Opoziţia georgiană cere, pentru a cincea zi consecutiv, demisia lui Mihail Saakaşvili

Circa 20.000 de georgieni au manifestat luni la Tbilisi pentru a cincea zi consecutiv, cerând demisia preşedintelui Mihail Saakaşvili.

Urmărește
17 afișări
Imaginea articolului Opoziţia georgiană cere, pentru a cincea zi consecutiv, demisia lui Mihail Saakaşvili

Opoziţia georgiană cere, pentru a cincea zi consecutiv, demisia lui Mihail Saakaşvili (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ne-am apropiat de preşedinte pentru a-i spune că trebuie să plece pentru a scoate ţara din criză", a declarat Irakli Alassania, fostul ambasador la ONU trecut în opoziţie după războiul din august cu Rusia.

Circa 8.000 de persoane au părăsit locul tradiţional al reuniunii din faţa Parlamentului şi s-au îndreptat către preşedinţie, unde au instalat tribune şi au blocat intrarea în clădire.

După ce s-au declarat pregătiţi să rămână în stradă până când Saakaşvili îşi va da demisia, manifestanţii şi-au instalat circa zece corturi pentru a petrece noaptea aici.

Liderii opoziţiei au anunţat de asemenea că vor instala celule la Tbilisi pentru a-l umili pe Saakaşvili.

"Tbilisi va deveni un oraş de celule în care vor fi aşezate personaje ale opoziţiei până când Saakaşvili va demisiona", a declarat Levan Gaceciladze, candidat la preşedinţie în 2008.

Fratele său, Ghiorghi Gaceciladze a petrecut la începutul anului aproape trei luni într-o celulă improvizată, în care toate actele şi gesturile sale au fost înregistrate şi difuzate zilnic de o televiziune antiguvernamentală.

Saakaşvili, ales pentru un al doilea mandat în ianuarie 2008, după ce a fost adus la putere în 2003 de "revoluţia trandafirilor", democratică şi prooccidentală, a declarat vineri că va rămâne la putere până la încheiera mandatului său în 2013.

El a răspuns cererii opoziţiei luni, printr-un interviu acordat cotidianului Financial Times afirmând că "dacă un partid cere demisia cuiva" nu este un motiv suficient pentru a face acest gest.

Preşedintele Parlamentului georgian şi aliat al lui Saakaşvili, David Bakradze, a declarat luni seara că toate eforturile care vizează organizarea negocierilor cu opoziţia nu au adus nici un progres.

"Suntem pregătiţi să purtăm negocieri privind remanierea substanţială a puterii politice", a declarat acesta precizând că este vorba în special de creşterea rolului Parlamentului şi reducerea prerogativelor preşedintelui.

"Sper că opoziţia vede că metoda radicalizării nu duce nicăieri şi că cel puţin o parte a opoziţiei va fi mai dispusă să înceapă un dialog", a precizat Bakradze.

Opoziţia şi-a început joi campania de contestare a preşedintelui considerat responsabil pentru înfrângerea militară în faţa Rusiei în august şi consecinţele acesteia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici