La Repubblica: Italia a pregătit un plan de urgenţă pentru sistemul bancar

Guvernul în funcţie al Italiei a pregătit un plan de urgenţă pentru relansarea sistemului bancar, afirmă surse guvernamentale citate de cotidianul La Repubblica, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a respins planul Băncii Monte dei Paschi di Siena (MPS) de a prelungire a eforturilor de redresare.

Urmărește
1500 afișări
Imaginea articolului La Repubblica: Italia a pregătit un plan de urgenţă pentru sistemul bancar

La Repubblica: Italia a pregătit un plan de urgenţă pentru sistemul bancar (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Guvernul în funcţie al Italiei a pregătit un plan de urgenţă pentru relansarea sistemului bancar, afirmă surse guvernamentale citate de cotidianul La Repubblica, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a respins solicitarea Băncii Monte dei Paschi di Siena (MPS) de a prelungire a eforturilor de redresare.

Conform unui oficial de la Palatul Chigi, Guvernul a elaborat deja "un proiect de lege pentru asistenţă financiară de stat în sectorul bancar".

"Proiectul va fi aprobat când va fi necesar", a declarat vineri seară un oficial guvernamental italian.

Sâmbătă nu este programată nicio şedinţă de guvern în Italia, astfel că decretul probabil va fi aprobat luni.

Proiectul de lege a fost elaborat în contextul în care Banca Centrală Europeană (BCE) a respins solicitarea băncii falimentare Monte dei Paschi di Siena (MPS) de prelungire a activităţilor pentru capitalizarea privată. Decizia BCE deschide calea implementării unui plan de asistenţă financiară de stat pentru relansarea sistemului bancar italian.

Eşecul Guvernului Matteo Renzi în referendumul constituţional riscă să amplifice criza bancară din Italia, cu efecte în zona euro, a comentat recent cotidianul Financial Times, avertizând că acesta ar putea fi cel mai important test pentru noile reglementări europene de gestionare a băncilor falimentare.

Bancherii par să nu mai aibă la dispoziţie soluţii din sectorul privat pentru salvarea Băncii Monte dei Paschi, pledând acum pentru un plan de salvare cu fonduri de stat. Chiar dacă pieţele financiare au reacţionat relativ calm la rezultatul referendumului italian, experţii cred că este "mai dificil" să fie obţinută o investiţie de un miliard de euro din Qatar de care depinde planul în valoare de cinci miliarde de euro pentru capitalizarea Băncii Monte dei Paschi, cea mai veche din lume. Oficialii din domeniul bancar se tem că un eşec în relansarea acestei bănci, care se află, potrivit evaluărilor UE, în poziţia cea mai riscantă la nivel european, ar putea afecta încrederea investitorilor în întregul sector bancar din Italia, care se confruntă cu perspectiva unor pierderi de 360 de miliarde de euro din cauza creditelor neperformante.

JPMorgan Chase şi Mediobanca, principalii consultanţi ai Băncii Monte dei Paschi, au colaborat cu ministrul italian al Finanţelor, Pier Carlo Padoan, pentru a obţine investiţii din partea Qatarului. Însă planul este afectat de criza politică şi economică declanşată de schimbarea Guvernului Matteo Renzi.

"Italia este primul şi posibil cel mai important test al noului regim european de gestionare a băncilor falimentare", notează Financial Times, amintind că, începând de la criza din 2008, Italia a tras de timp în căutarea soluţiilor, aşteptând investiţii din domeniul privat de teamă că o intervenţie a UE pentru relansarea sectorului bancar ar speria investitorii, clienţii băncilor şi alegătorii.

În acest context, în urmă cu câteva luni, Matteo Renzi a refuzat un plan al UE care prevedea măsuri stricte în schimbul injectării de fonduri de stat, convertirea unei părţi a obligaţiunilor şi oferirea de compensaţii investitorilor mici. Planul Bruxellesului este încă disponibil dacă Guvernul de la Roma se va răzgândi. "Orice soluţie va fi găsită pentru Banca Monte dei Paschi, cred că există un risc major de contagiere a altor bănci italiene", atrage atenţia Megan Greene, economist-şef la Manulife Asset Management.

Principalul mod de evitare a aplicării în totalitate a reglementărilor UE ar consta într-un tip de "recapitalizare precauţionară". Planul ar putea fi extins la alte bănci italiene, aşa cum s-a întâmplat în Spania. "Teoretic, acest plan ar putea include chiar o anumită susţinere financiară din partea Mecanismului European de Stabilitate (MES), instrumentul de asistenţă al zonei euro. Dar şi acest plan presupune anumite condiţii pe care politicienii din Italia probabil le-ar considera inacceptabile", subliniază Financial Times. "Însă, în cazul unei crize bancare de amploare, va fi foarte dificil să fie evitate reglementările UE", atrăgea atenţia FT.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici