NATO vrea să înfiinţeze o echipă specială de reacţie la atacuri informatice

Alianţa Nord-Atlantică vrea să-şi consolideze capacităţile de apărare împotriva atacurilor informatice, prin înfiinţarea unei echipe speciale de reacţie, a declarat, miercuri, un expert NATO, citat de AFP.

Urmărește
5 afișări

"NATO are în vedere înfiinţarea unei echipe de intervenţie care să contribuie la îmbunătăţirea capacităţilor sale de apărare, prin identificarea breşelor şi deficienţelor existente în privinţa soluţiilor tehnice şi a procedurilor de reacţie în cazul unor incidente", a afirmat Luc Dandurand, expert al NATO C3 Agency.

Compania specializată Symantec afirmă că numărul atacurilor informatice a crescut cu 93 la sută în 2010 faţă de anul anterior.

"Necesitatea creării unei astfel de echipe este evidentă. Trebuie să evaluăm în special importanţa pagubelor pe care le pot provoca atacurile informatice la nivel militar", a adăugat Dandurand.

El consideră că, înaintea înfiinţării efective a echipei speciale a NATO, este necesară şi o analiză a aspectelor legate de legalitate şi de impactul asupra vieţii private al soluţiilor. "Cele două principale probleme identificate până în acest moment se referă la necesitatea legitimării activităţilor echipei speciale, pentru a evita ca acestea să fie percepute drept utilizare rău-voitoare sau neautorizată a sistemelor informatice, şi riscul potenţial de a aduce atingere vieţii private", a spus el, în timpul unei conferinţe desfăşurate la Tallinn, cu participarea a 300 de experţi din 37 de state.

Echipa specială ar urma să efectueze simulări ale unor potenţiale atacuri şi să controleze nivelul de pregătire pentru contracararea acestora, să supravegheze reţelele, să colecteze şi să utilizeze informaţii publice provenite din surse deschise, dar şi să efectueze diferite tipuri de atacuri asupra unor reţele sau servicii, a afirmat Dandurand.

"Atacurile informatice împotriva Estoniei din primăvara anului 2007, cele din timpul operaţiunii ruse din Georgia, în 2008, şi multe altele pe care le-am înregistrat ne-au demonstrat că ne confruntăm cu un nou tip de război, care poate provoca pagube importante", a afirmat, la rândul său, generalul britanic Jonathan Shaw. "Avem nevoie de un sistem de reacţie şi trebuie să învăţăm rapid cum să reacţionăm", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici