Parlamentul Ucrainei recunoaşte ca genocid deportarea tătarilor din Crimeea în 1944 -FOTO

Parlamentul ucrainean a recunoscut ca genocid deportarea în masă a tătarilor din Crimeea, în 1944, relatează postul Radio Free Europe-Radio Liberty în pagina electronică.

Urmărește
911 afișări
Imaginea articolului Parlamentul Ucrainei recunoaşte ca genocid deportarea tătarilor din Crimeea în 1944 -FOTO

Parlamentul Ucranei recunoaşte ca genocid deportarea tătarilor din Crimeea în 1944 (Imagine: Wikipedia)

Verhovna Rada a instituit joi, prin aceeaşi rezoluţie, ziua de 18 mai ca Zi a memoriei victimelor acestui genocid.

Activişti tătari din Crimeea exercitau de mai mulţi ani presiuni asupra autorităţilor ucrainene pentru ca acestea să recunoască aceste deportări ca genocid.

Fostul dictator sovietic Iosif Stalin a ordonat pe 18 mai 1944 deportarea în masă a tătarilor din Crimeea, pe care i-a acuzat că ar fi colaborat cu Germania nazistă în al Doilea Război Mondial.

Peste 180.000 de persoane au fost deportate în Asia Centrală şi Siberia. Aproximativ 40% dintre deportaţi au murit în timpul călătoriei sau în primul an de deportare.

Tătarilor li s-a permis să revină în Peninsula ucraineană Crimeea la sfârşitul anilor '80, înainte de prăbuşirea Uniunii Sovietice.

Cei mai mulţi dintre tătari s-au opus anexării Crimeei de către Rusia în martie 2014.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici