Marea Britanie renunţă la un arhipelag din Oceanul Indian, dar păstrează un atol cu o bază militară

Marea Britanie renunţă la un arhipelag din Oceanul Indian în favoarea Mauritius. Este vorba despre Insulele Chagos. În schimb, britanicii păstrează un atol pe care se află o bază militară folosită de ei şi de americani.

Urmărește
194 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie renunţă la un arhipelag din Oceanul Indian, dar păstrează un atol cu o bază militară

Sursa foto: Pexels

Disputa dintre Mauritius şi Marea Britanie pentru Arhipelagul Chagos a început în urmă cu aproximativ jumătate de secol. Britanicii au acceptat ca din octombrie să renunţe la arhipelag, în favoarea statului Mauritius.

„Sunt unii oameni care s-au gândit că este imposibil ca o ţară mică precum Mauritius să obţină dreptate împotriva superputerilor. În ciuda tuturor acestor lucruri am rămas fideli convingerilor noastre de a pune capăt colonizării în ţara noastră. Astăzi, la 56 de ani de la independenţa noastră, decolonizarea noastră este completă”, a declarat Pravind Jugnauth, prim-ministrul din Mauritius, potrivit Sky News.

Decizia a fost criticată în Marea Britanie. Unii polticieni au spus că este o retragere ruşinoasă şi un dezastru strategic deoarece deschide calea Chinei în mijlocul Oceanului Indian.

Regatul Unit va preda suveranitatea Insulelor Chagos dar va păstra încă 99 de ani una dintre insulele arhipelagului. Este vorba despre Diego Garcia, unde se află o bază militară cheie strategică. Aceasta este folosită în comun de SUA şi Marea Britanie.

Marea Britanie va oferi şi un „pachet de sprijin financiar” statului Mauritius, inclusiv plăţi anuale pentru următorii 99 de ani şi un parteneriat privind infrastructura.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici