- Home
- Externe
- BRUXELLES, (02.12.2014, 17:28)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Novinite: Comisia Europeană va continua discuţiile cu statele membre privind South Stream
Comisia Europeană a anunţat marţi că va continua discuţiile cu statele membre referitoare la gazoductul South Stream, în pofida anunţului Rusiei că a renunţat la proiect, relatează Novinite.
Urmărește
524 afișări
Novinite: Comisia Europeană va continua discuţiile cu statele membre privind South Stream (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
"Viitoarea întâlnire a fost planificată pe 9 decembrie şi va avea loc chiar dacă Rusia a anunţat că renunţă la proiect", a declarat vicepreşedintele CE pentru Uniunea Energetică, Maros Sefcovic.
El a adăugat că proiectul a fost discutat în mod regulat de către statele membre relevante şi Comisie, care a găzduit mai multe întâlniri pentru a găsi o soluţie care să respecte legislaţia UE.
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luni, în timpul unei vizite în Turcia, că Moscova abandonează proiectul din cauza obiecţiilor Comisiei Europene.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un diplomat rus de rang înalt afirmă că Rusia este deschisă la orice discuţii de pace în Ucraina dacă Trump le iniţiază
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
-
România, eliminată din turneul final BJK Cup de Japonia după ce a cedat la dublu
Potrivit CE, proiectul care are rolul să transporte gaze ruseşti pe sub Marea Neagră, via Bulgaria, către Europa de Sud şi Centrală, ocolind Ucraina, nu respectă aşa-numitul Pachet Trei Energie al UE, legislaţie care prevede separarea operaţiunilor de producţie de energie de cele de distribuţie.
"În mod evident, această nouă evoluţie va fi un element suplimentar care va fi discutat la acea întâlnire", a spus Sefcovic.
El a adăugat că schimbările permanente care au loc în sectorul energetic al UE sunt un alt motiv pentru care trebuie construită o uniune energetică cu o politică orientată către mediu, iar una dintre priorităţi va fi securitatea aprovizionării cu energie.
Potrivit unui reprezentant al institutului de cercetări Centre for European Policy Studies din Bruxelles, Christian Egenhofer, anunţul lui Putin poate fi interpretat ca o ameninţare la adresa Bulgariei şi o încercare de a presa autorităţile de la Sofia să ofere termeni mai favorabili Gazprom, care conduce proiectul South Stream.
Un purtător de cuvânt al CE în domeniul protejării climei şi energiei, Anna-Kaisa Itkonen, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că executivul UE nu dispune de un cadru legal pentru a compensa Bulgaria, în urma anulării de către Rusia a construcţiei South Stream.
Renunţarea la proiectul de 45 de miliarde de dolari reprezintă cel mai recent semn al faptului că legăturile economice dintre Rusia şi Europa rămân tensionate, în condiţiile în care criza din Ucraina continuă.
Rusia vrea să construiască, împreună cu o companie din Turcia, un gazoduct capabil să livreze 63 de miliarde de metri cubi de gaz dinspre Rusia către Turcia, în condiţiile în care preşedintele Putin a anunţat renunţarea la proiectul South Stream, iar relaţiile cu UE sunt încă tensionate.
Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că, în locul South Stream, Rusia se va orienta spre livrarea de gaz către Turcia, prin intermediul unei alte conducte care traversează Marea Neagră.
Astfel, Gazprom va construi, alături de Boru Hatlari Ile Petrol Tasima din Turcia, un gazoduct capabil să livreze 63 de miliarde de metri cubi de gaz dinspre Rusia spre Turcia, a relatat Bloomberg.
Gazprom va putea folosi, însă, o parte din investiţiile făcute deja pentru South Stream, a declarat Alexei Miller, directorul general al gigantului rus. Acesta a precizat că aproximativ 14 miliarde de metri cubi de gaz, adică 20% din capacitate, vor fi livrate Turciei, restul fiind trimis către ţările din Balcani.
Gazprom a cheltuit 487 de miliarde de ruble (9,4 miliarde dolari) în ultimii trei ani pentru proiectul South Stream şi pentru renovarea conductelor de pe teritoriul Rusiei, care urmau să fie conectate la South Stream.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Primarul Londrei susține că Trump l-a atacat în mod repetat referitor la etnia şi religia sa
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ce au făcut copiii cu trupul lui Silviu Prigoană, înainte de înmormântare. I-au respectat o dorință arzătoare
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe