Lituania pregăteşte planuri de evacuare civilă în masă în cazul unui conflict armat
Autorităţile lituaniene stabilesc planuri pentru o evacuare civilă în masă în cazul unui conflict armat, a transmis, pe 25 iulie, LRT, citând o sursă din ministerul de interne.
Lituania pregăteşte planuri de evacuare civilă în masă în cazul unui conflict armat
Invazia Rusiei în Ucraina a crescut temerile cu privire la un posibil război între Moscova şi NATO. Având graniţă cu Belarus şi cu enclava rusă Kaliningrad, Lituania ar fi una dintre ţările aflate în prima linie a unui posibil conflict, relatează Monitorul Apărării şi Securităţii.
Ministerul lituanian de interne transmitea, luna trecută, că vrea ca municipalităţile ţării să fie pregătite să mute un sfert din populaţia ţării de 2,9 milioane de locuitori. Prioritate în acest sens ar avea copiii, femeile însărcinate şi oamenii cu dizabilităţi.
Ministrul de interne Agne Bilotaite spune şi că planurile ar include transferuri internaţionale şi că acest aspect ar fi fost discutat deja cu ţările vecine. Măsuri de revizuire a unei pregătiri a civililor pentru un posibil conflict au fost stabilite şi în Letonia şi Estonia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Lituania devine un hub NATO. Prezenţa aliată sporită ar putea duce la relocarea civililor din unele zone ale ţării
Şi extinderea militară a Lituaniei şi venirea a tot mai multor trupe străine în această ţară ar putea duce la relocarea rezidenţilor din oraşele mici, dar pe timp de pace, a declarat un oficial lituanian, marţi, în cadrul unei emisiuni radio, în urmă cu câteva zile.
Consilierul prezidenţial Kestutis Budrys a declarat că este nevoie de mai mult spaţiu pentru zonele de instrucţie şi pentru cazarea trupelor străine, asta pentru că, pe lângă această extindere militară, Lituania găzduieşte şi multe trupe NATO pe teritoriul său, inclusiv un batalion american, care se află în ţară în bază rotaţională.
„Cu siguranţă vom avea situaţii în care va trebui să vorbim cu rezidenţii despre relocare”, a spus acesta.
Şi Germania îşi măreşte prezenţa în Lituania şi are în plan trimiterea unei brigăzi permanente în această ţară, în următorii ani. Iniţiativa germană reprezintă prima dată când Berlinul trimite, permanent, trupe în afara ţării, de la cel de-Al Doilea Război Mondial până în prezent. Planul este ca în jur de 5.000 de germani să fie dislocaţi în Lituania până în 2026, pentru ca în 2027 să atingă capacitatea operaţională completă.
Budrys spune că lituanienii trebuie să se adapteze unei noi realităţi. „Vor fi mai multe trupe; vor fi mai mulţi aliaţi. Vor exista mutări de echipamente şi ar putea să fie inconfortabil”, a spus acesta.
Lituania se află între Belarus şi enclava militară rusă Kaliningrad, unde Moscova a transmis, de curând, că ar putea muta arme nucleare, după ce, la summitul NATO de la Washington, SUA au transmis că vor disloca arme hipersonice în Germania. Lituania, prin poziţia geografică pe care o are, este vulnerabilă în faţa unui atac al Rusiei pe flancul de est al NATO, tocmai de aceea statele aliate încearcă să întărească apărarea în această ţară.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump