Moldova şi regiunea separatistă Transnistria se apropie de un acord privind furnizarea de gaze

Moldova şi regiunea separatistă Transnistria s-au apropiat de un acord pentru a permite gazului să ajungă la locuitorii enclavei rebele, care suferă de la începutul anului din cauza întreruperilor de curent şi încălzire, scrie Reuters.

Urmărește
436 afișări
Imaginea articolului Moldova şi regiunea separatistă Transnistria se apropie de un acord privind furnizarea de gaze

Moldova şi regiunea separatistă Transnistria se apropie de un acord privind furnizarea de gaze

Liderul separatist al Transnistriei, Vadim Krasnoselsky, a declarat că regiunea sa a comunicat autorităţilor proeuropene din Moldova că este pregătită să accepte un acord pentru a accepta şi a plăti livrările de gaze furnizate de compania naţională Moldovagaz.

Moldova dă vina pe Moscova pentru criză şi a îndemnat Gazprom să trimită gaz pe rute alternative, inclusiv conducte care trec prin Turcia, Bulgaria şi România. Gazprom spune că nu va trimite gaz în Moldova până la plata arieratelor pe care le estimează la 709 milioane de dolari, o cifră contestată de guvernul central al Moldovei.

„Astăzi este deja 20 ianuarie şi nu avem niciun răspuns. Vă cer să încetaţi să politizaţi această problemă şi să vă gândiţi la oameni”, a declarat Krasnoselsky în timpul unei reuniuni a oficialilor locali.

El a făcut apel la acţiune „în interesul oamenilor care îngheaţă în apartamentele lor, în interesul instituţiilor sociale şi al întreprinderilor care sunt inactive din cauza lipsei aprovizionării cu gaz”.

Krasnoselski a propus ca gazul să fie furnizat până la graniţa Moldovei de către o companie privată independentă, iar secretarul de presă al guvernului moldovean, Daniel Vodă, a declarat că oficialii analizează propunerea.

Igor Ananskikh, membru al camerei inferioare a Dumei de Stat a parlamentului rus, a declarat că este de părere că Rusia ar ajuta la finanţarea livrărilor de gaze dacă s-ar ajunge la un acord.

„Cred că, cu ajutorul Federaţiei Ruse, aceste livrări vor fi plătite în cele din urmă”, a declarat Ananskikh, membru al Comitetului pentru energie al Dumei, în comentarii raportate de mass-media moldovenească.

Transnistria a primit mult timp gaz rusesc gratuit prin Ucraina. Krasnoselsky descrie aceste livrări drept „gaz umanitar”.

Preşedinta moldoveană Maia Sandu, care a condus campania fostului stat sovietic pentru aderarea la Uniunea Europeană, s-a oferit la sfârşitul săptămânii să ofere ajutor financiar Transnistriei.

Dar ea a spus că un astfel de acord este posibil numai după retragerea din Moldova a 1 500 de trupe ruseşti de „menţinere a păcii” desfăşurate de la un scurt război din 1992 între separatiştii din Transnistria şi noul stat moldovean independent.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici