MONITORUL APĂRĂRII | Investiţiile în apărare ale Statelor Unite sau ce se găseşte dincolo de frontiera finală a cheltuielilor pentru securitatea naţională

Preşedintele american Donald Trump a semnat, la mijlocul lunii august, legea bugetului apărării pentru anul 2019, prin care se alocă 717 miliarde de dolari pentru ceea ce pare să reprezinte prioritatea absolută a Administraţiei Trump - securitatea naţională a Statelor Unite. Atenţia deosebită acordată domeniului apărării reiese şi din „graba” cu care se poate spune că a fost promulgată această lege, fiind pentru prima dată în peste patru decenii când bugetul apărării s-a semnat atât de devreme, conform menţiunilor apărute în presa de peste ocean.

Urmărește
619 afișări
Imaginea articolului MONITORUL APĂRĂRII | Investiţiile în apărare ale Statelor Unite sau ce se găseşte dincolo de frontiera finală a cheltuielilor pentru securitatea naţională

„The National Defense Authorization Act este cea mai importantă investiţie pentru armată şi luptătorii noştri, din istoria modernă” declara preşedintele Trump înainte de a-şi pune semnătura pe document, în cadrul unei ceremonii la care au participat vicepreşedintele Mike Pence, înalţi responsabili din cadrul Departamentului Apărării şi mai mulţi membri ai Congresului Statelor Unite. Dincolo de sensul impersonal al cifrelor, rămâne de văzut care va fi impactul noului buget al apărării Statelor Unite asupra securităţii internaţionale.

Proiecţia bugetului destinat apărării pentru anul 2019 se situează la nivelul de 3,1 procente din PIB-ul SUA. Aceasta reprezintă o creştere de cinci la sută faţă de bugetul similar de la începutul anului 2018, dar continuă să se situeze în plaja minimului istoric al cheltuielilor pentru apărare înregistrat în ultimii cinci ani, din perspectiva procentului din PIB.

O primă observaţie ar putea fi aceea că, prin raportare la PIB, bugetul destinat apărării în 2019 se situează mult sub pragul de patru puncte procentuale, pe care preşedintele Trump l-a menţionat, cu ocazia Summit-ului şefilor de stat şi de guvern din luna iulie de la Bruxelles, ca perspectivă a creşterii cheltuielilor pentru apărare ale statelor membre NATO în următorii ani.

Probabil că o astfel de constatare va fi exploatată de analiştii de relaţii internaţionale şi securitate care privesc actuala politică externă a Administraţiei Trump ca fiind condusă după logica negocierilor de tip capitalist, în care ceri mai mult pentru a obţine cât doreşti, dar nu va reuşi, în nici un caz, să atenueze agitaţia iscată de discuţiile tensionate referitoare la „distribuirea echitabilă a costurilor” în cadrul NATO.

Cu toate acestea, în valori absolute, bugetul apărării Statelor Unite se situează peste nivelul atins ultima dată în anii 2010 şi 2011, atunci când se înregistrase maximul financiar al întregii perioade scurse de la căderea Zidului Berlinului. Anul 2019 devine, astfel, anul celor mai mari cheltuieli militare ale Statelor Unite din era post-Război Rece.

Va fi anul în care omenirea va trece de ultima frontieră a spaţiului ideal al unei lumi paşnice, ce părea impregnată ireversibil de valorile democraţiei liberale, ale deschiderii pentru dialog şi cooperare, şi va intra într-o nouă eră a securităţii, în care realismul raporturilor de putere militară şi pragmatismul instrumentelor de forţă ale politicii externe vor domina sistemul internaţional.

-          Conferenţiar univ.dr. Niculae Iancu este fost rector al Academiei Naţionale de Informaţii “Mihai Viteazul” -

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI ÎN MONITORUL APĂRĂRII ŞI SECURITĂŢII

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici