companii de construcţii deţinute de est-europeni. Un total de 77.515 întreprinzători operează în domeniul serviciilor, iar 10.470 în domeniul confecţiilor şi încălţămintei, majoritatea fiind chinezi. Companiile deţinute de imigranţi au creat 500.000 de locuri de muncă, un număr important în contextul recesiunii economice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici