- Home
- Externe
- WASHINGTON, (28.09.2016, 15:34)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Jean-Claude Juncker: Cotele pentru refugiaţi rămân / Martin Schulz: Ţările estice cer solidaritate doar în criza cu Rusia, nu şi în cazul imigraţiei
Sistemul cotelor pentru distribuirea refugiaţilor la nivelul Uniunii Europene va fi menţinut, afirmă Jean-Claude Juncker, şeful CE, în timp ce preşedintele PE, Martin Schulz, a criticat ţările est-europene, notând că vor solidaritate europeană în criza cu Rusia, dar nu şi în cazul imigraţiei.
Urmărește
1142 afișări
Jean-Claude Juncker: Cotele pentru refugiaţi rămân. Martin Schulz: Ţările estice cer solidaritate doar în criza cu Rusia, nu şi în cazul imigraţiei (Imagine Adrian Piclisan / Mediafax Foto)
"Rămân ataşat ideii că trebuie să răspundem crizei imigranţilor prin solidaritate şi cu inima", a declarat Juncker.
La începutul lunii septembrie, Juncker părea să fi renunţat la ideea distribuirii refugiaţilor conform cotelor obligatorii, notând că solitaritatea nu poate fi impusă de sus. Însă acum a respins această interpretare: "Eu am spus că măsurile nu pot fi impuse doar prin dorinţa celor care vor să le impună şi că trebuie să aducem ţările est şi vest-europene împreună în această privinţă".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ursula von der Leyen s-a îmbolnăvit de pneumonie „în formă severă”
-
Ministerul Energiei: Liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale se va face etapizat şi nu se limitează la data de 1 aprilie 2025
-
Mureş: Scurgeri de benzină dintr-un vagon-cisternă / Intervenţia autorităţilor s-a încheiat fără incidente majore
-
Guvernul pregăteşte eliminarea plafonării tarifelor la energie electrică şi gaze
Întrebat de un jurnalist dacă nu cumva se amplifică disensiunile la nivelul UE pe tema distribuirii refugiaţilor, Juncker a explicat: "Ştim din viaţa personală că este neobişnuit să iubeşti pe cineva dintr-o dată. Pentru ajungerea la dragoste, trebuie să acordăm timpul necesar".
Juncker a notat că premierul Ungariei, Viktor Orban, este unul dintre principalii critici ai iniţiativei privind refugiaţii, amintind că planul de distribuire a extracomunitarilor a fost aprobat de Consiliul Uniunii Europene. "Nu este vina Uniunii Europene, ci a statelor membre pentru eşecul în privinţa refugiaţilor", a precizat Juncker, citat de EUObserver.
La rândul său, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a criticat dur ţările central şi est-europene, denunţând referendumul organizat de Ungaria şi acuzând că Viktor Orban induce în eroare alegătorii, divizând UE.
"Uniunea Europeană se bazează pe compromis, nu pe confruntare. Europa a fost mereu puternică şi a existat un spirit al unităţii. Ţările est-europene cer solidaritate în privinţa dezvoltării economice, în criza cu Rusia, dar refuză solidaritatea când vine vorba de refugiaţi. Solidaritatea este un principiu, nu este selectivă", a argumentat Schulz.
Consiliul Uniunii Europene a stabilit, în septembrie 2015, să distribuie pe bază de cote 160.000 de refugiaţi extracomunitari ajunşi în spaţiul UE. România, Cehia, Slovacia şi Ungaria au votat, în Consiliul UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne, împotriva sistemului de relocare a imigranţilor conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobată. După atentatele comise la Paris în noiembrie 2015, Polonia a semnalat că nu va mai primi refugiaţi.
Zilele trecute, Robert Fico, premierul Slovaciei, ţară care deţine în prezent preşedinţia Consiliului UE, afirma că sistemul cotelor obligatorii de distribuire a refugiaţilor "s-a încheiat din punct de vedere politic", deoarece divizează ţările Uniunii Europene. "Sistemul cotelor divizează în mod clar Uniunea Europeană, cred că s-a încheiat din punct de vedere politic", a declarat Robert Fico. "Ceea ce au ţările Grupului Vişegrad - Slovacia, Cehia, Ungaria şi Polonia - spun de peste un an şi jumătate a devenit acum politica oficială a UE. Oricine vrea divizarea Europei va menţine pe masă sistemul cotelor (de distribuire a refugiaţilor -n.red.); cine vrea să unească Europa trebuie să propună un nou concept de combatere a migraţiei ilegale", a insistat Fico, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE.
Recent, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a admis că a eşuat în impunerea sistemului cotelor obligatorii de distribuire a refugiaţilor la nivelul UE, propunând ţărilor central şi est-europene să dea dovadă de o "solidaritate flexibilă".
Citeşte şi: Racheta utilizată pentru doborârea avionului de pasageri malaysian în Ucraina, în anul 2014, provenea din Rusia
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
China se confruntă cu un nou focar provocat de un virus la cinci ani după ce a început pandemia COVID-19. Ce este HMPV
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Medicul Vlad Ciurea dezvăluie alimentul nelipsit de pe masa românilor, care ne obosește și ne seacă de energie 😲
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe