New York-ul l-a ales primar pe Bill de Blasio şi virează spre stânga

Newyorkezii, care doreau schimbarea, l-au ales în mod masiv, marţi, pe democratul de stânga Bill de Blasio să îi succeadă în funcţie primarului miliardar Michael Bloomberg, aflat la putere de 12 ani.

Urmărește
699 afișări
Imaginea articolului New York-ul l-a ales primar pe Bill de Blasio şi virează spre stânga

New York-ul l-a ales primar pe Bill de Blasio şi virează spre stânga (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

De Blasio, un italiano-american în vârstă de 52 de ani, căsătorit cu o afro-americană, l-a zdrobit pe adversarul său Joe Lhota, obţinând peste 70% din voturile exprimate, potrivit unor rezultate încă parţiale.

"Newyorkezii au cerut sus şi tare o nouă conducere a oraşului, uniţi de ideea că niciun newyorkez nu trebuie să fie lăsat pe marginea drumului", a declarat de Blasio marţi seara, mulţumind susţinătorilor, înconjurat de soţie şi cei doi copii metişi, pe care i-a plasat în centrul campaniei electorale.

"Lupta împotriva inegalităţilor nu este uşoară, nu a fost niciodată. Problemele nu vor fi rezolvate într-o zi (...). Dar nu voi înceta niciodată să lupt", a insistat el.

Anterior, după ce a votat în cartierul său, Park Slope, în Brooklyn, de Blasio, pe care toate sondajele îl prezentau ca învingător foarte detaşat, i-a evocat deja pe "numeroşii newyorkezi care luptă să facă faţă'. El şi-a reafirmat hotărârea de a se "îndepărta de politicile epocii Bloomberg", într-un oraş în care inegalităţile sunt vertiginoase, dar care a fost transformat în mod profund în timpul mandatelor lui Bloomberg, devenind mai sigur, mai verde, mai sănătos şi fiind vizitat anul trecut de un număr record de 52 de milioane de turişti.

Alegătorii, dintre care mulţi salută bilanţul lui Bloomberg, s-au prezentat la urne fără pasiune, după o campanie dură, dar fără suflu, în care de Blasio, mediator ales al oraşului, fost consilier local în Brooklyn (2002 - 2009) şi fost director al campaniei lui Hillary Clinton pentru Senat în 2000, s-a detaşat abia târziu.

În cursul campaniei, el a insistat pe larg asupra familiei sale multiculturale - soţia sa Chirlane McCray fiind o poetă, fostă lesbiană şi activistă, şi cei doi copii ai lor, Dante, în vârstă de 16 ani, şi Chiara, în vârstă de 18 ani - pe care a prezentat-o drept o "modern family", după exemplul unui oraş multicultural, care are în prezent o populaţie de 33,3% albi, 25,5% persoane de culoare, 28,6% hispanici şi 12,7% asiatici.

- "Progresist şi mândru de acest lucru"

New York-ul, cel mai mare oraş din Statele Unite, cu 8,3 milioane de locuitori, are de şase ori mai mulţi alegători democraţi decât republicani, dar nu a mai ales un primar democrat din 1989.

Alegeri au avut loc şi în alte oraşe americane marţi.

Oraşele Boston, Seattle şi Atlanta şi-au ales, de asemenea, primarii.

În foarte democratul stat New Jersey, republicanul Chris Christie a câştigat uşor al doilea mandat de guvernator, devenind de neoprit în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 2016.

Statul Virginia a ales de asemenea un nou guvernator, în cadrul unor alegeri foarte disputate, câştigate la limită de către democratul Terry McAuliffe, un prieten apropiat al familiei Clinton, care urmează în funcţie unui republican.

La New York, după Rudolph Giuliani (1994-2001) şi Michael Bloomberg (2002-2013), Bill de Blasio s-a poziţionat ca un "progresist şi mândru de acest lucru", apărător al claselor medii, familiilor şi minorităţilor.

El a promis multe, a denunţat zilnic inegalităţile din oraş, care are aproximativ 400.000 de milionari şi cel mai mare număr de miliardari din lume, dar în care 21% din populaţie trăieşte sub pragul sărăciei.

De Blasio s-a angajat să construiască 20.000 de locuinţe sociale, să apere spitalele de cartier şi să-l înclocuiască pe şeful poliţiei, din cauza practicii controversate a percheziţionării corporale a pietonilor ("stop and frisk") vizând mai ales tineri de culoare şi hispanici. Ideea sa cheie este să-i taxeze mai mult pe newyorkezii cei mai bogaţi, pentru a finanţa grădiniţe pentru toţi copiii în vârstă de peste patru ani.

Joe Lhota, în vârstă de 58 de ani, adversarul său republican, fost preşedinte al transporturilor newyorkeze (MTA), a declarat marţi, fără convingere, că este "foarte optimist". Fostul viceprimar al lui Giuliani, lipsit de orice charismă, a insistat fără rezultat asupra experienţei sale, în lupta cu de Blasio, care a recunoscut că nu a condus niciodată mai mult de 250 de oameni.

Aproximativ 300.000 de persoane muncesc pentru Primăria oraşului New York, a cărei conducere de Blasio o va prelua de la Michael Bloomberg la 1 ianuarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici