McKinsey sancţionată cu 650 de milioane de dolari pentru implicarea în criza opioidelor din SUA

  • McKinsey & Co, sancţionată pentru rolul său în promovarea medicamentului OxyContin.
  • Firma de consultanţă a plătit anterior aproape 1 miliard de dolari în procese similare.
  • Criza opioidelor continuă să genereze urmăriri penale şi dezbateri privind responsabilitatea companiilor.
Urmărește
124 afișări
Imaginea articolului McKinsey sancţionată cu 650 de milioane de dolari pentru implicarea în criza opioidelor din SUA

Sursa foto: X/ CNBC

Firma de consultanţă McKinsey & Co a fost de acord să plătească 650 de milioane de dolari pentru a închide o anchetă federală privind implicarea sa în promovarea vânzărilor medicamentului OxyContin, produs de Purdue Pharma. Această sumă face parte dintr-un acord de amânare a urmăririi penale pentru cinci ani, depus la un tribunal din Virginia. Procurorii americani au acuzat McKinsey că a conspirat pentru promovarea agresivă a analgezicelor care au alimentat epidemia de opioide, ce a provocat numeroase decese în SUA, notează Reuters.

Martin Elling, un fost partener senior al companiei, urmează să pledeze vinovat pentru obstrucţionarea justiţiei, după ce a distrus înregistrări legate de colaborarea McKinsey cu Purdue Pharma. Aceasta este una dintre puţinele urmăriri penale împotriva unei corporaţii pentru contribuţia la o criză de sănătate publică de asemenea amploare. Documentele judiciare arată că McKinsey a consiliat Purdue privind modalităţi de a spori agresiv vânzările de OxyContin.

McKinsey a mai plătit anterior aproape 1 miliard de dolari pentru a soluţiona diverse procese legate de contribuţia sa la criza opioidelor. Compania a încheiat acorduri cu toate cele 50 de state americane, triburi de nativi americani, administraţii locale şi alte entităţi, dar fără a admite vreo vinovăţie. Începând din 2019, McKinsey a anunţat că nu mai consiliază clienţi din industria opioidelor.

Criza opioidelor a atras atenţia şi asupra producătorului Purdue Pharma, care a pledat vinovat pentru acuzaţii penale în 2020. Acuzaţiile includeau plata de comisioane ilegale medicilor şi manipularea autorităţilor americane. În prezent, Purdue se află în proceduri de faliment, iar o înţelegere de miliarde de dolari este în discuţie, după ce a fost respinsă de Curtea Supremă a SUA.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici