Războiul Israel-Hamas. Armata israeliană inundă tunelurile Hamas în timp ce ONU pledează pentru finanţarea ajutoarelor

  • Armata israeliană a început să inunde reţeaua de tuneluri a Hamas, în timp ce luptele intense din Gaza sunt în toi.
  • ONU a avertizat cu privire la potenţialul "colaps al sistemului umanitar" din teritoriu, după ce o dispută privind finanţarea a afectat agenţia sa de ajutor palestinian.
Urmărește
1222 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel-Hamas. Armata israeliană inundă tunelurile Hamas în timp ce ONU pledează pentru finanţarea ajutoarelor

UPDATE Netanyahu către ambasadorii ONU: UNRWA a fost "total infiltrată" de Hamas, trebuie înlocuită

Premierul Benjamin Netanyahu afirmă că agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni a fost "total infiltrată" de Hamas, după ce UNRWA a concediat mai mulţi membri ai personalului pentru presupusa lor implicare în atacul ucigaş al Hamas din 7 octombrie asupra sudului Israelului.

"UNRWA este total infiltrată de Hamas", a declarat Netanyahu la o reuniune a ambasadorilor ONU la Ierusalim, adăugând că "trebuie să obţinem alte agenţii ONU şi alte agenţii de ajutorare care să înlocuiască UNRWA".

UPDATE IDF afirmă că avioanele de luptă au lovit locaţii ale Hezbollah în sudul Libanului

IDF afirmă că avioanele de luptă au lovit astăzi alte situri Hezbollah în sudul Libanului, în Ayta ash-Shab, Beit Lif şi Blida.

De asemenea, mai multe proiectile au fost lansate din Liban la Metula. IDF spune că loveşte sursa focului.

UPDATE Dermer, omul de încredere al lui Netanyahu, şi Jake Sullivan discută despre războiul din Gaza şi ostatici la întâlnirea de la Casa Albă

Ministrul Afacerilor Strategice, Ron Dermer, s-a întâlnit cu consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, în cursul zilei de astăzi, la Casa Albă, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, John Kirby.

Cei doi au discutat despre războiul în curs de desfăşurare din Gaza, despre eforturile de creştere a asistenţei umanitare pentru palestinienii din Fâşie şi despre negocierile pentru a asigura eliberarea celor 136 de ostatici rămaşi în Gaza, spune Kirby.

Întâlnirea are loc în urma unor întâlniri pe care Sullivan le-a avut în ultima zi cu familiile mai multor ostatici americani, alături de premierul Qatarului, unul dintre principalii mediatori între Israel şi Hamas.

UPDATE Hamas ar cere eliberarea tuturor agenţilor de elită ai terorismului capturaţi pe 7 octombrie în schimbul ostaticilor

Hamas a cerut Israelului să elibereze toţi agenţii din forţele de elită Nukhba ale grupării teroriste care au fost capturaţi pe 7 octombrie în schimbul eliberării ostaticilor ţinuţi prizonieri în Gaza, relatează postul public de televiziune Kan.

Forţele Nukhba sunt luptătorii de elită ai grupării teroriste şi au fost primii care au intrat în Israel la 7 octombrie, când mii de terorişti au trecut graniţa din Gaza, masacrând aproximativ 1.200 de persoane şi luând 253 de ostatici.

Cererea Hamas ar fi fost discutată de oficialii israelieni, deşi nu a fost luată nicio decizie în acest sens, relatează Kan.

UPDATE Gantz şi Eisenkot examinează posibilitatea de a limita ajutorul pentru Gaza pentru a face presiuni asupra unui organism care nu aparţine de Hamas să preia distribuţia - raport

Miniştrii cabinetului de război Benny Gantz şi Gadi Eisenkot analizează posibilitatea de a limita intrarea ajutorului umanitar în Fâşia Gaza pentru o perioadă scurtă de timp, până când distribuţia ajutorului nu va mai fi controlată de Hamas, relatează Channel 12.

Cei doi miniştri ar fi considerat că limitarea intrării ajutoarelor pentru o perioadă scurtă de timp va exercita presiuni asupra unui organism alternativ care să preia responsabilitatea distribuirii ajutoarelor în rândul civililor din enclavă.

În plus, limitarea intrării ajutoarelor ar putea creşte presiunea asupra Hamas pentru eliberarea ostaticilor încă ţinuţi prizonieri în Fâşie, adaugă raportul.

UPDATE SUA îşi reiterează opoziţia faţă de planul Israelului de a stabili o zonă tampon în interiorul Gaza

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matt Miller, reiterează opoziţia Statelor Unite faţă de zona tampon pe care IDF o instituie pe partea din Gaza a graniţei enclavei cu Israelul.

Rugat în timpul unei conferinţe de presă să comenteze demolările de infrastructură civilă pe care IDF le-a efectuat atât în interiorul Gaza, cât şi de-a lungul graniţei unde se preconizează că va fi amplasată zona-tampon, Miller a declarat că oficialii israelieni le-au spus omologilor lor americani că demolează doar casele care au fost folosite pentru activităţi teroriste.

În plus, oficialii israelieni au insistat că nu au nicio intenţie de a ocupa Gaza sau de a lăsa permanent trupe în interiorul Fâşiei după război, spune Miller.

Oficialii israelieni le-au mai spus omologilor americani în ultimele zile că zona tampon este menită să fie doar temporară şi că va fi eliminată odată ce Hamas va fi complet înlăturat de la putere, a declarat un oficial american pentru The Times of Israel la începutul acestei săptămâni.

Oficialul american a declarat că administraţia Biden nu este de acord nici măcar cu o zonă tampon temporară şi a exprimat această poziţie la Ierusalim. Washingtonul crede că, odată stabilită, Israelul nu va fi de acord să se retragă din zona tampon în viitor, a adăugat oficialul american.

Miller reiterează în timpul conferinţei de presă că SUA se opun eforturilor de reducere a teritoriului din Gaza.

UPDATE Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat afirmă că nu s-a schimbat politica administraţiei Biden privind recunoaşterea statului palestinian

Întrebat despre un raport potrivit căruia SUA ia în considerare recunoaşterea unui stat palestinian, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matt Miller, a declarat că administraţia Biden nu şi-a schimbat politica în această privinţă.

"Am fost destul de clari în mod public că susţinem înfiinţarea unui stat palestinian independent... cu garanţii de securitate pentru Israel... Aceasta a fost politica Statelor Unite de ceva timp. Aceasta a fost politica acestei administraţii", spune Miller.

Dar el continuă să atenueze raportul, sugerând că recunoaşterea unui stat palestinian se numără de mult timp printre opţiunile luate în calcul de administraţiile succesive, chiar dacă niciuna dintre ele nu a făcut acest pas.

UPDATE Departamentul de Stat al SUA ia în calcul recunoaşterea unui stat palestinian independent la sfârşitul războiului din Gaza - raport

Secretarul de stat american Antony Blinken a cerut Departamentului de Stat să analizeze opţiunile pentru o eventuală recunoaştere a unui stat palestinian la sfârşitul războiului dintre Israel şi Hamas în Gaza, relatează Axios, citând doi oficiali americani anonimi.

Potrivit raportului, unii membri ai administraţiei Biden consideră că recunoaşterea unui stat palestinian independent, alături de Israel, ar putea fi primul pas pentru rezolvarea conflictului dintre cele două părţi.

De asemenea, se analizează posibilitatea de a nu-şi folosi dreptul de veto pentru a bloca Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite să admită Palestina ca stat membru cu drepturi depline, relatează Axios.

În prezent, legislaţia americană ar impune administraţiei Biden să oprească toate finanţările către ONU în cazul în care organismul ar recunoaşte Palestina ca stat membru permanent.

Blinken ar fi cerut, de asemenea, o analiză a modului în care ar putea arăta un stat palestinian demilitarizat.

Casa Albă este la curent cu analizele în curs de desfăşurare, mai precizează Axios.

UPDATE Ministrul Justiţiei, Yariv Levin, dispus să îi cedeze un rol lui Lapid dacă intră în guvern - raport

Ministrul justiţiei, Yariv Levin, este dispus să renunţe la poziţia sa ministerială pentru liderul opoziţiei Yair Lapid în cazul în care Yesh Atid va alege să intre la guvernare, relatează Ynet, citând surse politice anonime.

Raportul afirmă că Levin şi-a exprimat disponibilitatea de a renunţa la funcţia sa pe durata intrării Yesh Atid la guvernare, în cazul în care i se va cere acest lucru.

În calitate de ministru al justiţiei, Levin a fost arhitectul controversatei legislaţii de revizuire a sistemului judiciar, care a declanşat aproape 10 luni de proteste săptămânale în masă antiguvernamentale şi a creat fisuri fără precedent în societatea israeliană.

Raportul vine după ce Lapid a declarat pentru N12 că ar fi dispus să aducă partidul său politic în guvern pentru a înlocui partidele ultranaţionaliste Otzma Yehudit şi Sionismul Religios, dacă acest lucru este necesar pentru a asigura eliberarea ostaticilor din Gaza.

UPDATE Lapid: Yesh Atid este pregătit să intre în guvern în locul lui Ben Gvir, Smotrich pentru a se asigura că ostaticii sunt eliberaţi

Liderul opoziţiei, Yair Lapid, a declarat pentru Canalul 12 că Yesh Atid este pregătit să intre în guvern în locul partidelor ultranaţionaliste Otzma Yehudit şi Sionismul Religios, dacă acest lucru este necesar pentru a asigura eliberarea ostaticilor din Gaza.

Ieri, Lapid a declarat că partidul său va asigura "o plasă de siguranţă" pentru guvern" după ce partidele de dreapta, conduse de ministrul securităţii naţionale Itamar Ben Gvir şi, respectiv, ministrul de finanţe Bezalel Smotrich, au criticat dur înţelegerile despre o posibilă înţelegere privind ostaticii, examinată de Israel şi Hamas.

UPDATE Ministrul saudit de externe vorbeşte cu omologul iranian despre evoluţiile din Gaza

Ministrul saudit de externe, Faisal Bin Farhan, vorbeşte la telefon cu omologul său iranian, Hossein Amir-Abdollahian, potrivit Ministerului de Externe al regatului.

Cei doi discută despre "ultimele evoluţii ale situaţiei din Fâşia Gaza, precum şi despre repercusiunile lor de securitate şi umanitare", potrivit textului citit de Arabia Saudită.

UPDATE Oficial israelian pentru NBC: Indicii puternice că acordul privind ostaticii va progresa; Netanyahu se întâlneşte cu familiile ostaticilor

Un oficial israelian de rang înalt a declarat pentru NBC News că "există indicii puternice" că un acord privind ostaticii va progresa, adăugând în acelaşi timp că guvernul Israelului nu a fost încă de acord oficial cu termenii stabiliţi la începutul acestei săptămâni la Paris.

Cabinetul în întregime nu a văzut încă termenii acordului complet, spune sursa, deşi cabinetul de război l-a dezbătut deja.

Între timp, premierul Benjamin Netanyahu se întâlneşte cu 26 de reprezentanţi ai celor 18 familii de ostatici la Ierusalim şi le spune că "angajamentul nostru este de a-i aduce pe toţi înapoi".

El adaugă că detaliile acestor eforturi trebuie să fie discrete pentru a funcţiona.

Potrivit Channel 14, familiile l-au presat pe Netanyahu să definească întoarcerea ostaticilor ca fiind obiectivul principal al războiului, dar acesta a refuzat să facă acest lucru.

UPDATE 120 de camioane cu ajutoare ar fi intrat în Gaza prin Kerem Shalom începând din această dimineaţă

O sută douăzeci de camioane cu ajutoare au intrat în sudul Fâşiei Gaza prin punctul de trecere Kerem Shalom începând din această dimineaţă, relatează Ynet.

Alte 52 de camioane au fost inspectate la punctul de trecere a frontierei Nitzana, între Israel şi Egipt, şi vor intra în Gaza prin punctul de trecere Rafah, adaugă raportul.

Intrarea ajutoarelor în Gaza prin Kerem Shalom are loc pe fondul tulburărilor, câteva zeci de persoane fiind reţinute de poliţie în timp ce încercau să împiedice intrarea ajutoarelor umanitare în Fâşie.

UPDATE IDF afirmă că bombardează siturile de lansare ale Hezbollah după proiectilele trase asupra nordului Israelului

IDF afirmă că a efectuat o nouă serie de lovituri asupra ţintelor Hezbollah din sudul Libanului.

Avioane de vânătoare au lovit un complex cu mai multe clădiri aparţinând grupării teroriste în satul libanez Rchaf.

IDF adaugă că a efectuat bombardamente de artilerie împotriva zonelor din apropierea Alma ash-Shab şi Aitaroun.

Mai multe proiectile au fost trase din Liban asupra zonelor Yiftah, Ya'ara şi Hanita, fără a provoca răniţi.

IDF afirmă că bombardează locurile de lansare.

UPDATE Erdogan va vizita Egiptul luna viitoare în încercarea de a restabili legăturile cu Egiptul

Preşedintele turc Tayyip Erdogan va vizita Egiptul luna viitoare, în încercarea de a restabili legăturile după mai mult de un deceniu de relaţii fracturate, relatează Bloomberg News, citând oficiali turci familiarizaţi cu acest subiect.

Se aşteaptă ca discuţiile dintre Erdogan şi preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sissi să se concentreze pe transporturile de ajutoare pentru palestinienii din Gaza şi pe măsurile care ar putea fi luate pentru a pune capăt războiului, adaugă raportul.

UPDATE Zeci de protestatari ar fi fost reţinuţi în timpul ciocnirilor de la Kerem Shalom din cauza ajutorului pentru Gaza

Câteva zeci de persoane ar fi fost reţinute de poliţie în timpul ciocnirilor de la punctul de trecere Kerem Shalom din Israel spre Gaza, în timp ce încercau să împiedice intrarea ajutorului umanitar în Fâşie.

Rapoartele presei evreieşti estimează că numărul celor reţinuţi se situează între 18 şi 40. Nu există niciun comentariu imediat din partea poliţiei.

Armata declarase refiunea zonă militară închisă după ce zile întregi de proteste ale israelienilor au împiedicat intrarea mărfurilor prin punctul de trecere.

Demonstranţii se opun sprijinului pentru Gaza în timp ce 136 de israelieni sunt ţinuţi ostatici în enclavă.

UPDATE Raport: Oferta de înţelegere a ostaticilor ar însemna ca IDF să se retragă din centrele de populaţie din Gaza timp de 6 săptămâni

Washington Post publică ceea ce spune că sunt detalii ale acordului privind ostaticii propus de mediatori, cu care Israelul a fost în mare parte de acord şi pe care Hamas îl ia acum în considerare.

Citând surse cu cunoştinţe în domeniu, ziarul afirmă că acordul ar include o pauză de şase săptămâni în război, cu retragerea forţelor israeliene din centrele de populaţie din Gaza, dar nu în întregime din teritoriu, şi o creştere majoră a ajutorului umanitar care intră în enclavă.

De asemenea, Israelul ar urma să elibereze trei prizonieri palestinieni pentru fiecare israelian returnat - aceeaşi rată ca în acordul de eliberare din noiembrie. Raportul nu precizează câţi ostatici ar fi eliberaţi în prima fază a acordului.

Cadrul, care este considerat preliminar, oferă prelungiri ale pauzei de şase săptămâni în schimbul unor noi eliberări.

UPDATE Israelul spune că Hamas a încercat să înroleze israelieni drept curieri de arme neştiutori 

Agenţia de securitate Shin Bet a dezvăluit că a descoperit un complot al Hamas în care gruparea teroristă a folosit profiluri false în reţelele de socializare pentru a încerca să însărcineze israelieni neştiutori cu livrarea de arme pentru a fi folosite în atacuri teroriste în Israel, un efort care a început înainte de războiul din Fâşia Gaza.

Potrivit agenţiei, operaţiunea a fost efectuată de aşa-numitul cartier general al Hamas din Cisiordania, o unitate implicată în promovarea atacurilor teroriste împotriva Israelului din Cisiordania.

UPDATE Ben Gvir avertizează că nu va permite un acord care să elibereze mii de terorişti

În Knesset, ministrul securităţii naţionale, Itamar Ben Gvir, avertizează că nu va fi de acord cu un acord de eliberare a ostaticilor cu Hamas care include concesii de amploare pentru grupul terorist, după ce rapoartele privind ultima propunere au susţinut că aceasta include eliberarea a mii de terorişti încarceraţi, inclusiv a celor de rang înalt.

Premierul Benjamin Netanyahu a negat rapoartele şi a promis că nu va elibera "mii de terorişti".

UPDATE Israelul a cucerit aproape toată Fâşia Gaza, doar oraşul Rafah a rămas neatins, dar nici urmă de ostatici

UPDATE Armata israeliană afirmă că a lovit ţinte ale armatei siriene

Armata israeliană a declarat miercuri că avioanele sale de război au lovit peste noapte infrastructura armatei siriene, ca răspuns la tirurile de rachete din această ţară.

"Noaptea trecută, au fost identificate mai multe lansări din Siria spre sudul Înălţimilor Golan", a precizat armata într-un comunicat.

"Ca răspuns, avioanele de luptă ale IDF au lovit peste noapte infrastructura militară aparţinând regimului sirian în zona Daraa".

Aceasta nu a oferit detalii despre victimele sau daunele provocate de loviturile asupra sudului Siriei.

UPDATE UE îşi propune să lanseze o misiune navală în Marea Roşie până la jumătatea lunii februarie

Statele membre ale UE doresc să lanseze o misiune navală în Marea Roşie până la jumătatea lunii februarie pentru a proteja navele de atacurile rebelilor Houthi din Yemen, susţinuţi de Iran, şi ar putea decide structura de comandă a acesteia în cursul zilei de astăzi, a declarat Josep Borrell, şeful politicii externe, în faţa reporterilor.

Numeroşi transportatori comerciali au deviat navele în urma atacurilor houthi, care controlează o mare parte din Yemen şi spun că acţionează în semn de solidaritate cu palestinienii în timp ce Israelul şi Hamas duc un război în Gaza.

"Nu toate statele membre vor fi dispuse să participe, dar nimeni nu va obstrucţiona ... Sper că pe 17 ale acestei luni (februarie - n.r.) misiunea să poată fi lansată", a declarat Borrell înainte de o reuniune a miniştrilor Apărării din Uniunea Europeană.

UPDATE Cel puţin 26.900 de morţi în urma atacurilor israeliene în Gaza, potrivit Ministerului palestinian al Sănătăţii

Cel puţin 26.900 de palestinieni au fost ucişi şi 65.949 au fost răniţi în urma loviturilor israeliene asupra Fâşiei Gaza începând cu 7 octombrie, a declarat Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza, administrat de Hamas, în actualizarea sa zilnică.

Ministerul a precizat că 150 de palestinieni au fost ucişi şi 313 au fost răniţi în loviturile israeliene în ultimele 24 de ore.

UPDATE Israelul afirmă că 3 soldaţi israelieni şi 25 de militanţi palestinieni au murit în ultimele 24 de ore

Armata israeliană afirmă că forţele sale au ucis cel puţin 25 de militanţi palestinieni în luptele din Gaza din ultimele 24 de ore.

În actualizarea sa zilnică, armata israeliană a declarat că a pierdut, de asemenea, trei soldaţi în luptele din nordul şi sudul enclavei palestiniene.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Epicentrul luptelor din ultimele săptămâni a fost Khan Yunis, principalul oraş din sudul Fâşiei Gaza, unde zone întinse au fost reduse la un pustiu noroios de clădiri bombardate şi unde un jurnalist AFP a văzut marţi oameni părăsind oraşul în timp ce în apropiere se auzeau explozii.

În altă parte a oraşului, trupele israeliene au oferit jurnaliştilor un tur al unui tunel despre care au spus că a fost folosit ca centru de comandă al Hamas.

Armata israeliană, care a supranumit vasta reţea de tuneluri "metroul din Gaza", a declarat marţi că a început să inunde complexele subterane cu apă în încercarea de a "neutraliza ameninţarea reţelei subterane a Hamas".

Războiul a fost declanşat de atacurile din 7 octombrie ale Hamas asupra Israelului, care s-au soldat cu aproximativ 1.140 de morţi, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ al AFP bazat pe cifre oficiale israeliene.

Aproximativ 250 de ostatici străini şi israelieni au fost, de asemenea, duşi în Gaza în timpul atacului din 7 octombrie, dintre care aproximativ 132 se află încă acolo. Această cifră include cadavrele a cel puţin 28 de persoane despre care se crede că au fost ucise.

În urma atacului Hamas, Israelul a lansat o ofensivă aeriană, terestră şi maritimă în Gaza, care a ucis cel puţin 26 751 de persoane, majoritatea femei şi copii, potrivit Ministerului Sănătăţii din teritoriul condus de Hamas.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici