Le Monde: Franţa foloseşte situaţia romilor în scop politic, dar este manipulată de statele balcanice

Statul francez se foloseşte de grupurile de nomazi în scop politic, dar este la rândul său manipulat de guvernele statelor din Balcani, care profită de drepturile comunitare pentru a utiliza "romii" ca monedă de schimb economic, comentează ediţia online a ziarului Le Monde.

Urmărește
54 afișări
Imaginea articolului Le Monde: Franţa foloseşte situaţia romilor în scop politic, dar este manipulată de statele balcanice

Le Monde: Franţa foloseşte situaţia romilor în scop politic, dar este manipulată de statele balcanice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În Europa, nu există popoare care să nu fi fost modelate de istoria naţională; viziunea (...) prin care se încearcă impunerea conceptului de «popor al ţiganilor», nomad prin natură, ar fi ridicolă şi ar avea efecte politice devastatoare. Inspiraţi din gândirea neoliberală şi din multiculturalismul anglo-saxon, ideologii instituţiilor europene au fabricat un mit politic - cel al naţiunii romilor, ca minoritate europeană transnaţională. Însă nu se gândesc să îşi asume efectele", apreciază Le Monde într-un articol intitulat "Nomandismul ţiganilor - o invenţie politică".

"Statul (francez - n.red.) manipulează aceste categorii, dar este la rândul său manipulat de guvernele din zona Balcanilor, care profită de drepturile comunitare pentru a utiliza romii ca monedă de schimb economic. Astfel, acordurile negociate de Pierre Lellouche, secretar de Stat pentru Afaceri europene, prevăd, în schimbul repatrierii imigranţilor romi, primirea în universităţile franceze a numeroşi studenţi români. Vin şi numeroşi romi «invizibili», cum ar fi cei ucraineni sau polonezi din industria construcţiilor, sau cehi şi foşti iugoslavi", subliniază Le Monde, explicând că 95 la sută din romii central şi est-europeni sunt muncitori sau ţărani.

Comuniştii au interzis în 1958 "nomandismul" şi au introdus noţiunea de proletariat în satele de romi, explică ziarul francez, subliniind că, după căderea comunismului, s-au format adevărate ghetouri, cum ar fi cel de la Sliven, în Bulgaria.

"În momentul de faţă, dintre cei 15.000 de imigranţi romi din Franţa (o picătură de apă printre cei 150.000 de străini care vin în fiecare an), nu există niciun etnic nomad. Se vorbeşte doar de reinventarea unei noi categorii de «imigrant rom», care de fapt este o denaturare a adevărului", notează Le Monde.

Ministrul francez de Interne, Brice Hortefeux, a promis miercuri, în urma unei reuniuni la Palatul Elysee, că romii care comit delicte vor fi repatriaţi "aproape imediat" spre România şi Bulgaria. Preşedintele Nicolas Sarkozy a convocat o reuniune specială controversată la Palatul Elysee, pentru a examina "problemele create de comportamentul unora" dintre romi şi nomazi, după violenţele petrecute în urmă cu circa zece zile într-o localitate din centrul Franţei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici