Oamenii de ştiinţă au rezolvat misterul calendarului maiaş

  • Cercetătorii arată cum mişcările planetelor se leagă de calendarul mayaş. Un an maiaş dura 819 zile.
  • Cele 819 de zile ale calendarului trebuie vizualizate pe o perioadă de 45 de ani pentru a-l înţelege pe deplin.
  • Mişcările tuturor planetelor majore vizibile pentru vechii maiaşi se încadrează în acest calendar extins.
Urmărește
4008 afișări
Imaginea articolului Oamenii de ştiinţă au rezolvat misterul calendarului maiaş

Wikipedia

Calendarul maiaş de 819 zile este un sistem complex de măsurare a timpului care se bazează pe mişcarea planetelor pe cer.

Maiaşii cunoşteau cinci planete din Sistemul Solar: Mercur, Venus, Marte, Jupiter şi Saturn. Ei le considerau zei care influenţau destinul oamenilor şi al lumii.  

Acest calendar nu este independent, ci se sincronizează cu alte cicluri calendaristice mayaşe, cum ar fi Tzolk’in şi Haab’.

Fiecare dată din calendarul de 819 zile este asociată cu un punct cardinal şi are o semnificaţie sacră pentru mayaşi.

Pentru a înţelege cum funcţionează acest calendar, trebuie să fie observate perioadele sinodice ale planetelor, adică la timpul necesar pentru ca o planetă să revină în aceeaşi poziţie pe cer, văzută de pe Pământ. De exemplu, Mercur are o perioadă sinodică de 117 zile, care se potriveşte perfect în 819 zile dacă este înmulţit cu 7. Dar celelalte planete nu au perioade sinodice care să se împartă exact la 819 zile.

Aici intervine geniul mayaş: ei au observat că dacă luăm 20 de cicluri cu câte 819 zile fiecare, adică 16.380 de zile (aproximativ 45 de ani), atunci putem găsi un număr întreg de perioade sinodice pentru fiecare planetă. De exemplu, Saturn are o perioadă sinodică de 378 de zile. Dacă înmulţim această perioadă cu 13, obţinem 4.914 zile, care sunt exact 6 cicluri de 819 zile. Astfel, mayaşii au creat un sistem care le permitea să urmărească alinierea planetară pe o perioadă lungă de timp.

Acest sistem nu era doar o curiozitate matematică, ci avea şi o importanţă religioasă pentru mayaşi. Ei credeau că planetele erau zei care influenţau destinul oamenilor şi al lumii. Prin urmare, ei foloseau calendarul de 819 zile pentru a face ritualuri şi sacrificii în momentele potrivite, pentru a-şi asigura favorul divin12. Acesta este un rezumat al modului în care funcţiona calendarul maiaş de 819 zile.

Sursa - Popular Mechanics

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici