- Home
- Externe
- (14.10.2021, 15:58)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iranul avertizează Israelul asupra riscurilor declanşării unui conflict militar
- Iranul a reacţionat la ameninţările Israelului şi avertizează asupra riscurilor unui conflict militar
- Ambasador iranian: "Noi avertizăm asupra riscurilor unor calcule greşite sau a oricărei aventuri militare împotriva Iranului (...)"
Urmărește
5648 afișări
Sursa foto: profimedia
Administraţia islamistă de la Teheran a avertizat, joi, Israelul să nu încerce vreo "aventură militară" împotriva programului nuclear iranian, ca reacţie la ameninţările Guvernului israelian privind o intervenţie militară.
"Noi avertizăm asupra riscurilor unor calcule greşite sau a oricărei aventuri militare împotriva Iranului şi a programului nuclear iranian", a declarat joi Majid Takhtarvanchi, ambasadorul Iranului la Naţiunile Unite, citat de Agenţia France-Presse şi de cotidianul The Times of Israel.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
"În ultimele luni, numărul şi intensitatea provocărilor şi ameninţărilor din partea regimului israelian au crescut constant, atingând niveluri alarmante. Ameninţările sistematice şi explicite ale regimului sionist demonstrează că este responsabil de atacuri comise în trecut asupra programului nuclear paşnic al Iranului", a subliniat diplomatul iranian.
Israelul a avertizat, miercuri seară, că este pregătit să lanseze o acţiune militară pentru a opri Iranul să se doteze cu arme nucleare, iar Administraţia Joseph Biden a semnalat că analizează toate opţiunile dacă Teheranul nu revine rapid la respectarea Acordului atomic. "Israelul îşi rezervă dreptul de a acţiona în orice moment" împotriva Iranului. "Nu intenţionăm să lăsăm Iranul să devină putere nucleară", a declarat Yair Lapid, ministrul israelian de Externe, imediat după întâlnirea pe care a avut-o la Washington cu secretarul de Stat american, Antony Blinken. "Dacă diplomaţia va eşua, vom avea pe masă alte opţiuni. Trebuie să acţionăm, este dreptul nostru şi responsabilitatea noastră. Iranul a semnalat public că vrea distrugerea Israelului. Nu intenţionăm să permitem acest lucru", a subliniat Yair Lapid.
La rândul său, Antony Blinken a semnalat că Iranul are puţin timp la dispoziţie pentru a reveni la respectarea Acordului nuclear semnat cu marile puteri. "Ne apropiem de punctul în care o revenire la Acordul atomic nu va mai reduce beneficiile tratatului", a declarat Antony Blinken, denunţând activităţile iraniene de purificare a uraniului. Statele Unite preferă diplomaţia, "dar timpul se scurge rapid", a atras atenţia Antony Blinken. "Noi suntem pregătiţi să recurgem la alte opţiuni dacă Iranul nu îşi schimbă direcţia", a subliniat secretarul de Stat american.
Iranul a semnalat că intenţionează să revină, la începutul lunii noiembrie, la negocierile cu marile puteri pe tema relansării Acordului nuclear din 2015. Administraţia de la Teheran a cerut Statelor Unite să modifice abordarea în negocieri. "Administraţia Joseph Biden trebuie să ia o decizie: fie vrea să menţină moştenirea lăsată de Donald Trump, fie vrea să o construiască pe a lui Joseph Biden. Este o decizie pur politică. Nu avem prea mult timp la dispoziţie", a declarat recent Saeed Khatibzadeh, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe.
Administraţia SUA a semnalat că este dispusă la reluarea negocierilor cu Iranul pe tema Acordului nuclear din 2015 (Planul Comun de Acţiune Complet, JCPOA). Iranul a intensificat activităţile nucleare în contextul retragerii Statelor Unite din Acordul atomic din 2015. Relaţiile dintre Statele Unite şi Iran sunt tensionate, din cauza programului nuclear iranian şi a activităţilor balistice. Washingtonul este nemulţumit de influenţa Iranului asupra unor ţări din Orientul Mijlociu. Fostul preşedinte Donald Trump a decis în 2018 retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian şi reimpunerea de sancţiuni. Franţa, Marea Britanie, China, Rusia şi Germania menţin Acordul atomic cu Iranul.
Preşedintele Joseph Biden a semnalat că Statele Unite ar putea reveni în Acordul nuclear iranian, însă a cerut clauze suplimentare, care să limiteze activităţile balistice iraniene şi influenţa regională a Teheranului. Iranul a transmis că va reveni la respectarea în totalitate a angajamentelor asumate prin Acordul nuclear din 2015 doar dacă Statele Unite anulează sancţiunile.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe