Pentru prima dată de la sfâşitul celui de-al Doilea Război Mondial: Armata japoneză poate participa la războaie în străinătate

Armata japoneză poate participa la războaie în străinătate - pentru prima dată de la sfâşitul celui de-al Doilea Război Mondial - începând de marţi, odată cu intrarea în vigoare a unei reforme majore dar controversate în domeniul politicii securităţii, relatează DPA online.

Urmărește
1136 afișări
Imaginea articolului Pentru prima dată de la sfâşitul celui de-al Doilea Război Mondial: Armata japoneză poate participa la războaie în străinătate

Pentru prima dată de la sfâşitul celui de-al Doilea Război Mondial: Armata japoneză poate participa la războaie în străinătate (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Această reformă controversată în domeniul securităţii - aprobată de Parlament în septemmbrie, în pofida unei opoziţii publice acerbe - este una dintre politicile prioritate ale premierului Shinzo Abe.

Noua legislaţie permite armatei să acţioneze în numee "autoapărării colective" pentru a ajuta aliaţii ţării, în special Statele Unite, principalul aliat al Japoniei în regiune.

Japonia şi Statele Unite "se pot ajuta de-acum reciproc în situaţii de urgenţă. Această alianţă a fost consolidată" de lege, a declarat premierul japonez marţi într-o comisie parlamentară.

"Ministerul Apărării şi Forţele pentru autoapărare (armata) vor îndeplini mai multe misiuni" în baza noii legislaţii, a anunţat într-o conferinţă de presă Gen Nakatani, ministrul nipon al Apărării.

Bătălia în vederea modificării legislaţiei a început în 2014, după ce Cabinetul Abe a aprobat o eventuală utilizare mai mare a forţei de către armată în străinătate, printr-o reinterpretare a Consituţiei.

Însă numeroşi avocaţi şi experţi constituţionali continuă să considere că pachetul legislativ care a intrat în vigoare încalcă Legea fundamentală pacifistă adoptată după înfrângerea Japoniei în al Doilea Război Mondial.

Articolul 9 al Constituţiei interzice să se recurgă la forţă în vederea soluţionării disputelor internaţionale.

Susumu Murakoshi, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Barourilor Japoneze (JFBA), a declarat marţi că intrarea în vigoare a reformei este "împotriva constituţionalismului" şi a denunţat faptul că a avut loc fără parcurgerea procedurilor necesare în vederea amendării Constituţiei.

Noua legislaţie "creşte riscul ca Japonia să se implice în conflicte militare", a avertizat Murakoshi, citat într-un comunicat.

Katsuya Okada, liderul Partidului Democratic, principala formaţiune japoneză de opoziţie, a îndemnat puterea luni, la un miting în faţa sediului Dietei (Parlamentul bicameral japonez), să renunţe la aceste legi.

"Premierul Abe a schimbat interpretarea Constituţiei prin forţă. Este în regulă, oare, să se schimbe pacifismul Constituţiei atât de uşor?", a denunţat el.

Shinzo Abe a argumentat că reforma este necesară în vederea adaptării ţării la mediul securităţii în Asia de Est, inclusiv faţă de o consolidare a armatei chineze şi o agresivitate tot mai mare a Beijingului pe mare şi în faţa ameninţării nucleare nord-coreene.

Potrivit unui sondaj realizat în weekend de către agenţia Kyodo News, 39% dintre persoanele intervievate s-au declarat în favoarea noii legislaţii în domeniul securităţii, însă 49,9% o resping.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici