Olaf Scholz, la Chişinău: Germania va continua să ajute Ucraina „atât timp cât va fi necesar”

  • Olaf Scholz a declarat miercuri că Germania va continua să ajute Ucraina.
  • Guvernul lui Scholz a fost criticat după ce presa germană a relatat că Berlinul nu va mai acorda noi ajutoare militare Ucrainei, ca parte a planului coaliţiei de guvernare de a reduce cheltuielile.
  • De asemenea, Scholz a declarat că Germania va sprijini Republica Moldova pe calea sa europeană.
Urmărește
132 afișări
Imaginea articolului Olaf Scholz, la Chişinău: Germania va continua să ajute Ucraina „atât timp cât va fi necesar”

Olaf Scholz, la Chişinău: Germania va continua să ajute Ucraina „atât timp cât va fi necesar”

Germania nu va renunţa la sprijinul său pentru Ucraina. Vom continua să sprijinim Ucraina atât timp cât va fi necesar. Şi vom fi cel mai mare susţinător naţional al Ucrainei în Europa. Poporul ucrainean se poate baza pe acest lucru. Vom fi alături de Ucraina”, a declarat Scholz în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, la Chişinǎu.

La sfârşitul săptămânii trecute, ziarul german FAZ a relatat că Guvernul Germaniei nu va mai acorda noi ajutoare militare Ucrainei ca parte a planului său de reducere a cheltuielilor.

Berlinul, care este principalul furnizor european de ajutor militar pentru Kiev, a semnalat deja o schimbare în privinţa Ucrainei luna trecută, când coaliţia de guvernare formată din social-democraţi, verzi şi liberali a adoptat un acord preliminar privind un proiect de buget pentru 2025. Compromisul detalia planurile de reducere la jumătate a asistenţei pentru Ucraina, până la 4 miliarde de euro.

Într-o scrisoare trimisă ministerului german al Apărării pe 5 august, ministrul de Finanţe Christian Lindner a declarat că finanţarea viitoare nu va mai proveni din bugetul federal al Germaniei, ci din veniturile provenite din activele ruseşti îngheţate, potrivit ziarului german FAZ.

„Acest lucru este solicitant din punct de vedere tehnic, dar suntem uniţi din punct de vedere politic”, a declarat Scholz la Chişinău, referindu-se la utilizarea activelor ruseşti îngheţate în Europa pentru a sprijini Ucraina. „Şi în prezent clarificăm aceste aspecte tehnice, astfel încât să fie garantată creşterea considerabilă a sprijinului acordat Ucrainei de către comunitatea internaţională”.

De asemenea, Olaf Scholz a declarat că Germania va sprijini Republica Moldova pe calea sa europeană, în contextul războiului din Ucraina.

„Suntem conştienţi de modul în care Moldova suferă de pe urma războiului de agresiune rusă împotriva Ucrainei. Ştim că actorii proruşi şi Rusia încearcă să destabilizeze ţara dumneavoastră, mai ales pe fundalul alegerilor prezidenţiale şi aderării ţării dumneavoastră la Uniunea Europeană. Mesajul meu cel mai important este astăzi că Germania vă este alături ferm. Vom sprijini Republica Moldova din răsputeri”, a declarat cancelarul Germaniei, potrivit agenţiei de presă Moldpres.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici