- Home
- Externe
- WASHINGTON, (10.08.2013, 12:43)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Obama a comentat principalele probleme ale SUA. DECLARAŢIILE preşedintelui american despre Al-Qaida, cazul Snowden şi relaţia cu Rusia
Barack Obama a promis reforme în supravegherea comunicaţiilor, în numele "transparenţei" şi "încrederii", negând vreun abuz după polemica declanşată de Snowden şi a acuzat Rusia lui Putin de antiamericanism, într-o conferinţă de presă vineri, relatează AFP, care prezintă principalele declaraţii.
Urmărește
978 afișări
Barack Obama (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
UPDATE 14:35 Obama îşi minimează afirmaţiile privind "antiamericanismul" Rusiei şi exclude boicotarea JO la Soci
Preşedintele Statelor Unite Barack Obama şi-a temperat, în faţa presei, declaraţiile despre "antiamericanismul" Rusiei, relevând natura "adesea constructivă" a contactelor cu omologul său rus Vladimir Putin şi excluzând orice boicotare a Jocurilor Olimpice de la Soci în 2014.
"Nu am relaţii personale proaste cu Putin", le-a spus Obama jurnaliştilor într-o conferinţă de presă, vineri seara, la Casa Albă. Din contră, "conversaţiile noastre sunt deschise, directe şi adesea constructive", a subliniat el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
"Ştiu că presei îi place să se concentreze asupra limbajului corporal şi asupra acestei staturi puţin amorfe pe care acesta îl are aparent, ca a unui elev care se plictiseşte în fundul clasei. Dar, în realitate, conversaţiile noastre sunt foarte productive", a declarat preşedintele.
Moscova şi Washingtonul, care au atins cel mai rece nivel al relaţiilor lor după cazul Snowden şi anularea unui summit între cei doi preşedinţi, sunt în dezacord asupra multor altor subiecte, ca Siria, neproliferarea nucleară, dezarmarea, Afganistanul, Iranul sau Coreea de Nord, apărarea antirachetă în Europa sau drepturile omului.
Obama a exclus însă orice boicotare a Jocurilor Olimpice (JO) de Iarnă de la Soci, în Rusia, în 2014, în semn de protest faţă de recenta lege rusă controversată privind pedepsirea oricărui act de "propagandă homosexuală" în faţa unor minori cu amendă şi detenţie de până la 15 zile.
"Nu cred să fie potrivit ca Jocurile Olimpice să fie boicotate", a declarat el. Amintind că numeroşi atleţi americani se antrenează dur pentru aceste Jocuri, el a apreciat că o asemenea măsură ar aminti de boicotarea de către Statele Unite a Jocurilor Olimpice de Vară de la Moscova, în 1980, în urma invaziei Afganistanului de către fosta Uniune Sovietică.
În timp ce Obama se adresa presei, secretarii de Stat şi Apărării John Kerry şi Chuck Hagel şi omologii lor ruşi Serghei Lavrov şi Serghei Şoigu depuneau eforturi să facă o figură bună în cadrul unei întâlniri "2+2".
Cei patru miniştri au subliniat interesele comune ale celor două ţări pe scena internaţională, în pofida listei lungi de contencioase şi unor relaţiilor reci în urma cazului Snowden şi anulării summitului Obama-Putin. Evenimentul era prevăzut la începutul lui septembrie la Moscova, înaintea summitului G20 din perioada 5-6 septembrie la Sankt Petersburg, la care preşedintele american urmează, totuşi, să fie prezent.
"Atmosfera generală era foarte pozitivă, ceea ce inspiră optimism", a declarat Lavrov după reuniunea "2+2". "Nu ar trebui să apară vreo agravare", a oferit asigurări rusul, vorbind despre o "relaţie normală" între cele două puteri.
"Este clar că nu ne putem aştepta la un Război Rece", a declarat el pentru presă, adăugând că "dosarul Snowden nu afectează direcţiile mari ale relaţiei" dintre cele două super-puteri.
Kerry a insistat asupra unei "relaţii foarte importante şi marcate totodată de interese împărtăşite şi uneori de interese conflictuale".
"Ştim amândoi că diplomaţia este ca hocheiul pe gheaţă şi antrenează uneori coicniri", a declarat Kerry, reafirmându-şi voinţa de a coopera cu Rusia în privinţa Siriei, în special pentru organizarea unei conferinţe de pace la Geneva.
"Sergei şi cu mine suntem întru totul de acord asupra responsabilităţii vărsării de sânge sau mijloacelor de a avansa", dar "noi doi şi ţările noastre suntem de acord să spunem că, pentru a evita prăbuşirea instituţională şi haosul, răspunsul ultim este o soluţie politică negociată", a adăugat Kerry.
Lavrov a fost de acord cu privire la necesitatea unui proces de pace, dar a amintit că prioritatea este necesar să fie "combaterea teroriştilor", un termen utilizat de către Damasc şi Moscova pentru a-i desemna pe rebelii sirieni.
REFORME
"Trebuie să găsim echilibrul just între garantarea securităţii şi apărarea libertăţilor noastre. În cadrul acestei reechilibrări, îndemn la o revizuire a programelor noastre de supraveghere"
"Ca preşedinte, am adoptat măsuri pentru ca să existe un control strict asupra celor trei puteri ale statului şi garanţii reale pentru împiedicarea abuzurilor şi protejarea drepturilor poporului american. În faţa unor abuzuri pe care guverne au putut să le comită în istorie, este normal să îţi pui întrebări cu privire la supraveghere. În special de când tehnologia ne remodelează toate aspectele vieţii"
"Am cooperat cu Congresul în vederea reformării în mod adecvat a Secţiunii 215 din Patriot Act, un instrument important în eforturile noastre de prevenire a comploturilor teroriste"
"Toate aceste măsuri au menirea să acţioneze astfel încât americanii să poată avea încredere în faptul că ne respectăm interesele şi valorile"
"Ne sunt necesare reflecţii noi, pentru această nouă eră. Este necesar ca în prezent să dejucăm comploturi teroriste, căutând acul în carul cu fân al telecomunicaţiilor mondiale"
ALIAŢI
"În ceea ce priveşte alte ţări din lume, vreau să amintesc din nou că America nu are niciun interes să spioneze oameni obişnuiţi. Serviciile noastre de informaţii se concentrează asupra căutării de informaţii necesare în vederea protejării poporului nostru şi, în numeroase cazuri, protejării aliaţilor noştri"
DECLASIFICARE
"Am declasificat deja un număr de informaţii fără precedent cu privire la NSA. Dar putem merge mai departe"
EDWARD SNOWDEN
"Nu cred că domnul Snowden este patriot. Este acuzat de trei infracţiuni şi dacă el crede că ceea ce a făcut este just, atunci poate să vină aici, aşa cum o pot face toţi cetăţenii americani, în faţa unei Curţi, cu un avocat, pentru a-şi apăra interesele"
AL-QAIDA
"Al-Qaida organizată şi relativ centralizată care ne-a atacat pe 11 septembrie a fost destructurată. Este slabă şi are doar o capacitate mică de acţiune"
"Afiliaţii regionali ca Al-Qaida în Peninsula Arabia (AQPA) lansează ameninţări (...). Deşi este puţin probabil să poată să comită un atac pe teritoriul nostru la fel de spectaculos ca cel de la 11 septembrie, ei au capacitatea de a ne ataca ambasadele. Ei au capacitatea să ne atace interesele. Ei au capacitatea să perturbe şi destabilizeze ţările în care securitatea este slabă"
RUSIA
"Este adevărat că domnul Putin a revenit la putere, am asistat la o renaştere dinspre partea rusă a unei retorici antiamericane, care relevă stereotipuri vechi, din Războiul Rece între Rusia şi Statele Unite. Îl invit pe domnul Putin să meargă înainte în privinţa acestor probleme, mai degrabă decât să privească spre trecut"
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Barack Obama anunţă o serie de măsuri pentru sporirea "transparenţei", după cazul Snowden: Înţeleg îngrijorările celor care se tem de abuzuri
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe