Nave andocate şi trenuri oprite în Grecia, din cauza protestelor transportatorilor

Mii de grevişti, studenţi şi pensionari greci, au mărşăluit miercuri prin centrul Atenei pentru a protesta faţă de salariile care, în opinia lor, nu sunt suficiente pentru a face faţă creşterii costurilor de trai, potrivit Reuters.

Urmărește
117 afișări
Imaginea articolului Nave andocate şi trenuri oprite în Grecia, din cauza protestelor transportatorilor

Nave andocate şi trenuri oprite în Grecia, din cauza protestelor transportatorilor

Navele au rămas andocate în porturile greceşti, iar serviciile de tren au fost oprite, deoarece lucrătorii din transporturi s-au alăturat grevei la nivel naţional a sindicatului din sectorul privat GSEE, cel mai mare din Grecia.

Transportul urban a fost, de asemenea, perturbat, deoarece şoferii de autobuze şi taxiuri au întrerupt operaţiunile timp de câteva ore.

Protestatarii au mărşăluit spre parlament în jurul prânzului. Unii dintre ei purtau bannere pe care scria: „Nu vrem creşteri pe pâine, vrem totul”.

De la criza datoriilor din 2010-2018, când salariile au fost reduse ca parte a măsurilor de austeritate în schimbul fondurilor de salvare, economia Greciei a crescut de aproape două ori mai mult decât rata zonei euro, iar anul trecut ţara şi-a recăpătat statutul de investment grade după 13 ani în categoria „junk”.

Salariul minim brut lunar a fost majorat luna aceasta cu 6,4%, până la 830 de euro, fiind a patra creştere de acest fel din ultimii cinci ani. Însă mulţi lucrători spun că majorările salariale nu sunt suficiente pentru a ţine pasul cu preţurile mari la alimente şi cu creşterea în forţă a chiriilor, iar salariile din Grecia sunt în continuare în urma celor ale colegilor lor europeni.

Pentru grecii mai tineri, afectaţi de o rată ridicată a şomajului, costul ridicat al vieţii reprezintă o provocare suplimentară.

„Să ai atât de puţine perspective... şi să nu reuşeşti să te descurci este foarte greu”, a declarat Elena Roza, o studentă în vârstă de 23 de ani, una dintre protestatare. „Reacţia reflexă este de a părăsi ţara”.

Salariul mediu lunar al grecilor, de 1.175 de euro, este cu 20% mai mic decât în urmă cu 15 ani, în timp ce şomajul rămâne peste 10%, al doilea cel mai ridicat din Uniunea Europeană, după Spania. Şomajul în rândul tinerilor este de peste 20%.

Guvernul conservator al premierului Kyriakos Mitsotakis, care a fost reales în iunie anul trecut, a promis să majoreze salariul minim lunar la 950 de euro până în 2027, când îşi încheie mandatul, şi să crească salariul mediu cu peste 25%, până la 1.500 de euro, în aceeaşi perioadă.

Dar GSEE spune că doreşte o majorare imediată la 908 euro şi că vrea să fie reintrodusă negocierea colectivă, care a fost abolită în timpul crizei.

„Costul ridicat al vieţii este un laţ în jurul gâtului lucrătorilor şi pensionarilor. Creşterea nu ar trebui să fie doar pentru câţiva”, a declarat secretarul pentru relaţii publice al GSEE, Dimitris Karageorgopoulos.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici