Parlamentul Scoţiei votează simbolic împotriva Brexit, premierul avertizând cu independenţa

Parlamentul Scoţiei a respins, marţi seară, într-un vot cu valoare simbolică, planul Guvernului Marii Britanii de iniţiere a procedurii de ieşire din Uniunea Europeană, premierul scoţian, Nicola Sturgeon, sugerând din nou organizarea unui referendum proindependenţă.

Urmărește
2741 afișări
Imaginea articolului Parlamentul Scoţiei votează simbolic împotriva Brexit, premierul avertizând cu independenţa

Parlamentul Scoţiei votează simbolic împotriva Brexit, premierul avertizând cu independenţa (Imagine: Arhiva Foto Mediafax)

Marea Britanie este formată din Anglia, Ţara Galilor, Scoţia şi Irlanda de Nord. Majoritatea britanicilor s-au pronunţat la limită în iunie 2016 în favoarea ieşirii din UE, însă cei mai mulţi locuitori ai Scoţiei au votat împotriva Brexit.

Săptămâna trecută, Parlamentul Marii Britanii s-a pronunţat în favoarea declanşării procedurii de ieşire din Uniunea Europeană.

Marţi, într-un vot care nu are caracter obligatoriu, ci doar valoare simbolică, Parlamentul Scoţiei a respins declanşarea procedurii Brexit cu 90 de voturi contra 34.

"Acest vot este un test referitor la modul în care vocea Scoţiei este ascultată sau dacă dorinţele noastre pot fi integrate în procesul politic al Marii Britanii", a declarat premierul scoţian, Nicola Sturgeon.

"Până acum, Guvernul Marii Britanii nu a oferit nimic, nici măcar un singur compromis privind revenirea în UE, nu a analizat deloc propunerile noastre", a argumentat Michael Russell, ministrul scoţian pentru Negocierea condiţiilor Brexit cu Guvernul britanic.

Liderii scoţieni au semnalat în mai multe rânduri Guvernului Theresa May că ar putea organiza un nou referendum proindependenţă faţă de Marea Britanie, pentru a putea menţine Scoţia în Uniunea Europeană. Semnale similare au fost lansate de lideri din Ţara Galilor şi Irlanda de Nord, sporind riscul destrămării Marii Britanii.

Scoţia a organizat în septembrie 2014 un referendum pe tema apartenenţei la Marea Britanie. Conform rezultatelor, 55,3% dintre scoţieni au votat atunci pentru rămânerea în Marea Britanie, 44,7% pronunţându-se în favoarea independenţei. În contextul stării generale de nemulţumire faţă de Brexit, un referendum proindependenţă organizat acum ar conduce, cel mai probabil, la desprinderea Scoţiei de Marea Britanie.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici