Începând din anul 2012, Assange beneficiază de azil în ambasada Ecuadorului de la Londra, pentru a nu fi extrădat în Suedia unde a fost arestat în lipsă într-un presupus caz de viol.
Lenin Moreno susţine că Julian Assange a creat „mai mult decât o neplăcere” pentru guvernul său, el primind azil din partea fostului preşedinte Rafael Correa.
Liderul de la Quito l-a avertizat pe Assange să nu intervină în politica Ecuadorului sau a altor „state prietene”. Fondatorul Wikileaks şi-a manifestat în mod public sprijinul pentru mişcarea de independenţă din Catalonia.
La 11 ianuarie, Marea Britanie a respins cererea Ecuadorului de a-i acorda statut diplomatic lui Julian Assange. Ulterior, fondatorul Wikileaks a primit cetăţenie ecuadoriană.
Lenin Moreno s-a declarat dezamăgit de răspunsul guvernului britanic. „Ar fi fost un rezultat bun, dar, din păcate, lucrurile nu au evoluat aşa cum a planificat Ministerul de Externe şi astfel problema încă există. Ecuadorul va căuta ajutor din partea unor oameni importanţi pentru a o rezolva„, a spus preşedintele Ecuadorului.
În luna mai a anului trecut, procurorii suedezi au renunţat la ancheta privind presupusul viol, dar Assange ar putea fi arestat pentru că a încălcat condiţiile de cauţiune din Suedia. Arestarea lui Julian Assange reprezintă o prioritate pentru SUA.
Platforma online WikiLeaks a publicat zeci de mii de documente militare şi diplomatice clasificate, într-una dintre cele mai mari divulgări de informaţii din istoria SUA.
În martie 2016, WikiLeaks a publicat o arhivă de peste 30.000 de e-mailuri trimise către şi de la un server privat al lui Hillary Clinton, în timpul mandatului acesteia de secretar de stat al SUA (2009-2013). Ulterior, WikiLeaks a prezentat aproximativ 20.000 de e-mailuri ale Comitetului Naţional Democrat din SUA, precum şi e-mailuri ale lui John Podesta, şeful de campanie al lui Hillary Clinton pentru alegerile prezidenţiale.
Hillary Clinton susţine că fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a conspirat cu guvernul Rusiei pentru influenţarea alegerilor americane din 2016, în sensul subminării campaniei sale prezidenţiale. Clinton consideră că WikiLeaks este o filială a serviciilor de informaţii ruse.