- Home
- Externe
- (10.04.2022, 23:00)
- Sorina Matei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Păun Rohovei, şeful misiunii diplomatice a Ucrainei în România, despre ajutorul militar din România: „Am fi avut nevoie de mult mai mult. Şi aici nu este numai cazul României”
- •„Putin se opreşte numai acolo unde va fi oprit”
- •„Ucraina este o problemă foarte adâncă pentru Putin. Cea mai mare teamă a lui Putin este democraţia Ucrainei”
- •„Maidanul a contat foarte mult, Maidanul a ales valorile europene. În Ucraina se cimentează o societate nouă, aceasta este frica”
- •„În planurile lui Putin a intrat Mariupolul ca o zonă pe care avea nevoie să o alipească la acele aşa numite republici populare Doneţk şi Luhansk”
- •„Planurile lui Putin erau mai mari: să ajungă la Odesa până la Transnistria şi în cazul ăsta şi la gurile Dunării, practic lângă România”
- •„Azov sunt nişte băieţi foarte tari care îşi fac treaba. Au existat probleme cu Azov, acum sunt încadraţi în Garda Naţională”
- •„Spunând că-i scapă pe ruşi, Rusia i-a bombardat pe ruşi. Majoritatea din Mariupol, Harkov, Sumî sunt rusofoni. Ucraina îşi va redobândi controlul şi suveranitatea teritorială”
- •„Fiecare garant al Ucrainei trebuie să se angajeze şi prin acţiuni”
- •„Sunt convins că va fi un acord pentru protecţia minorităţii române din Ucraina”
Urmărește
6199 afișări
Păun Rohovei, şeful misiunii diplomatice a Ucrainei în România, despre ajutorul militar din România: „Am fi avut nevoie de mult mai mult. Şi aici nu este numai cazul României”
„Mulţumim României pentru sprijin. Ucraina să ştiţi că apără inclusiv interesele României. Aderarea la NATO şi UE sunt în Constituţia Ucrainei. Rusia doreşte întoarcerea la realităţile din 1997. Avem relaţii extraordinare cu MAE, Preşedinţia, Parlamentul. În România s-au stabilit în jur de 100.000 de ucraineni”, a declarat Păun Rohovei, şeful misiunii diplomatice a Ucrainei în România, pentru Aleph News.
De ce are nevoie Ucraina acum? Însărcinatul cu afaceri al ambasadei Ucrainei la Bucureşti a detaliat în emisiunea OFF/OnTheRecord:
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
„Ucraina are nevoie de un cer închis, care s-ar putea obţine prin furnizarea către Ucraina de către statele partenere, de către statele NATO a armamentului, a unui armament specific antiaerian, alte arme. Noi primim foarte mult ajutor militar, aici nu pot concretiza, nu pot intra în detalii. Dar avem nevoie de acest sprijin pe linie militară. Punctul 2, avem mari necesităţi pe linie umanitară, civilă, mai ales pe linia produselor alimentare. Ucraina care a fost exportator de bază pentru produsele alimentare a ajuns ca unele zone să fie în pragul foamei.
Arme aveţi nevoie de la România? Arme mai multe. Că ştiu că România a ajutat şi cu armament Ucraina.
Noi avem nevoie de susţinere şi de ajutor militar. Aici nu e vorba numai de...
Vă întreb altfel: e suficient ajutorul militar pe care România l-a furnizat Ucrainei sau trebuie mai mult?
Aici n-aş spune ce e suficient sau nu e suficient. Avem un sprijin dar care pe parcurs, şi reieşind din cum decurg lucrurile, putem prognoza că am fi avut nevoie de mult mai mult. Şi aici nu e numai cazul României”.
Şeful misiunii diplomatice a Ucrainei la Bucureşti spune că sunt două căi prin care poate fi oprit Vladimir Putin:
„Putin se opreşte numai acolo unde va fi oprit. Sunt 2 căi de a opri Rusia: calea militară şi calea sancţiunilor. Rusia a fost ruptă de pieţele financiare internaţionale. În Rusia consecinţele se vor simţi. Putin n-a înţeles că luptă cu poporul ucrainean. În Ucraina este un avânt patriotic foarte mare. (...) Eu nu am văzut un astfel de comportament nici la nazişti. Cred că scopul este exterminarea poporului ucrainean sau transformarea acestuia. Eseul lui Putin despre Ucraina este nemernic. Ucraina este o problemă foarte adâncă pentru Putin. Ucraina şi-a ales o altă cale faţă de Rusia. Cea mai mare teamă a lui Putin este democraţia Ucrainei. Nu cred că Putin vrea Ucraina prosperă.”
Diplomatul a vorbit în emisiunea OFF/OnTheRecord şi despre importanţa Maidanului din 2014 în traiectoria Ucrainei dar şi despre controversele legate de batalionul Avoz:
„Ucraina încearcă să afle şi acum cine a tras în Maidan. Sunt în derulare unele anchete. În Kiev atunci au fost avioane de transport din Rusia. Sniperii care au intrat au fost tot din grupul înarmat al Rusiei. Crimeea a fost ocupată ilegal atunci. Mulţi erau şi adepţi ai lumii ruse. La periferia Kievului acum a fost o lume barbară care crede că luptă pentru viitorul Rusiei dar metodele sunt criminale (...).
Putin a zis că salvează ruşii dar a atacat în zone rusofone. Azov sunt nişte băieţi foarte tari care îşi fac treaba. Au existat probleme cu Azov, acum sunt încadraţi în Garda Naţională. Azov sunt nişte luptători bine pregătiţi, au fost instruiţi pe standardele NATO. (...) În Ucraina nu este naţionalism, ci mai degrabă patriotism. Ucraina este un stat tânăr. Maidanul a contat foarte mult, Maidanul a ales valorile europene. În Ucraina se cimentează o societate nouă, aceasta este frica.”
Vor captura ruşii Mariupolul? Iată ce-a răspuns diplomatul:
„Nu vă pot spune, noi vom riposta până la urmă şi nu vom permite acest lucru, dar în planurile lui Putin a intrat Mariupolul ca o zonă pe care avea nevoie să o alipească la acele aşa numite republici populare Doneţk şi Luhansk pentru a primi acces pe uscat spre Crimeea. Asta era în planurile lui. Planurile lui mai mari erau şi sunt cred că Odesa până la Transnistria şi în cazul ăsta ajung şi la gurile Dunării, practic lângă România”
Despre bombardamentele Federaţiei Ruse, Păun Rohovei remarcă un paradox: Putin a bombardat chiar zonele rusofone ale Ucrainei:
„Spunând că-i scapă pe ruşi, Rusia i-a bombardat pe ruşi. Majoritatea din Mariupol, Harkov, Sumî sunt rusofoni. Ucraina îşi va redobândi controlul şi suveranitatea teritorială. Prin negocieri cu Rusia nu se ajunge la nimic. Acum prioritatea este şi pe garanţii. Fiecare garant al Ucrainei trebuie să se angajeze şi prin acţiuni”, spune el.
Şeful misiunii diplomatice a Ucrainei în România a dat asigurări că minoritatea română din Ucraina va fi protejată:
„O parte din românii minoritari din Ucraina spun că sunt moldoveni. Sunt convins că va fi un acord pentru protecţia minorităţii române. Politizarea este cea mai mare problemă în zona minorităţilor naţionale. Mergeţi în satele româneşti din Cernăuţi şi o să fiţi miraţi de oamenii muncitori care sunt acolo. Noi vom oferi garanţii, aşa cum va oferi şi România minorităţii ucrainene. Am finalizat un protocol de cooperare în învăţământ. Mulţumim poporului român şi societăţii civile pentru solidaritate. Societatea civilă română are o puternică imunitate”, a susţinut Păun Rohovei, şeful misiunii diplomatice a Ucrainei în România, în OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe