Motivul pentru care investiţiile chineze în Brazilia se prăbuşesc. Lula s-a străduit să consolideze legăturile cu Beijingul

Investiţiile chineze în Brazilia s-au prăbuşit cu 78% în 2022 faţă de anul precedent, atingând cel mai scăzut nivel din ultimii 13 ani, în condiţiile în care fondurile angajate în proiecte de resurse s-au prăbuşit, a anunţat marţi Consiliul de Afaceri Brazilia-China (CEBC), potrivit Reuters.

Urmărește
6288 afișări
Imaginea articolului Motivul pentru care investiţiile chineze în Brazilia se prăbuşesc. Lula s-a străduit să consolideze legăturile cu Beijingul

Sursa foto: MediafaxFoto

China, cel mai mare partener comercial al Braziliei, a direcţionat anul trecut 1,3 miliarde de dolari în investiţii directe în această ţară, cel mai scăzut nivel din 2009, potrivit unui studiu al CEBC. Performanţa contrastează cu investiţiile străine directe (ISD) globale în Brazilia în 2022, care au urcat vertiginos cu 95%, până la 90,6 miliarde de dolari, cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.

Anul trecut, doar 28% din proiectele chinezeşti anunţate, în valoare de 4,7 miliarde de dolari, au mers mai departe, a precizat CEBC. Acest lucru se compară prost cu anul 2021, când investiţiile promise de 5,9 miliarde de dolari au fost realizate integral, susţinute de două proiecte petroliere în valoare de aproape 5 miliarde de dolari.

Acel rezultat din 2021 a stabilit un criteriu de comparaţie nefavorabil, a declarat şeful de cercetare al CEBC, Tulio Cariello.

Unele dintre proiecte ar fi putut fi reţinute de aprobările de licenţă, a spus Cariello, „ceea ce ar putea în cele din urmă să amâne execuţia”.

Firma minieră chineză Honbridge, de exemplu, a anunţat investiţii în valoare de 2,1 miliarde de dolari, care nu au reuşit să avanseze din cauza unei licenţe de mediu încă aşteptată.

În timp ce fondurile de origine chineză canalizate către Brazilia au înregistrat un declin puternic, investiţiile chinezeşti la nivel global au înregistrat o creştere modestă de 2,8% în ultimul an, ajungând la 116,8 miliarde de dolari.

Alţi factori care afectează investiţiile chineze includ conflictul din Ucraina şi rivalitatea dintre SUA şi China în Asia-Pacific, care a determinat Beijingul să acorde prioritate investiţiilor din cadrul Iniţiativei „Belt and Road”, care exclude Brazilia, a declarat Hsia Hua Sheng, economist la Şcoala de Administrare a Afacerilor din Sao Paulo a Fundaţiei Getulio Vargas.

Preşedintele de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, care a călătorit în China în luna aprilie, s-a străduit să consolideze legăturile cu Beijingul, dar indicatorii economici recenţi ai puterii asiatice au stârnit îngrijorarea că aceasta şi-ar putea pierde capacitatea de a susţine o creştere robustă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici