- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (30.11.2013, 12:47)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pedeapsa cu moartea, păstrată în 46 de state. Care este ţara în care au avut loc cele mai multe execuţii în 2012
Numărul statelor în care nu a fost abolită pedeapsa cu moartea a scăzut în ultimele decenii, de la aproape 180 în 1960, la 46 în prezent, printre care SUA, Japonia şi China.
Urmărește
7210 afișări
Pedeapsa cu moartea, păstrată în 46 de state. Care este ţara în care au avut loc cele mai multe execuţii în 2012 (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
China se află pe locul I în lume după numărul execuţiilor, cu nu mai puţin de 3.000 în 2012.
Abolirea pedepsei cu moartea a fost tema conferinţei "Nu există justiţie fără viaţă", organizată în această săptămână, în Capitală, de Comunitatea Sant'Egidio şi Facultatea de Istorie Bucureşti.
Evenimentul, care i-a avut ca invitaţi pe ambasadorul Italiei la Bucureşti, Diego Brasioli, şi pe prodecanul Facultăţii de Istorie, conf. univ. dr. Florentina Niţu, a adus în discuţie subiecte deopotrivă controversate şi, într-o mare măsură, ignorate de societatea actuală - dreptul fiecărui om la viaţă şi importanţa eliminării pedepsei capitale la nivel mondial.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Surse: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
-
Rezultate parţiale după numărarea voturilor din aproape 70% dintre secţiile de votare. Ciolacu pe unu, Georgescu pe doi, Simion pe trei. Lasconi pe 4, dar aşteptă marile oraşe
-
Alegeri prezidenţiale. Noi rezultate EXIT-POLL. Ciolacu scade, Lasconi şi Georgescu cresc
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
Ambasadorul Italiei a subliniat rolul fundamental al fiecărei naţiuni în parte de a lupta pentru respectarea drepturilor omului. Acesta a amintit cuvintele juristului Cesare Beccaria (1738-1794), potrivit cărora "nu există libertate acolo unde legile permit ca omul să îşi piardă libertatea şi să devină obiect". Continuând, ambasadorul Brasioli a evocat prima abolire a pedepsei capitale, în Marele Ducat al Toscanei, în 1786, la 30 noiembrie, dată în care Comunitatea Sant'Egidio a propus să se sărbătorească Ziua Mondială Împotriva Pedepsei cu Moartea.
Prodecanul Facultăţii de Istorie a subliniat, în acelaşi context, că şi în România se evidenţiază o tendinţă de a condamna folosirea pedepsei cu moartea, care se manifestă în special în rândul populaţiei tinere.
La conferinţă a fost subliniată şi scăderea numărului de state în care se mai aplică pedeapsa capitală. Astfel, în 1960, pedeapsa cu moartea era în aproape 180 de ţări, dintre care 23 au eliminat-o în anii '70.
Potrivit Sant'Egidio, în anii '90, când Comunitatea a început să lupte pe acest front aboliţionist, erau deja în jur de 100 de ţări care eliminaseră această pedeapsă, iar în prezent numărul lor a trecut de 145. Comunitatea Sant'Egidio subliniază că a contribuit la acest trend prin promovarea unui Apel pentru un Moratoriu Universal - manifest care a strâns peste cinci milioane de semnături în 153 de ţări din întreaga lume. Apelul, prezentat în faţa Naţiunilor Unite, a dus la semnarea istorică a Rezoluţiei asupra refuzului utilizării pedepsei capitale ca mijloc de aplicare a justiţiei, în 2007.
Majoritatea ţărilor care menţin pedeapsa cu moartea au votat împotriva Moratoriului promovat de Sant'Egidio. Printre acestea se numără Belarus - singura ţară europeană ce menţine pedeapsa capitală -, China - locul I în lume după numărul execuţiilor -, SUA, Japonia, Arabia Saudită, Iran, Irak şi Afganistan, conform datelor publicate de World Coalition Against Death Penalty.
Paşi înainte există, însă, în unele dintre aceste ţări, potrivit reprezentanţilor Sant'Egidio.
Astfel, în China, Curtea Supremă a cerut recent tuturor judecătorilor să nu mai accepte mărturiile condamnaţilor obţinute sub tortură şi să evite condamnarea la moarte atunci când probele nu sunt evidente. Experţii susţin că acest demers reflectă faptul că autorităţile chineze recunosc nevoia de a fi stopate nedreptăţile la care sunt supuşi cei trimişi sub judecată.
De asemenea, potrivit Sant'Egidio, Japonia începe să accepte dialogul pe această temă cu ţările aboliţioniste. Astfel, în octombrie, Comunitatea Sant'Egidio a organizat în Japonia o conferinţă în cadrul căreia a fost dezbătut modelul european aboliţionist, fiind prezentat şi Apelul pentru un moratoriu universal împotriva pedepsei cu moartea, semnat de 42 de miniştri de externe din Europa, inclusiv de Titus Corlăţean.
În România, pedeapsa capitală a fost abolită în 1990. Până atunci, Tribunalul Militar Bucureşti a condamnat la moarte 47 de persoane.
Conferinţa organizată în Capitală s-a înscris în acţiunea internaţională "Oraşe pentru Viaţă - Oraşe Împotriva Pedepsei cu Moartea", mişcare iniţiată de Comunitatea Sant'Egidio pentru promovarea abolirii pedepsei cu moartea, la care au aderat peste 1.700 de oraşe importante din întreaga lume.
Comunitatea Sant'Egidio, fondată la Roma în 1968, este activă, în prezent, în 74 de ţări de pe patru continente şi are aproximativ 60.000 de membri, implicaţi în acţiuni de voluntariat în favoarea săracilor şi a sinistraţilor.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: EXIT POLL 21:00 Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 24,1%, Elena Lasconi 19,6%, Călin Georgescu 17,1% George Simion 13,8%
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe