- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nou sarcofag la Cernobîl, pentru reducerea ameninţării radioactivităţii. Lucrările vor începe pe 26 aprilie
Lucrările de asamblare a unui nou sarcofag la centrala Cernobîl, menit să reducă ameninţarea radioactivităţii, vor începe pe 26 aprilie, ziua în care a avut loc această catastrofă nucleară, considerată cea mai gravă din istoria lumii, a anunţat marţi preşedinţia ucraineană.
Asamblarea noului sarcofag al centralei de la Cernobîl va începe pe 26 aprilie (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
"Construirea sarcofagului Centralei Nucleare de la Cernobîl va începe pe 26 aprilie", a anunţat preşedinţia într-un comunicat, citându-l pe şeful statului Viktor Ianukovici, care participa la un summit nuclear la Seul.
Prima fază de asamblare a acestei construcţii, cu o înălţime de 108 metri şi o masă de 20.000 de tone, a început deja, anul acesta, a precizat Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), însărcinată cu gestionarea fondurilor prevăzute pentru acest proiect.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
"Fondurile necesare sunt disponibile, iar lucrările decurg conform calendarului, fără întârzieri, pentru ca noua incintă să fie completată şi instalată deasupra reactorului avariat până la jumătatea lui 2015, aşa cum s-a prevăzut", a declarat Anton Usov, purtătorul de cuvânt al reprezentanţei BERD.
Centrala de la Cernobîl, situată la aproximativ 100 de kilometri nord de Kiev, a fost teatrul celei mai grave catastrofe nucleare din istoria omenirii, în urma exploziei reactorului numărul patru, în aprilie 1986, şi contaminării unei bune părţi a Europei, dar mai ales a Ucrainei, Belarusului şi Rusiei.
Dărâmăturile reactorului avariat au fost acoperite în 1986 cu o şapă de beton, însă această instalaţie, construită în pripă, este fisurată şi nu poate fi considerată sigură.
Consorţiul Novarka, format de societăţile franceze Bouygues şi Vinci, au câştigat în 2007 o licitaţie pentru construirea unui nou sarcofag etanş, ce va fi asamblat pe un teren adiacent reactorului, iar ulterior instalat deasupra vechii şape de ciment.
Costul total al acestei operaţiuni este estimat la 1,5 miliarde de euro. În urmă cu un an, din această sumă lipseau 750 de milioane de euro.
Comunitatea internaţională a deblocat 550 de milioane de euro în cadrul unei Conferinţe internaţionale la Kiev, în 2011, prin care s-au marcat 25 de ani de la catastrofă. Restul sumei a fost adăugată de către BERD.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO