Mişcări democratice care au primit denumiri de flori sau culori

Denumirea de "revoluţia iasomiei" în Tunisia aminteşte de mişcările democratice din Europa, denumite după flori sau culori simbolice, relatează AFP, care prezintă câteva exemple.

Urmărește
175 afișări
Imaginea articolului Mişcări democratice care au primit denumiri de flori sau culori

Tunisia: La 14 ianuarie 2011, după aproape o lună de manifestaţii reprimate sângeros, "revoluţia iasomiei" înlătură regimul autoritar al preşedintelui Zine El Abidine Ben Ali (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

PORTUGALIA: REVOLUŢIA GAROAFELOR

La 25 aprilie 1974, "revoluţia garoafelor" conduce la înlăturarea Guvernului lui Marcello Caetano, punând capăt unui regim dictatorial de 48 de ani. În 1976, generalul Antonio Ramalho Eanes devine primul preşedinte ales prin vot universal. În martie 1986, socialistul Mario Soares devine primul preşedinte civil al ţării.

CEHOSLOVACIA: REVOLUŢIA DE CATIFEA

În noiembrie 1989, "revoluţia de catifea", a cărei figură centrală a fost dramaturgul şi disidentul Vaclav Havel, pune capăt fără violenţă regimului comunist. Divizarea ţării în Cehia şi Slovacia are loc patru ani mai târziu.

GEORGIA: REVOLUŢIA TRANDAFIRULUI

La 23 noiembrie 2003, după trei săptămâni de manifestaţii împotriva unor alegeri legislative frauduloase, "revoluţia trandafirului" îl înlătură de la putere pe preşedintele Eduard Şevardnadze. Mihai Saakaşvili, liderul opoziţiei reformatoare şi prooccidentale, intră în Parlament cu un trandafir în mână, sprijinit de zeci de mii de persoane. El este ales preşedinte în ianuarie 2004, cu 96,2 la sută din voturi.

UCRAINA: REVOLUŢIA PORTOCALIE

La 22 noiembrie 2004, sute de mii de ucraineni ies pe străzile Kievului, pentru a protesta faţă de "victoria" în alegerile prezidenţiale a candidatului prorus Viktor Ianukovici. Aceste alegeri vor fi anulate ulterior pentru fraude masive. Opoziţia îşi va denumi revoluţia "portocalie", din cauza culorii de campanie a candidatului lor, Viktor Iuşcenko. Acesta va fi ales preşedinte în ianuarie 2005.

KÎRGÎZSTAN: REVOLUŢIA LALELELOR

La 24 martie 2005, mii de manifestanţi care protestează faţă de rezultatele alegerilor legislative şi corupţia regimului, invadează sediul Guvernului şi îl obligă pe preşedintele Askar Akaiev, care se afla la putere de 15 ani, să fugă. Patru luni mai târziu, unul dintre liderii mişcării, Kurmanbek Bakiev, este ales preşedinte cu aproximativ 90 la sută din voturi.

TUNISIA: REVOLUŢIA IASOMIEI

La 14 ianuarie 2011, după aproape o lună de manifestaţii reprimate sângeros, "revoluţia iasomiei" înlătură regimul autoritar al preşedintelui Zine El Abidine Ben Ali, aflat la putere de 23 de ani, o premieră în lumea arabă. Iasomia, care a împrumutat numele acestei revoluţii, este o floare albă şi parfumată emblematică pentru Tunisia, care simbolizează puritatea, bucuria de a trăi şi toleranţa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici