- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Jurnalistele americane deţinute în Coreea de Nord au fost eliberate - VIDEO
Cele două jurnaliste americane deţinute în Coreea de Nord au fost eliberate, după ce liderul nord-coreean Kim Jong-Il le-a graţiat, şi au ajuns în Statele Unite alături de fostul preşedinte american Bill Clinton.
Jurnalistele americane deţinute în Coreea de Nord au fost eliberate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Cele două jurnaliste şi fostul preşedinte american erau aşteptaţi de aproape 200 de jurnalişti reuniţi într-un hangar al aeroportului Bob Hope din Burbank, în apropiere de metropola californiană.
Cu lacrimi în ochi, Laura Ling (32 de ani) şi Euna Lee (36 de ani), însoţite de Bill Clinton au fost întâmpinate la aeroport de rudele lor şi de fostul vicepreşedinte american Al Gore.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
Laura Ling şi-a exprimat "profunda recunoştinţă" pentru efortul lui Bill Clinton şi al echipei sale "super cool", mulţumind şi preşedintelui Barack Obama, secretarului de Stat Hillary Clinton şi lui Al Gore.
Ling a povestit că ea şi Euna Lee, condamnate la 12 ani de muncă silnică în Coreea de Nord, se temeau în detenţie că vor fi trimise într-un "lagăr".
"Când am deschis uşa şi l-am văzut pe preşedintele Bill Clinton în faţa noastră, am fost şocate, dar ne-am dat seama imediat că cel mai mare coşmar al vieţilor noastre a luat sfârşit", a explicat Laura Ling.
Jurnalistele au fost eliberate după o misiune umanitară în Coreea de Nord a lui Bill Clinton şi sunt "în stare foarte bună de sănătate", a afirmat un oficial american de rang înalt, sub protecţia anonimatului.
Fostul preşedinte a părăsit Phenianul miercuri dimineaţă, alături de cele două jurnaliste, condamnate la pedepse dure în Coreea de Nord şi a căror graţiere a obţinut-o printr-o vizită-surpriză în cursul căreia s-a întâlnit cu liderul nord-coreean Kim Jong-Il.
Avionul lui Bill Clinton a făcut o escală la o bază militară americană din Japonia, pentru a-şi reface plinul de combustibil, apoi şi-a reluat zborul spre Los Angeles, potrivit televiziunii japoneze NHK.
Potrivit agenţiei oficiale nord-coreene KCNA, liderul nord-coreean le-a graţiat după scuzele prezentate de Bill Clinton lui Kim Jong-Il pentru comportamentul lor. Această versiune a fost însă dezminţită de un oficial american care a asigurat că Bill Clinton nu a prezentat scuze.
Laura Ling, in varsta de 32 de ani, si Euna Lee, de 36 de ani, jurnaliste la postul de televiziune Current TV, au fost arestate la 17 martie, dupa ce au patruns in mod ilegal din China pe teritoriul nord-coreean.
Ele au fost condamnate în iunie la 12 ani de muncă silnică pentru trecerea frontierei fără autorizaţie, "denigrarea" regimului şi pentru o "infracţiune gravă" despre care judecătorii nord-coreeni nu au făcut precizări.
Anterior, Bill Clinton se întâlnise cu cele două ziariste, potrivit canalului american ABC, care a citat o sursă guvernamentală anonimă, adăugând că întâlnirea cu fostul preşedinte american a fost "foarte emoţionantă".
Mai devreme, agenţia KCNA afirmase că "Bill Clinton a adresat un mesaj verbal de curtoazie din partea preşedintelui american, Barack Obama, lui Kim Jong-Il". O afirmaţie dezminţită imediat de Casa Albă.
KCNA a afirmat totodată că discuţia cu Kim s-a derulat "într-o atmosferă cordială" în timpul dineului oferit marţi seara în onoarea lui Bill Clinton.
Acesta din urmă a avut discuţii "sincere şi aprofundate pe tema dosarelor care sunt în desfăşurare între RPDC şi Statele Unite, într-o atmosferă sinceră" şi "s-a ajuns la un consens privind căutarea unei soluţii negociate" a acestor probleme, potrivit agenţiei.
Vizita lui Bill Clinton "va contribui la aprofundarea înţelegerii" între Coreea de Nord şi Statele Unite şi "la construirea încrederii bilaterale", a apreciat KCNA.
În contextul în care cele două ţări se află în plin impas în privinţa dosarului nuclear, vizita soţului secretarului de Stat Hillary Clinton, este prima efectuată de o asemenea personalitate a politicii americane în Coreea de Nord după cea întreprinsă de Madeleine Albright în 2000. Atunci, aceasta era secretar de Stat în administraţia lui Bill Clinton.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO