Papa Francisc vrea menţinerea practicii CELIBATULUI preoţilor, dar este favorabil unor EXCEPŢII

Papa Francisc a evidenţiat, într-un interviu acordat presei germane, problema crizei vocaţiei preoţeşti, subliniind că nu intenţionează modificarea actualei practici a celibatului preoţilor în Biserica Romano-Catolică, dar declarându-se totuşi favorabil hirotonirii unor bărbaţi care s-au căsătorit.

Urmărește
2619 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc vrea menţinerea practicii CELIBATULUI preoţilor, dar este favorabil unor EXCEPŢII

Papa Francisc vrea menţinerea practicii celibatului preoţilor, dar este favorabil unor excepţii (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Lipsa preoţilor este o problemă în multe ţări, a declarat şeful Bisericii Catolice într-un interviu acordat publicaţiei germane Die Zeit.

"Criza vocaţiei preoţiei este o problemă, una enormă, iar Biserica trebuie să o rezolve. În context, se discută mereu despre celibatul la alegere al preoţilor, mai ales pe fondul lipsei clericilor. Dar celibatul voluntar nu este o soluţie", a afirmat Papa Francisc.

Problema lipsei vocaţiei preoţeşti nu se rezolvă prin căsătorie, a subliniat Papa Francisc. "Dumnezeu ne îndeamnă să ne rugăm. Acesta este lucrul care lipseşte, rugăciunea. Lipsesc şi activităţile prin care tinerii sunt îndrumaţi. Avem o muncă dificilă, dar necesară, pentru că tinerii au nevoie de ea", a subliniat Papa Francisc, potrivit publicaţiilor Die Zeit şi La Stampa.

Deşi a reiterat că nu intenţinează modificarea actualei discipline ecleziastice romano-catolice a celibatului sacerdotal, Papa Francisc s-a declarat favorabil analizării posibilităţii integrării în cler a bărbaţilor care s-au căsătorit dar care au demonstrat persistenţă în virtuţi teologice, aşa-numiţii "viri probati" ("bărbaţi încercaţi"): "Trebuie să reflectăm dacă bărbaţii încercaţi sunt o posibilitate şi trebuie să stabilim ce îndatoriri pot asuma, spre exemplu în comunităţi izolate".

Potrivit practicilor, Papa Francisc se referă la bărbaţi rămaşi văduvi sau căsătoriţi dar care au copii de vârstă adultă, bărbaţi care sunt demni de a fi clerici şi care ar putea fi hirotoniţi preoţi romano-catolici, pentru a fi de folos în anumite comunităţi în care este nevoie.

Înainte de a deveni şef al Bisericii Catolice, Jorge Mario Bergoglio s-a declarat în mai multe rânduri favorabil menţinerii tradiţiei celilabatului preoţilor romano-catolici, în pofida apelurilor de renunţare la această practică.

"Pentru moment, sunt favorabil menţinerii celibatului, cu toate avantajele şi dezavantajele pe care le comportă, pentru că avem zece secole de experienţe pozitive, mai degrabă decât de erori... Tradiţia are o greutate şi o valabilitate. Preoţii catolici au trecut etapizat la celibat. Până în anul 1100 era la alegerea fiecăruia, era o problemă de disciplină, nu de credinţă. Se poate schimba. Personal, mie nu mi-a trecut niciodată prin minte să mă căsătoresc", a spus la un moment dat cardinalul Jorge Bergoglio, devenit ulterior Papa Francisc.

În calitatea de şef al Bisericii Catolice, Papa Francisc a subliniat că "celibatul preoţilor nu este o dogmă, ci un dar, unul preţios", aminteşte publicaţia La Stampa. Biserica Greco-Catolică, aflată sub administrarea Vaticanului, permite hirotonirea bărbaţilor căsătoriţi.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici