ONU: Julian Assange este deţinut în mod arbitrar de Suedia şi Marea Britanie. Fondatorul WikiLeaks a anunţat că se va preda astăzi

Marea Britanie şi Suedia este necesar să pună capăt privării de libertate a fondatorului WikiLeaks Julian Assange, îndeamnă Grupul de lucru ONU privind detenţia arbitrară (WGAD), relatează BBC News online.

Urmărește
4011 afișări
Imaginea articolului ONU: Julian Assange este deţinut în mod arbitrar de Suedia şi Marea Britanie. Fondatorul WikiLeaks a anunţat că se va preda astăzi

ONU: Julian Assange este deţinut în mod arbitrar de Suedia şi Marea Britanie. Fondatorul WikiLeaks a anunţat că se va preda astăzi (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Grupul de experţi independenţi a îndemnat de asemenea ca Assange să fie compensat, relatează Reuters.

"Grupul de lucru ONU privind detenţia arbitrară consideră că diversele forme de privare de libertate cărora le este supus Julian Assange constituie o formă de detenţie arbitrară", a declarat vineri Seong-Phil Hong, şeful Grupului, citat într-un comunicat, potrivit agenţiei.

"Grupul de lucru susţine că detenţia arbitrară a domului Assange este necesar să înceteze, că integritatea sa fizică şi libertatea sa de mişcare (este necesar) să fie respectate şi că este necesar să aibă dreptul la reparaţii", adaugă Seong-Phil Hong.

Australianul, în vârstă de 44 de ani, care riscă să fie extrădat către Suedia în urma unor acuzaţii de viol, pe care le respinge, a cerut azil în Ambasada Ecuadorului din Londra în 2012.

Grupul de lucru ONU a anunţat vineri că Assange este deţinut arbitrar de către Marea Britanie.

Procurori suedezi au anunţat însă să decizia Grupului ONU nu va avea "niciun impact" asupra anchetei lor, iar poliţia britanică a anunţat că australianul riscă în continuare să fie arestat.

Fondatorul WikiLeaks va cere să i se permită să părăsească Ambasada Ecuadorului, după ce WGAD a stabilit că este deţinut în mod arbitrar în aceasta, potrivit Reuters.

Assange, care a înfuriat Statele Unite după ce a publicat sute de mii de documente clasificate americane - militare şi diplomatice -, s-a refugiat în ambasadă în 2012.

El a depus o plângere către WGAD în care a afirmat că este un refugiat politic ale cărui drepturi au fost încălcate prin faptul că nu poate să primească azil în Ecuador. Această Comisie, alcătuită de cinci experţi independenţi, s-a pronunţat în favoarea sa.

Fostul hacker neagă acuzaţii cu privire la un viol, în 2010, în Suedia, şi susţine că acestea reprezintă un complot vizând să-l aducă în Statele Unite, unde este în curs o anchetă penală cu rivire la activităţile WikiLeaks.

Marea Britanie a negat că l-a deţinut în mod arbitrar pe Assange şi a subliniat că australianul a evitat să fie arestat, după ce a fost eliberat pe cauţiune, refugiindu-se în ambasadă.

Atât Suedia, cât şi Marea Britanie au anunţat că nu vor acţiona în virtutea deciziei Grupului de lucru ONU.

Însă australianul, în vârstă de 44 de ani, afirma joi, într-un comunicat postat pe Twitter de către WikiLeaks, că "dacă voi câştiga, iar statele părţi vor fi găsite că au acţionat ilegal, aştept să mi se restituie imediat paşaportul şi să înceteze orice încercări de a mă aresta"

El mai anunţa că, în cazul unei decizii nefavorabile, ar fi părăsit sediul ambasadei din Knightsbridge, la Londra, în pofida faptului că autorităţile au anunţat că-l vor aresta şi extrăda în Suedia imediat ce iese din clădire.

Decizia WGAD în favoarea sa marchează ultima întorsătură după ce Assange a iritat Washingtonul în urma dezvălurii unor evaluări adesea critice pe care diplomaţi americani le-au făcut cu privire la lideri ai lumii, de la preşedintele rus Vladimir Putin şi până la familia regală saudită.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici