- Home
- Externe
- NEW YORK, (16.01.2013, 09:59)
- Valentin Vidu - Mediafax
New York-ul a devenit primul stat american care a înăsprit legislaţia privind armele de foc
Statul New York a devenit marţi primul stat american care şi-a consolidat legislaţia cu privire la armele de foc, anunţând că vrea să arate drumul de urmat restului ţării, după o lună de la masacrarea unor elevi minori la Newtown (Connecticut).
Urmărește
446 afișări
New York-ul a devenit primul stat american care a înăsprit legislaţia privind armele de foc (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
Legile din acest stat erau deja printre cele mai constrângătoare din Statele Unite, însă guvernatorul Andrew Cuomo le-a cerut aleşilor, luna trecută, să adopte "cea mai strictă lege din ţară cu privire la puştile de asalt", pentru a "arăta (care este) calea" şi a "pune capăt nebuniei".
Împotriva NRA, puternicul grup de lobby în favoarea armelor de foc, Senatul local majoritar republican a adoptat cu 43 de voturi pentru şi 18 împotriva noile restricţii, în noaptea de luni spre marţi. Camera majoritar democrată i-a urmat exemplul marţi după-amiaza (104-43), după mai multe ore de dezbateri aprinse.
Cuomo, citat uneori drept posibil candidat la alegerile prezidenţiale din 2016, a semnat legea imediat după aceea, declarându-se un "newyorkez mândru", în urma acestei "realizări extraordinare".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Mai multe cipuri în creier în 2025: Musk a anunțat că un al treilea pacient a primit implantul cerebral de la Neuralink. Compania nu se oprește aici
-
Milanovic, pe cale să câştige alegerile prezidenţiale din Croaţia, potrivit unui exit poll
-
Popularitatea lui Emmanuel Macron în rândul francezilor, în cădere liberă. Cea mai mică rată de aprobare din ultimii şase ani
-
Polonia susţine cererea lui Trump ca ţările NATO să majoreze cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB
Această nouă lege extinde interdicţia puştilor de asalt la nivelul statului. Ea interzice încărcătoarele cu peste şapte gloanţe, introduce ca obligatorie verificarea antecedentelor cumpărătorilor, inclusiv în cazul vânzărilor private şi al vânzărilor de muniţie.
Pentru a evita masacre ca cel de la Newtown - comis de un tânăr dezechilibrat mental puternic înarmat care a ucis 20 de copii şi şase adulţi, după care s-a sinucis, la 14 decembrie - personalul din domeniul sănătăţii va trebui să semnaleze pacienţii pe care îi consideră periculoşi. În cazul în care au acces la arme, acestea ar putea să fie confiscate.
National Rifle Association (NRA) s-a declarat imediat "indignată", acuzând Legislativul local că a servit "ambiţiile politice prezidenţiale" ale lui Cuomo.
"Măsuri de control al armelor au eşuat, în trecut, şi nu vor avea un impact asupra securităţii publice şi infracţionalităţii", a subliniat grupul într-un comunicat.
Alte două state americane cu guvernatori democraţi, Delaware şi Maryland au anunţat, săptămâna aceasta, că intenţionează să îşi înăsprească legislaţiile prin măsuri similare. Statul Connecticut reflectează, de asemenea, la acest lucru.
- O majoritate a americanilor este favorabilă interzicerii puştilor de asalt
Dezbaterea asupra armelor de foc continuă după masacrul de la Newtown, unul dintre cele mai grave comise vreodată într-o instituţie şcolară americană, şi unul dintre cele mai dureroase, având în vedere vârsta copiilor.
La nivel federal, bătălia pentru modificarea legislaţiei se anunţă, totuşi, deosebit de strânsă, într-un Congres extrem de polarizat, în care republicanii nu intenţionează să îi cedeze nimic preşedintelui Obama. NRA se opune, de asemenea, oricărei modificări.
Preşedintele democrat, care a cerut recomandări din partea vicepreşedintelui său Joe Biden, în urma atacului de la Newtown, urmează să îşi anunţe propunerile miercuri.
El susţine o interdicţie a puştilor de asalt, o limitare a capacităţii încărcătoarelor şi o verificare sistematică a antecedentelor cumpărătorilor, dar a recunoscut că anumite propuneri ar putea să eşueze în Congres.
Unele măsuri evocate, în special interdicţia puştilor de asalt - şi anume o lege care a existat în perioada 1994-2004, dar care nu a fost prelungită - par, totuşi, să aibă susţinerea unei majorităţi a americanilor, potrivit unor sondaje.
Aproximativ 55% dintre americani susţin această interdicţie, iar 40% se pronunţă împotrivă, potrivit Centrului pentru Cercetărio Pew. Un sondaj Washington Post/ABC News avansa un procentaj comparabil, de 58 la 39 la sută.
O imensă majoritate a americanilor (85% faţă de 12%), republicani şi democraţi, se pronunţă totodată, potrivit Pew, pentru o generalizare a verificărilor antecedentelor cumpărătorilor şi vor să împiedice accesul unei persoane dezechilibrate la arme (80% faţă de 16%).
Dar, subliniază Pew, consensul politic dispare imediat ce este vorba despre alte măsuri.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: VIDEO. Protest AUR față de anularea alegerilor prezidențiale. Românii care mărșăluiesc pe străzile din București cer demisia lui Iohannis și reluarea turului 2
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Incendiile din Los Angeles fac prăpăd. Ioan Alex povestește despre focurile devastatoare de la fața locului
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum arată iadul, porivit unui bărbat care a murit timp de 3 minute. Ce a văzut: 'Extrem de...
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe