- Home
- Externe
- KABUL, (14.02.2016, 13:57)
- Roxana Maciuca
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Număr-record de victime printre locuitorii din Afganistan în 2015, pe fondul violenţelor din ţară
Un număr-record de victime printre locuitorii din Afganistan a fost înregistrat în 2015, pentru al şaptelea an consecutiv, pe fondul violenţelor generate de războiul civil din ţară, a anunţat, duminică, ONU, în contextul retragerii majorităţii trupelor internaţionale din ţară, potrivit Reuters.
Urmărește
1182 afișări
Număr-record de victime printre locuitorii din Afganistan în 2015, pe fondul violenţelor din ţară (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Cel puţin 3.545 de noncombatanţi au murit şi alţi 7.457 au fost răniţi în violenţele din cursul anului trecut, care s-au intensificat cu 4% faţă de anul 2014, a precizat ONU în raportul anual privind victimele în rândul civililor.
"Rănirea locuitorilor este total inacceptabilă", a acuzat Nicholas Haysom, şeful misiunii ONU de oferire a asistenţei în Afganistan.
Din cauza intensificării luptelor între forţele guvernamentale susţinute de trupele occidentale şi insurgenţi, tot mai mulţi civili sunt prinşi în aceste confruntări, potrivit anchetatorilor ONU.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Cum a ajuns Crin Antonescu să fie candidatul comun al partidelor proeuropene la Preşedinţie
-
Crin Antonescu, despre eventuala preluare de către Bolojan a preşedinţiei interimare: Nu ar fi rău
-
Germania investighează breşele de securitate după tragedia de vineri
Luptele amplificate din oraşul Kunduz din nordul ţării, care a fost preluat de talibani în septembrie, precum şi un val de atacuri sinucigaşe cu bombă din capitala Kabul, în care au murit şi au fost răniţi sute de oameni anul trecut, au dus la creşterea numărului de victime în rândul civililor afgani.
"În cea mai mare parte a statului Afganistan, în 2015, numărul victimelor în rândul civililor a scăzut", a precizat Danielle Bell, director al programului ONU pentru drepturile omului din Afganistan, la o conferinţă de presă din Kabul.
Din totalul victimelor civile din 2015, 37% s-au înregistrat din cauza atacurilor terestre, 21% din cauza bombelor detonate pe traseuri rutiere şi 17% pe fondul atacurilor sinucigaşe. Femeile şi copii sunt cei mai afectaţi de această intensificare a violenţelor, astfel că numărul victimelor în rândul femeilor a crescut cu 37%, iar în rândul copiilor cu 14%.
Citeşte şi: Administraţia SUA a desemnat un nou comandant al trupelor americane şi străine din Afganistan
Citeşte şi: ATACURI în Afganistan: Cel puţin un membru al forţelor speciale americane a fost ucis, iar mai mulţi soldaţi au fost răniţi
Citeşte şi: Reţeaua teroristă Stat Islamic încearcă să recruteze militanţi în Afganistan prin emisiuni radio
De asemenea, numărul victimelor produse de atacurile forţelor proguvernamentale a crescut cu 28% faţă de 2014, iar cele produse din cauza ofensivei militare a forţelor internaţionale s-au amplificat cu 9%, în principal, pe fondul bombardamentelor efectuate de SUA în octombrie asupra unui spital al organizaţiei umanitare Medici fără Frontiere, în care au murit 42 de persoane şi au fost rănite alte 43.
Per total, 103 civili au murit şi alţi 67 au fost răniţi din cauza atacurilor forţelor internaţionale, avertizează raportul ONU.
Ca şi în ceilalţi ani, mişcarea insurgentă a talibanilor este responsabilă de producerea majorităţii victimelor în rândul locuitorilor, într-un procent de 62%.
Din 2009, de când ONU a început să monitorizeze sistematic victimele produse în rândul locuitorilor din Afganistan, aproximativ 59.000 de persoane au murit sau au fost rănite.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Administraţia SUA a desemnat un nou comandant al trupelor americane şi străine din Afganistan
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe