Liderii europeni au agreat ”Declaraţia de la Porto”. Documentul stabileşte agenda politicii sociale europene în perioada următoare

Şefii de stat şi de guvern au agreat Declaraţia de la Porto, document care stabileşte agenda politicii sociale europene pentru perioada următoare. Rămân prioritare coeziunea socială şi prosperitatea în Uniune, precum şi în combaterea efectelor crizei generate de pandemia de COVID-19.

Urmărește
2118 afișări
Imaginea articolului Liderii europeni au agreat ”Declaraţia de la Porto”. Documentul stabileşte agenda politicii sociale europene în perioada următoare

Declaraţia de la Porto subliniază importanţa unităţii şi solidarităţii pentru definirea proiectului european, promovarea modelului social european, a coeziunii sociale şi a prosperităţii în Uniune, precum şi în combaterea efectelor crizei generate de pandemia de COVID-19.

Pilonul European al Drepturilor Sociale este considerat un element fundamental al redresării post-criză, care trebuie să fie colectivă, incluzivă şi coezivă.

În cadrul discuţiilor, preşedintele României a apreciat importanţa Planului de acţiune în orientarea demersurilor statelor membre pentru implementarea Pilonului social.

Iohannis a amintit necesitatea asigurării coeziunii sociale şi a convergenţei economice în Uniune, subiecte corelate şi relevante şi în dezbaterea privind viitorul Europei.

Totodată, Klaus Iohannis a subliniat relevanţa obiectivelor în materie de ocupare a forţei de muncă, promovare de competenţe şi reducere a sărăciei, cu luarea în considerare a realităţilor din statele membre.

De asemenea, Iohannis a evidenţiat că, în acest context, devin prioritare măsurile privind crearea de locuri de muncă, dezvoltarea competenţelor adaptate economiei moderne şi tranziţiei verzi şi digitale, inclusiv prin promovarea învăţării pe tot parcursul vieţii, precum şi asigurarea de investiţii financiare pe măsura obiectivelor propuse.

Totodată, preşedintele României a arătat că un element cheie pentru o Europă socială puternică este libera circulaţie a lucrătorilor. În context, a reamintit rolul esenţial al acestora în asigurarea unei Pieţe Unice funcţionale şi a punctat necesitatea garantării unei mobilităţi juste a forţei de muncă şi a accesului nediscriminatoriu la protecţie socială pentru lucrătorii mobili.

În cadrul reuniunii informale a Consiliului European, şefii de stat şi de guvern au avut un nou schimb de opinii cu privire la coordonarea la nivel UE în contextul pandemiei de COVID-19, cu accent pe situaţia epidemiologică actuală şi derularea campaniilor de vaccinare, inclusiv din perspectiva asigurării necesarului de vaccinuri şi a comunicării publice. Au fost abordate în discuţii şi aspectele de interes privind instituirea certificatului digital, precum şi sprijinul pentru statele terţe.

Preşedintele României a reiterat apelul la consolidarea coordonării la nivelul Uniunii, arătând că imunizarea populaţiei rămâne prioritară, context în care este importantă asigurarea necesarului de vaccinuri, eforturile Comisiei Europene în acest sens fiind pe deplin apreciate.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat importanţa unei campanii de informare publice eficiente care să contracareze acţiunile de dezinformare care riscă să sporească gradul de neîncredere în vaccinuri.

Preşedintele României a evidenţiat importanţa sprijinului acordat partenerilor estici şi a celor din Balcanii de Vest, precum şi statelor terţe în nevoie, un exemplu în acest sens fiind sprijinul acordat recent Indiei. În context, Iohannis a mai arătat că România continuă să acorde sprijin Republicii Moldova şi Ucrainei, prin donarea de vaccinuri.

În marja Consiliului European informal s-a desfăşurat, de asemenea, reuniunea informală a şefilor de stat şi de guvern din statele membre UE cu India, în format hibrid, premierul Indiei, Narendra Modi, participând prin videoconferinţă la reuniune. Discuţiile s-au axat pe consolidarea cooperării în combaterea pandemiei de COVID-19, cu precădere în contextul în care India se confruntă cu o situaţie epidemiologică pe plan intern fără precedent.

Liderii europeni şi Premierul indian au agreat o Declaraţie comună, axată în principal pe aspecte legate de combaterea pandemiei de COVID-19 şi redresarea socio-economică durabilă şi digitală, o Declaraţie privind stabilirea unui Parteneriat pentru Conectivitate, cu obiectivul îmbunătăţirii conectivităţii în toate dimensiunile sale, prin promovarea unor proiecte de calitate, bazate pe principiile durabilităţii şi condiţiilor echitabile, precum şi o serie de angajamente de cooperare sectorială în domeniile dezvoltării durabile, securităţii, digital şi inteligenţei artificiale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici