Panetta provoacă o dezbatere cu privire la un atac nuclear american asupra Coreei de Nord

Fostul şef al Pentagonului şi CIA Leon Panetta evocă în memoriile publicate recent apărarea Coreei de Sud "inclusiv prin folosirea armelor nucleare, dacă este necesar", în cazul unei invazii nord-coreene, provocând o dezbatere în Statele Unite, relatează Newsweek în ediţia electronică.

Urmărește
3617 afișări
Imaginea articolului Panetta provoacă o dezbatere cu privire la un atac nuclear american asupra Coreei de Nord

Panetta provoacă o dezbatere cu privire la un atac nuclear american asupra Coreei de Nord (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă nord-coreeni trec frontiera, planurile noastre îl obligă pe comandantul american din peninsulă să preia comanda tuturor forţelor americane şi sud-coreene şi să apere Coreea de Sud - inclusiv prin utilizarea armelor nucleare, dacă este necesar", scrie Panetta în “Worthy Fights: A Memoir of Leadership in War and Peace”, cartea sa de memorii publicată săptămâna trecută.

El relatează în carte o întâlnire, în 2010, cu generalul Walter L. “Skip” Sharp, comandantul forţelor americane în Coreea de Sud, care i-a spus că spectrul recurgerii la arma nucleară în Asia de Nord-Est ar putea deveni o realitate în cazul unei invazii nord-coreene ca în 1950. "Am plecat de la întâlnire cu sentimentul puternic că războiul în regiune nu este nici ipotetic, nici îndepărtat, ci mereu prezent şi iminent", scrie el.

Reacţiile faţă de aceste afirmaţii variază de la ridicări din umeri la uimirea că Panetta lasă să se întrevadă perspectiva unei apocalipse nucleare. Unii experţi au catalogat ca "nerealiste" afirmaţiile sale despre politica americană ori chiar periculoase, pentru că induc în eroare. Cu toate acestea, nu este vorba despre o noutate, scrie Newsweek citând un expert care aminteşte că o declaraţie de "Viziune comună" semnată în 2009 de către preşedinţii american Barack Obama şi sud-coreean Lee Myung-bak "extinde mijloacele de disuasiune incluzând umbrela nucleară".

Politica Washingtonului cu privire la utilizarea armelor nucleare pentru descurajarea unei invazii a Coreei de Nord ar putea fi comparată cu poziţia de "ambiguitate studiată" a Israelului asupra stocurilor sale atomice sau poate fi considerată o confuzie oficială, judecând după reacţia faţă de afirmaţiile lui Panetta, comentează Nwesweek.

Deşi Statele Unite au staţionat primele arme nucleare tactice în Peninsula Coreea în 1958, oficiali americani au ezitat să recunoască prezenţa americană până la mijlocul anilor '70, când Statele Unite au trimis trupe în Vietnam, iar Seulul a ameninţat că-şi va dezvolta propriul sistem de disuasiune în cazul plecării trupelor americane.

În pofida faptului că preşedintele George H.W. Bush a început în 1991 să retragă arme nucleare de pe teritoriul Coreei de Sud şi nave americane mobilizate în largul peninsulei - un proces care a continuat în 2010, când Obama a retras şi submarine - comunicatele americano-coreene au continuat să citeze o "disuasiune (nucleară) extinsă".

Însă unii specialişti exclud perspectiva ca Statele Unite să recurgă vreodată la arma nucleară împotriva Coreei de Nord, iar Coreea de Sud ştie acest lucru. Pe de altă parte, invocarea unei potenţiale invazii nord-coreene este înşelătoare, în pofida ameninţărilor sale belicoase, fiind foarte puţin probabil ca Phenianul să recurgă la invazie ca în războiul din 1950, deoarece balanţa militară înclină împotriva Coreei de Nord, un atac de acest tip aducând a sinucidere, potrivit altor experţi.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici