Partidul Rusia Unită face recrutări... în clasa întâi! Cum sunt îndoctrinaţi copii de şase ani în şcoli - VIDEO

Şcolile, locul în care votează majoritatea ruşilor, joacă un rol cheie în alegeri, aici având loc mare parte din presupusele fraude denunţate de observatori sau opoziţie, înaintea alegerilor legislative de duminică.

Urmărește
954 afișări
Imaginea articolului Partidul Rusia Unită face recrutări... în clasa întâi! Cum sunt îndoctrinaţi copii de şase ani în şcoli - VIDEO

Partidul Rusia Unită face recrutări... în clasa întâi! Cum sunt îndoctrinaţi copii de şase ani în şcoli

"Ştiţi ce este Rusia Unită? Nu? Este un partid. Când veţi creşte, cred că veţi deveni membri ai acestui partid", le spune o femeie unor copii de şase sau şapte ani într-o şcoală dintr-un sat rus, potrivit unei înregistrări difuzate pe Youtube.

Într-o altă înregistrare video, directoarea unei şcoli din Lipeţk, un oraş industrial situat la aproximativ 500 de kilometri sud de Moscova, denunţă presiuni din partea responsabililor locali care obligă personalul şcolar să se implice în campania electorală pentru candidatul puterii la alegerile municipale.

Refuzând să oblige profesorii şi părinţii elevilor să voteze pentru acest candidat, directoarea Elena Dumceva a decis "să îşi sacrifice locul de muncă", a declarat ea pentru AFP.

"Le cer colegilor mei să nu rămână tăcuţi, să nu se teamă de presiuni. Avem nevoie să ne unim eforturile (...) pentru viitorul copiilor noştri", a declarat ea într-o înregistrare video.

Directoarea şi-a pierdut locul de muncă: oficialii au anunţat-o că şcoala va fuziona cu o alta anul viitor şi că postul ei va fi desfiinţat.

O profesoară de rusă din regiunea Moscova declară sub acoperirea anonimatului că oficialii şcolii le-au cerut profesorilor "să se asigure de participarea părinţilor" la alegeri chemându-i la ei şi predând autorităţilor o listă cu nume.

Aproximativ jumătate din birourile de vot din Rusia sunt situate în şcoli, potrivit lui Andrei Buzin, un expert al organizaţiei neguvernamentale Golos care recenzează fraudele şi încălcările legii electorale.

Această organizaţie neguvernamentală, alimentată cu mărturii ale utilizatorilor de Internet, a înregistrat din august aproximativ 5.000 de cazuri de presupuse nereguli în campania în curs, dintre care majoritatea zdrobitoare sunt imputate Rusiei Unite.

"Cel mai trist este că profesorii (...) sunt obligaţi să participe la fraudarea voturilor", afirmă deputatul comunist Oleg Smoline, membru al Comisiei pentru Educaţie din Dumă (Camera inferioară a Parlamentului rus).

"În majoritatea timpului, li se cere membrilor birourilor de vot să dea buletine persoanelor care nu au dreptul", afirmă Buzin.

Potrivit lui, aceasta este o modalitate de a le permite unor alegători înregistraţi în alte birouri să voteze de mai multe ori.

"Dar rolul principal al membrilor comitetului este pur şi simplu să închidă ochii la fraude", a subliniat el.

Potrivit lui, această situaţie se explică mai ales prin "teamă". "Sunt reminiscenţe ale epocii sovietice", apreciază acest expert.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici