MONITORUL APĂRĂRII | RAPORT: Dominaţia economică a SUA pe plan mondial riscă să fie afectată de anumite decizii politice

Modificarea abordărilor Administraţiei de la Washington în materie de politică externă ar putea afecta modul în care Statele Unite proiectează influenţă pe plan mondial prin utilizarea mijloacelor de presiune economică, relevă un raport elaborat de Centrul pentru Noua Securitate Americană.

Urmărește
1552 afișări
Imaginea articolului MONITORUL APĂRĂRII | RAPORT: Dominaţia economică a SUA pe plan mondial riscă să fie afectată de anumite decizii politice

RAPORT: Dominaţia economică a SUA pe plan mondial riscă să fie afectată de anumite decizii politice

"Măsurile de presiune economică, precum sancţiunile, restricţiile privind investiţiile, impunerea de limite comerciale şi de taxe vamale au devenit în ultimii ani un instrument important al SUA în materie de politică externă. Măsurile de presiune economică au fost intensificate în ultimii ani şi urmează să se menţină puternice pe termen scurt şi mediu", arată raportul intitulat "Dominaţie economică, tehnologie financiară şi viitorul presiunilor economice exercitate de SUA", elaborat de Centrul pentru Noua Securitate Americană (Center for a New American Security).

"Măsurile de coerciţie economică reprezintă un instrument utilizat de mult timp în politica externă americană, datând de la începutul secolului 19. Dar, de la sfârşitul Războiului Rece, măsurile de coerciţie economică au devenit un instrument şi mai important al Statelor Unite în materie de politică externă. Această tendinţă probabil se va menţine, în condiţiile în care Administraţia Donald Trump, liderii ambelor partide din Congres, precum şi viitorii lideri politici vor continua să recurgă la sancţiuni, la restricţii privind investiţiile şi la măsuri de control comercial, pentru atingerea obiectivelor de politică externă. În acelaşi timp, amplificarea frecvenţei de utilizare a acestor măsuri a atras nemulţumirea aliaţilor, generând represalii diplomatice", subliniază autorii raportului - Peter Harrell, Elizabeth Rosenberg, David S. Cohen, dr. Gary M. Shiffman, Daleep Singh şi Adam Szubin.

"Folosirea extinsă a măsurilor de coerciţie economică se axează pe rolul major al dolarului american, pe amploarea economiei SUA şi pe rolul pe care companiile americane îl au pe plan extern. Forţa fundamentală a economiei SUA şi anvergura globală a acesteia au permis Statelor Unite să recurgă la această putere şi interconectivitate pentru a aplica sancţiuni şi alte măsuri de coerciţie economică în scopul atingerii obiectivelor de politică externă. (...) Pe termen scurt, este foarte probabil ca măsurile americane de coerciţie economică să îşi menţină forţa, dar, pe termen lung, există o serie de factori care ar putea afecta eficienţa acestora", atrag atenţia autorii raportului.

"Utilizarea frecventă de către SUA a acestor măsuri a început să atragă reacţii adverse din partea aliaţilor din Europa şi Asia şi din partea adversarilor care încearcă să evite sistemul financiar dominat de Statele Unite. Liderii Uniunii Europene discută din ce în ce mai des despre posibilităţi de creştere a rolului monedei euro şi analizează mecanisme şi contramăsuri faţă de presiunile economice americane care vizează interesele europene. De asemenea, ascensiunea Chinei va afecta amploarea măsurilor americane de coerciţie economică, în contextul în care China îşi dezvoltă propria capacitate de a fi o alternativă la dominaţia financiară şi economică a SUA, urmărind utilizarea puterii economice şi financiare pentru atingerea obiectivelor sale de politică externă. Evoluţiile în domeniul tehnologiilor financiare ar putea stimula aceste tendinţe, în condiţiile în care sistemele criprografice de tip blockchain şi alte progrese tehnologice ar putea susţine treptat îndepărtarea de reţeaua de plăţi cu dolari şi facilitarea unui flux financiar legal şi ilegal în afara canalelor tradiţionale", subliniază raportul.

Conform documentului, pe termen lung, factori pur comerciali probabil vor continua să susţină utilizarea de către SUA a presiunilor economice, dar eficienţa acestor metode va fi determinată de opţiunile politice ale Washingtonului.

"În fond, opţiunile politice ale Washingtonului şi ale altor capitale vor fi cel mai puternic factor determinant al forţei măsurilor SUA de coerciţie economică. Aceste măsuri sunt acum instrumente puternice, iar Statele Unite dispun de o forţă care poate susţine în viitor proiectarea presiunilor economice, dar deciziile incorecte luate la Washington, combinate cu iniţiative politice agresive adoptate de alte guverne ar putea eroda în viitor măsurile de coerciţie economică ale SUA. Factorii decizionali trebuie să ia o serie de măsuri pentru a asigura continuarea eficienţei acestor metode", precizează raportul.

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI ÎN MONITORUL APĂRĂRII ŞI SECURITĂŢII

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici