- Home
- Externe
- (31.01.2022, 09:19)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Libertatea presei este în declin în China. Jurnaliştii se confruntă cu agresiuni sau condamnări
- Libertatea presei în China este în declin cu o "viteză ameţitoare", potrivit unui raport realizat de un grup care reprezintă jurnaliştii străini din această ţară.
- Raportul realizat de Clubul Corespondenţilor Străini (FCC) din China afirmă că jurnaliştii din această ţară se confruntă cu agresiuni fizice, piraterie informatică, trolling online şi refuzul vizelor.
- Jurnaliştii locali din China continentală şi Hong Kong sunt, de asemenea, ţinta unor atacuri.
Urmărește
445 afișări
China a catalogat FCC drept o "organizaţie ilegală". Acest lucru are loc în momentul în care mass-media din întreaga lume îşi îndreaptă atenţia către Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, China aflându-se deja sub observaţie din cauza presupuselor abuzuri ale drepturilor omului în Xinjiang şi a represiunii din Hong Kong.
Raportul a constatat că jurnaliştii străini sunt hărţuiţi atât de grav de către stat încât o mână de corespondenţi au părăsit China continentală. Alţii au fost nevoiţi să elaboreze planuri de ieşire de urgenţă ca măsură de precauţie. Colegii chinezi ai reporterilor străini s-au confruntat, de asemenea, cu intimidări, autorităţile hărţuindu-le familiile, notează BBC.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: Biden permite Ucrainei să atace Rusia cu rachete americane cu rază lungă ATACMS
-
Emmanuel Macron spune că atacurile asupra Ucrainei arată că Putin nu vrea pace
-
Războiul din Ucraina, ziua 998. Rusia lansează un atac masiv cu rachete şi drone asupra Ucrainei / Marş al opoziţiei ruse organizat la Berlin / Biden dă undă verde Ucrainei de a folosi rachete ATACMS în interiorul Rusiei
-
Presa germană: FDP voia să iasă din coaliţie cu două luni înainte de căderea Guvernului
Alţi reporteri, cum ar fi australianul Cheng Lei şi cetăţeanul chinez Haze Fan, au fost reţinuţi timp de peste un an, fiind acuzaţi că ar fi implicaţi în cazuri legate de securitatea statului.
Sursele jurnaliştilor au fost, de asemenea, hărţuite şi intimidate, multe dintre ele anulând în ultimul moment să dea declaraţii din cauza presiunii autorităţilor. "Una dintre sursele mele a fost reţinută şi condamnată la închisoare după ce mi-a transmis o captură de ecran. A fost o încercare profund traumatizantă şi nu am nicio idee când va ieşi", a declarat un jurnalist.
Autorităţile au folosit, de asemenea, pandemia ca o modalitate de a întârzia călătoriile de reportaj şi aprobările pentru noi vize de jurnalist, a precizat FCC. Acest lucru a lăsat birourile cu probleme de personal, afectând modul în care acestea au putut relata despre ţară.
În cazul reporterilor care au încercat să scrie despre Xinjiang, regiunea controversată în care locuiesc mulţi dintre uigurii din China, 88% dintre respondenţi au declarat că au fost urmăriţi. Guvernul chinez a fost acuzat de genocid împotriva uigurilor, lucru pe care îl neagă.
Un reporter a declarat că a fost abordat de bărbaţi în civil care l-au agresat fizic. "Atât eu cât şi cameramanul am fost loviţi în faţă şi ne-au confiscat o parte din echipament", a adăugat acesta.
China a ripostat la afirmaţiile anterioare ale FCC potrivit cărora jurnaliştii ar fi fost hărţuiţi, susţinând că grupul nu are simţul binelui şi al răului şi că îi lipsesc principiile. "Jurnaliştii străini din China ar trebui să se simtă norocoşi", a declarat anul trecut purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Hua Chunying.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Oradea este noul oraș-vedetă al României. Ce a contribuit la dezvoltarea sa și cum a ajuns în „Cities of Tomorrow”
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Şedinţă a Consiliului de Securitate al ONU în contextul crizei din Ucraina. Poate organizaţia să pună capăt conflictului?
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Peste 10.000 de absolvenți de Medicină susțin astăzi Examenul de Rezidențiat. Ce specializări au cele mai multe posturi scoase la concurs
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Ce afaceri are în România stră-strănepotul marelui poet Mihai Eminescu. El se ocupă de o afacere de familie, cu o tradiţie care datează din anii 1800
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gabriela Lucuțar a postat un VIDEO cu Silviu Prigoană, după înmormântarea lui. S-a viralizat rapid!
CANCAN.RO
Prognoza Accuweather actualizată iarnă 2024/2025: Când ninge în București – în decembrie, ianuarie și februarie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:15
NEWS ALERT Joe Biden permite Ucrainei să folosească rachetele americane cu rază lungă de acţiune în interiorul Rusiei / Unde ar putea lovi Ucraina / Le Figaro: Undă verde pentru Ucraina şi din partea Franţei şi Marii Britanii
-
ieri, 22:09
Emmanuel Macron spune că atacurile asupra Ucrainei arată că Putin nu vrea pace