- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (14.01.2025, 19:42)
- Gabriel Pecheanu
Maia Sandu: Moscova pedepseşte Tiraspolul pentru că nu s-a implicat în destabilizarea R. Moldova
Prin sistarea livrărilor de gaze naturale, Kremlinul pedepseşte regimul de la Tiraspol pentru faptul că nu s-a implicat activ în acţiunile Rusiei de destabilizare a R. Moldova. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Maia Sandu după şedinţa CSS.
Urmărește
471 afișări
Maia Sandu: Moscova pedepseşte Tiraspolul pentru că nu s-a implicat în destabilizarea R. Moldova
„Scopul crizei provocate de Kremlin este generarea unei crize politice şi escaladarea situaţiei în dreapta Nistrului. Rusia a întreprins mai multe încercări de destabilizare a situaţiei cu implicarea regimului de la Tiraspol. Ce se întâmplă acum reprezintă şi o presiune asupra Tiraspolului pentru a fi mai cooperant în destabilizarea situaţiei din R. Moldova pe viitor” a declarat, potrivit deschide.md, Maia Sandu.
Maia Sandu a reiterat că această criză energetică şi umanitară a fost provocată de Gazprom, care nu îşi respectă obligaţiile contractuale şi a sistat livrările de gaze.
„Gazpromul trebuie tras la răspundere pentru că nu-şi îndeplineşte obligaţiile contractuale. Guvernul examinează posibilităţile de a cere socoteală Gazpromului” a subliniat preşedintele.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Coreea de Sud va discuta cu Kievul despre transferul soldaţilor nord-coreeni capturaţi
-
Liderul Transnistriei vizitează Moscova în contextul crizei energetice
-
Premierul Franţei: Trebuie să rămânem fermi în faţa „noii dezordini mondiale” întruchipate de Musk
În acest context, şeful statului a ţinut să menţioneze că autorităţile de la Chişinău nu împiedică tranzitul de gaze ruseşti pe teritoriul R. Moldova şi că s-au arătat deschise pentru a găsi o soluţie încă din noiembrie. Atunci, nici Moscova, nici Tiraspolul nu s-au arătat să discute substanţial la această temă.
„Chişinăul s-a adresat în noiembrie Tiraspolului, dar răspunsul Tiraspolului a fost negativ. Regimul separatist a refuzat constant elaborarea soluţiilor, a refuzat şi ajutorul umanitar oferit de R. Moldova şi de parteneri. Cu partenerii din Ucraina am discutat livrarea de cărbune, dar toate ofertele au rămas fără răspuns. Chişinăul a spus clar că, dacă sunt pacienţi în stare complicată, pot fi transferaţi pe malul drept, însă şi această ofertă a fost refuzată” a mai declarat Maia Sandu.
Preşedintele a notat că autorităţile de la Chişinău şi partenerii de dezvoltare discută pentru identificarea unor ONG-uri internaţionale care să ducă ajutoare umanitare în stânga Nistrului, în contextul refuzului Tiraspolului de a accepta ajutorul Chişinăului şi prietenilor săi.
„Acest refuz de a primi ajutoare nici măcar nu este al Tiraspolului, ci al Kremlinului. Tiraspolul nu poate decide dacă poate sau nu să accepte ajutor” a menţionat ea.
Maia Sandu a precizat că situaţia actuală se răsfrânge şi asupra locuitorilor din dreapta Nistrului, în contextul creşterilor de tarife la energie electrică şi gaz. Astfel, în cadrul şedinţei CSS, s-a discutat despre soluţii pe termen scurt şi mediu pentru a ajuta cetăţenii. Şeful statului a amintit despre compensaţiile oferite de către stat la facturi, precum şi despre programele de eficientizare energetică, de care pot beneficia în prezent atât cetăţenii, cât şi afacerile.
Transnistria se confruntă cu o criză majoră din cauza sistării de către Gazprom a livrărilor de gaze în stânga Nistrului.
Săptămâna trecută, aşa zisul ministru al economiei din regiunea transnistreană anunţa că Tiraspolul mai are rezerve de gaze până la sfârşitul lunii curente.
Din această cauză, starea de urgenţă din regiunea transnistreană a fost prelungită până pe 8 februarie.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Trăim mai mult, dar mai prost. Speranța de viață în România a ajuns la 75,1 ani. Vârsta medie până la care trăim sănătos este de 59 de ani
Citește pe www.zf.ro: În timp ce gazul din Marea Neagră deja a început să se vândă, România are o listă de 22 de centrale de energie care vor avea nevoie de peste 8 mld. metri cubi pe an, cam cât se va scoate anual din Neptun Deep. Care este stadiul pe fiecare proiect?
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cu cât se vinde o monedă de 5 lei pe OLX, în 2025. Poate fi o „comoară” pentru colecționari!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:46
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1056. Coreea de Sud va discuta cu Kievul despre transferul soldaţilor nord-coreeni capturaţi / NATO lansează o operaţiune navală pentru protejarea infrastructurii din Marea Baltică / Un nou atac cu dronă a avariat o instalaţie industrială din regiunea Saratov din Rusia
-
ieri, 22:42
Tudorel Toader: Eu cred că ar trebui să poată candida Călin Georgescu