- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (12.06.2013, 20:51)
- Marius Fratila
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Parlamentul European a adoptat pachetul guvernanţei Schengen
Plenul PE a aprobat, miercuri, pachetul guvernanţei Schengen, adică două regulamente referitoare la un nou mecanism de evaluare a respectării în teren a regulilor spaţiului de liberă circulaţie, precum şi instituirea temporară a verificărilor la graniţele interne în situaţii excepţionale.
Urmărește
955 afișări
Parlamentul European a adoptat pachetul guvernanţei Schengen (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Astfel, pentru prima dată, va fi posibil ca echipe de inspecţie să efectueze vizite neanunţate pentru a monitoriza orice încercare de a introduce verificări ilegale la graniţele interne. Când aceste echipe vor vizita graniţele interne, statul membru respectiv va putea fi noficat cu cel puţin 24 de ore înainte. Echipele de inspecţie vor fi compuse din experţi din statele membre, de la Comisia Europeană şi din agenţiile şi instituţiile UE, precizează un comunicat al PE.
De asemenea, al doilea regulament subliniază că reintroducerea temporară a controalelor la graniţele interne este o măsură de "ultimă instanţă".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Oleksandr Usyk l-a învins pe Tyson Fury în revanşa din Arabia Saudită
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Codul Frontierelor Schengen (SBC) permite deja reintroducerea verificărilor la graniţele interne în situaţii excepţionale care ar presupune o ameninţare gravă la securitatea internă şi ordinea publică.
Modificările aduse SBC subliniază că orice reintroducere a controlului la graniţele interne trebuie să rămână o excepţie şi trebuie să aibă loc doar ca o măsură de ultimă instanţă, cu un obiectiv şi pe o perioadă de timp strict limitate, pe baza unor criterii obiective şi a unei evaluări a necesităţii acestei măsuri care trebuie monitorizată la nivelul UE.
În situaţia unei ameninţări serioase la securitatea internă şi ordinea publică, verificările ar putea fi reintroduse pentru 30 de zile şi extinse până la maximum şase luni. Atunci când unele evenimente neprevăzute necesită o acţiune imediată (de exemplu în cazul unui atac terorist), statele membre pot reintroduce controalele la graniţă unilateral, pentru maximum zece zile. Orice prelungire a acestui termen trebuie să fie monitorizată la nivelul UE, precizează comunicatul PE.
Pachetul guvernanţei Schengen ar putea fi aprobat oficial de către Consiliul European în toamna acestui an, precizează comunicatul PE.
Cele două regulamente au fost adoptate în urma a două rapoarte elaborate de eurodeputatul român Renate Weber (PNL-ALDE) şi portughezul Carlos Coelho.
În pachetul de guvernanţă se menţionează şi că statele candidate la Schengen şi cele care sunt deja membre ale spaţiului fără controale la graniţe vor fi evaluate identic şi se vor supune aceloraşi reguli.
Totodată, în textul adoptat miercuri la Strasbourg se afirmă că "migraţia şi trecerea frontierelor externe de către un număr mare de resortisanţi ai unor ţări terţe nu ar trebui considerată per se o ameninţare pentru ordinea publică sau securitatea internă".
Mai mulţi eurodeputaţi români au salutat adoptarea pachetului de guvernanţă Schengen.
Weber şi-a exprimat speranţa că deblocarea acestui pachet de măsuri, care a stârnit polemici aprinse în ultimii doi ani la nivelul Consiliului European şi PE, va impulsiona şi negocierile României pentru accesul în Schengen.
"Sper că această nouă guvernanţă Schengen va netezi calea aderării României la spaţiul Schengen, o ţară care este pregătită şi tehnic şi care îşi doreşte foarte mult să facă parte din acest spaţiu", a afirmat Renate Weber.
Şi eurodeputatul PSD Sabin Cutaş a declarat că noile reguli în domeniu ar trebui să pună capăt standardelor duble cu care s-au confruntat România şi Bulgaria în încercarea de a adera la spaţiul Schengen.
"Vreau să mulţumesc Comisiei şi colegilor din Parlament pentru eforturile depuse în vederea impunerii unor criterii uniforme în privinţa acquis-ului Schengen. Acestea vor fi valabile atât pentru statele care se bucură deja de apartenenţa la spaţiul de liberă circulaţie, cât şi pentru cele care nu au aderat încă şi vor face referire la principii tehnice şi nu la sistemul de justiţie, punând capăt discriminării şi consolidând încrederea reciprocă între membrii UE", a spus Cutaş.
De asemenea, potrivit unui comunicat de presă transmis de PDL, europarlamentarul Elena Băsescu a avut o intervenţie în plenul PE pe marginea Raportului referitor la propunerea de regulament a Consiliului privind instituirea unui mecanism de evaluare în vederea verificării aplicării acquis-ului Schengen, catalogând această inţiativă ca rezolvarea unei nemulţumiri exprimate public de ţara noastră. În opinia europarlamentarului PDL, verificările care urmează să fie făcute în toate ţările membre Schengen vor evidenţia faptul că România stă mai bine decât multe ţări din perspectiva siguranţei graniţelor, ceea ce ar putea să fie un argument suplimentar în perspectiva aderării la Spaţiul european de liberă circulaţie. "Salut introducerea noului mecanism, pentru că, în felul acesta, se rezolvă una dintre nemulţumirile exprimate public de România: aplicarea unui dublu standard în ceea ce priveşte implementarea acquis-ului Schengen. Subliniez că, la momentul evaluării tehnice, România era mai bine pregătită să facă parte din Schengen decât unele state deja membre, lucru pe care îl putem foarte bine deduce şi din Raportul publicat de Comisia Europeană", a declarat Elena Băsescu.
Europarlamentul democrat-liberal a subliniat însă faptul că partenerii europeni, în frunte cu Germania, cer Guvernului USL să facă în continuare eforturi semnificative pentru funcţionarea statului de drept în România şi să fie mai determinaţi în a lupta împotriva corupţiei. "Semnalul primit de premierul Ponta, la Berlin, din partea cancelarului Merkel, arată că, în ochii partenerilor externi, mai sunt paşi importanţi de făcut, cum ar fi respectarea statului de drept, combaterea corupţiei, transparenţa decizională şi stabilitatea juridică. Cu toţii ne dorim ca Guvernul USL să se ridice la nivelul acestor aşteptări, iar România să se poată alătura familiei Schengen până la finalul anului", a mai afirmat europarlamentarul PDL, conform sursei citate.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe