Navă nord-coreeană cu componente de RACHETE la bord, imobilizată pe Canalul Panama. Căpitanul a vrut să se sinucidă la intervenţia poliţiei

Preşedintele panamez a anunţat luni că ţara sa a imobilizat o navă nord-coreeană venind din Cuba, suspectată că transporta componente de rachete - sau ceea ce seamănă cu nişte rachete, potrivit unui purtător de cuvânt -, înainte să pătrundă în Canalul Panama. Căpitanul navei a încercat să se sinucidă, iar echipajul s-a revoltat în momentul intervenţiei poliţiei, a adăugat preşedintele.

Urmărește
3725 afișări
Imaginea articolului Navă nord-coreeană cu componente de RACHETE la bord, imobilizată pe Canalul Panama. Căpitanul a vrut să se sinucidă la intervenţia poliţiei

Navă nord-coreeană cu componente de RACHETE la bord, imobilizată pe Canalul Panama. Căpitanul a vrut să se sinucidă la intervenţia poliţiei (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Nava de tip cargo se află în prezent în portul Manzanillo, la nord de intrarea în canal, iar o inspecţie aprofundată a încărcăturii este în curs, a anunţat preşedintele Ricardo Martinelli pentru postul Radio Panama.

Potrivit primelor informaţii, cargoul Chong Chong Gang a fost interceptat vineri, la intrarea în canal, în Atlantic, în apele teritoriale panameze.

"Suspectam că este vorba despre droguri (...). Când am început să descărcăm (nava), erau 220.000 de chintale de zahăr, dar am găsit containere cu echipament sofisticat de rachetă, iar acest lucru nu era autorizat", a declarat preşedintele panamez, Ricardo Martinelli.

Căpitanul navei a încercat să se sinucidă, iar echipajul, alcătuit din 33 de persoane, s-a revoltat în momentul intervenţiei poliţiei şi a încercat să saboteze percheziţia, a adăugat Martinelli.

"Canalul Panama este un canal de pace, nu de război", a subliniat preşedintele, adăugând că "este necesar ca toată lumea să înţeleagă bine un lucru, şi anume că nu poţi lăsa să treacă arme de război nedeclarate prin Canalul Panama".

Încărcătura nedeclarată de nava nord-coreeană "pare la prima vedere (să fie) rachete, dar vom aştepta să fie examinată de specialişti", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al preşedinţiei panameze, Luis Eduardo Camacho.

Nava "ne-a trezit suspiciuni din cauza reacţiei violente a căpitanului şi echipajului, vineri după-amiaza", a declarat ministrul Securităţii din Panama José Raul Mulino, pentru un post de radio. Panama cere ONU şi Consiliului de Securitate să trimită experţi pentru a examina încărcătura.

Javier Caraballo, un oficial în domeniul luptei împotriva drogurilor, a precizat că "până în prezent, (panamezii) nu au găsit droguri pe nave, ci material militar".

Cuba este singurul regim comunist din America Latină şi unul dintre puţinii aliaţi ai Coreei de Nord, alături de China.

Nord-coreenii, care produc rachete de mai multe tipuri, au lansat în decembrie o rachetă cu rază lungă de acţiune, care a plasat un satelit pe orbită. Phenianul a spus atunci că acesta are scopuri ştiinţifice, însă numeroase voci au denunţat această acţiune, afirmând că este vorba despre lansarea unei rachete cu rază lungă de acţiune, care încalcă rezoluţii ONU.

În 1962, instalarea de către sovietici a unor rachete nucleare în Cuba a adus lumea în pragul unei confruntări nucleare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici