Li Qiang, unul dintre cei mai de încredere aliaţi ai lui Xi Jinping, a fost confirmat premier al Chinei

Li Qiang, unul dintre cei mai de încredere aliaţi ai lui Xi Jinping, a fost confirmat sâmbătă în funcţia de premier chinez.

Urmărește
836 afișări
Imaginea articolului Li Qiang, unul dintre cei mai de încredere aliaţi ai lui Xi Jinping, a fost confirmat premier al Chinei

Li a fost numit în Comitetul Permanent al Politburo, format din 7 membri - cel mai înalt eşalon de putere al ţării - la cel de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist din octombrie anul trecut, ocupând locul al doilea în conducere după Xi.

Ascensiunea fostului şef de partid din Shanghai părea anterior sub semnul întrebării după ce a gestionat blocarea de două luni a centrului financiar în primăvara anului trecut, în care locuitorii s-au luptat să aibă acces la alimente şi asistenţă medicală, potrivit AFP.

"Dacă ar fi fost nevoie de o dovadă că loialitatea prevalează asupra meritocraţiei în China lui Xi, ascensiunea lui Li Qiang o oferă", a declarat Richard McGregor, cercetător senior la Lowy Institute din Sydney.

"Li ar putea fi destul de capabil şi ar putea fi un premier bun, dar este greu de văzut cum a ajuns acolo altfel decât prin favorurile personale ale lui Xi".

Pe plan intern, totuşi, Li este văzut de mulţi ca un lider accesibil, obiectiv.

Hu Shuli, fondatorul reputatei reviste financiare Caixin, l-a descris pe Li ca fiind "discret şi pragmatic" după ce l-a intervievat pe Li în 2013, când acesta era guvernator al Zhejiang, provincia sa natală.

Un coleg al lui Li din Zhejiang a declarat presei locale în 2016 că Li era "deosebit de bun la ascultarea şi încorporarea opiniilor tuturor părţilor atunci când lua decizii".

Deşi nu este neobişnuit ca foşti şefi din Shanghai să fie promovaţi în rangurile de vârf ale partidului, spre deosebire de aproape toţi premierii anteriori, Li nu are experienţă în guvernul central.

Li, care şi-a început cariera ca muncitor la o staţie de pompe de irigaţii în apropierea oraşului său natal, are însă o bogată experienţă în administraţia locală.

Cele trei decenii petrecute lucrând în Delta Yangtze, centrul economic al ţării, i-au adus o reputaţie favorabilă mediului de afaceri.

El a progresat constant prin nivelurile de conducere şi a fost promovat în funcţia de conducere din afluentul Zhejiang în 2012.

El este creditat pentru că a sprijinit creşterea economiei digitale a provinciei şi, mai târziu în cariera sa, a sprijinit centrul de producţie din Shanghai al gigantului american al vehiculelor electrice Tesla.

În trecut, Li a vorbit deschis despre admiraţia sa pentru antreprenoriat.

"Noi, în Zhejiang, suntem foarte încântaţi şi mândri să avem Alibaba şi Jack Ma în Zhejiang", a declarat el într-o conferinţă de presă în 2014.

"Dar ar trebui să existe mai mult Alibaba şi mai mult Jack Ma".

În ultimii ani, însă, industria tehnologică din China a fost afectată de o represiune de amploare, iar Ma s-a retras din atenţia publicului după un discurs public din 2020 în care acuza autorităţile de reglementare financiară că înăbuşă creşterea.

Legăturile lui Li cu cel mai puternic lider al Chinei de generaţii întregi datează de la începutul anilor 2000, când a fost şeful de cabinet al lui Xi, pe atunci şeful partidului din Zhejiang.

Li a fost ulterior „paraşutat” în Jiangsu de către Xi în 2016, după ce un scandal de corupţie a pus la pământ mai mulţi oficiali din provincie.

În anul următor, Li a fost numit secretar de partid la Shanghai - un semn al gradului ridicat de încredere al preşedintelui în el.

Acum, în calitatea sa de premier şi şef al cabinetului chinez, Consiliul de Stat, el va fi responsabil de conducerea zilnică a ţării, precum şi de politica macroeconomică.

China a înregistrat anul trecut o creştere anuală a PIB-ului de doar trei procente - cea mai lentă din ultimele patru decenii, excluzând anul 2020, afectat de pandemie. Acum, Li trebuie să stabilizeze economia, să dezamorseze riscurile din sistemul financiar, să abordeze piaţa imobiliară a ţării care se prăbuşeşte şi să liniştească consumatorii şi investitorii de acasă şi de peste hotare.

Însă loialitatea sa faţă de Xi este văzută de unii analişti ca un impediment pentru a-şi lăsa amprenta în rezolvarea acestor probleme şi ca o modalitate pentru preşedinte de a-şi afirma propria agendă economică.

Precedentul premier, Li Keqiang - un economist de formaţie - a avut încercările sale de reforme financiare limitate de autoritatea copleşitoare a lui Xi.

Steve Tsang, directorul Institutului SOAS China, a declarat că, în ciuda faptului că este "locotenentul de încredere" al preşedintelui, capacitatea noului premier de a impune politici este încă limitată.

"Xi îi va da lui Li Qiang mai mult spaţiu de manevră pentru a conduce Consiliul de Stat, dar pe baza faptului că Li Qiang va face ceea ce vrea Xi şi nu va depăşi perimetrul stabilit de Xi", a spus el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici