- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (10.01.2014, 15:58)
- Gabriel Burete
ORAŞELE FANTOMĂ: Cum arată localităţile abandonate după dezastrul de la Fukushima - FOTO
Localităţile evacuate după catastrofa nucleară de la Fukushima sunt încă abandonate, deşi au trecut aproape trei ani de la tragedie. Localnicii se pot întoarce acasă o dată pe lună, dar nu li se permite să rămână prea mult.
Urmărește
32282 afișări
Oraşele fantomă. Cum arată localităţile abandonate după dezastrul de la Fukushima (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Localnicii evacuaţi după catastrofa nucleară de la Fukushima nu se pot întoarce încă acasă, relatează dailymail.co.uk. La trei ani de la tragedie, autorităţile pot începe înlăturarea a peste 400 de tone de bare de uraniu, combustibil radioactiv, care se află încă în interiorul reactorului 4, cel mai puternic afectat. Abia după ce această operaţiune va fi încheiată, oamenii vor putea să se întoarcă acasă, în localităţile pustii.
În martie 2011, un cutremur devastator, cu o magnitudine de 9 grade pe scara Richter, a lovit Japonia. Seismul a fost cel mai puternic întâlnit vreodată în Japonia şi al cincilea din istorie, după intensitate. Cutremurul a fost atât de puternic încât a mutat insula Honshu, cea mai mare insulă niponă, pe care trăieşte 80% din populaţia Japoniei, cu 2,4 metri spre est şi a mişcat axa Pământului cu 10, până la 25 de centimetri. Seismul a fost urmat de un val tsunami care a atins o înălţime de 40 de metri, a avansat până la 10 kilometri spre ţărm şi a distrus totul în cale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Trump l-a graţiat pe creatorul unei platforme de pe Dark Web. Acesta era condamnat pe viaţă
La câteva zile de la tragedie s-a instaurat panica din nou, atunci când autorităţile au anunţat că valul tsunami a distrus generatoarele de rezervă de la centrala nucleară de la Fukushima şi că, în lipsa energiei electrice, cele patru reactoare nu pot fi răcite. Miezurile supraîncălzite au declanşat trei explozii puternice şi incendii care au afectat serios reactorul 4 al centralei. Japonezii au declarat starea de urgenţă, nivelul radiaţiilor depăşind de peste o mie de ori limitele normale în interior şi de opt ori în afara reactoarelor.
În jur de 300.000 de oameni au fost evacuaţi din zonă şi autorităţile au interzis accesul pe 20 de kilometri în jurul centralei nucleare. În decembrie 2013, Tepco, principalul furnizor de energie electrică din Japonia, a anunţat că situaţia este sub control şi că operaţiunea de curăţare poate începe. Astfel, zona în care accesul este interzis va fi trasată din nou şi o parte dintre locuitori se vor putea întoarce acasă. În prezent, în jur de 20.000 de persoane se pot întoarce în oraşul Namie, o dată pe lună, cu permisiune specială, dar nu pot rămâne peste noapte.
În schimb, o parte dintre foştii rezidenţi vor fi nevoiţi să mai aştepte cinci ani până când vor afla dacă zona în care locuiau e sigură, alţii vor aştepta zece ani, iar unora dintre ei s-ar putea să nu li se permită să se întoarcă niciodată. Curăţarea centralei presupune înlăturarea a 400 de tone de combustibil radioactiv, bare de uraniu, dintr-un bazin aflat în interiorul reactorului 4. Operaţiunea este foarte delicată şi rsicantă şi se estimează că va dura în jur de un an.
De partea cealaltă a Pacificului, autorităţile din California sunt îngrijorate de efectele dezastrului nuclear şi se aşteaptă ca, în curând, apa contaminată să ajungă pe ţărmul Californiei. Cantitatea exactă nu este cunoscută, iar Tepco spune că îi este imposibil să măsoare amploarea scurgerilor. Finalizarea operaţiunii de curăţare va fi doar primul pas către o viaţă normală pentru foştii locuitori, pentru că, din cauza interzicerii accesului în zonă, pagubele provocate de cutremur şi tsunami nu au fost încă reparate.
Citeşte şi:
Creştere alarmantă a cazurilor de cancer de tiroidă la minori, în prefectura japoneză Fukushima
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe