Peste 800 de instituţii preşcolare din Republica Moldova au fost renovate printr-un grant oferit de România

Peste 800 de instituţii preşcolare din Republica Moldova au fost renovate cu ajutorul unui grant în valoare de 20 de milioane de euro oferit de Guvernul României, în cadrul Proiectului de asistenţă financiară pentru grădiniţe, relatează Unimedia şi Publika.md.

Urmărește
1518 afișări
Imaginea articolului Peste 800 de instituţii preşcolare din Republica Moldova au fost renovate printr-un grant oferit de România

Peste 800 de instituţii preşcolare din Republica Moldova au fost renovate printr-un grant oferit de România (Imagine Bogdan Stamatin / Mediafax Foto)

Din banii acordaţi de Guvernul României, au fost renovate până în prezent 832 de grădiniţe.

Autorităţile de la Bucureşti au decis extinderea proiectului prin acordarea unei noi tranşe nerambursabile de trei milioane de euro.

„În cadrul acestui grant s-a reuşit, pe lângă renovări, deschiderea a peste 200 de grupe noi de copii din ţară, ceea ce înseamnă că sporim capacitatea instituţiilor preşcolare din ţară cu circa 5000 de locuri”, a declarat directorul executiv al Fondului de Investiţii Sociale din Republica Moldova, Mircea Eşanu.

Instituţiile preşcolare au fost dotate cu echipament şi mobilier, acoperişurile au fost reparate, pereţii au fost izolaţi termic, iar terenurile de joacă şi grupurile sanitare au fost amenajate.

„Am beneficiat de bani de la Guvernul României pentru reparaţia grădiniţei, în jur la 4 miloane de lei. S-a reparat capital acoperişul grădiniţei, s-a făcut termoizolarea pereţilor şi sistema de încălzire şi a fost făcută reparaţia în patru blocuri, avem teren de joacă”, spune primarul din localitatea Satul Nou, raionul Cimişlia, Natalia Chistol.

„Am reuşit prin intermediul acestui program să reparăm grădiniţa nr.33 din oraşul Gricova. Suma investiţiilor este în jur de 2 milioane de lei”, spune primarul oraşului Cricova Valentin Guţan.

„La noi în sat, grădiniţa nu a funcţionat 20 de ani. Vă imaginaţi ce bucurie am avut atunci când copiii au deschis uşile şi au văzut sălile frumoase, dotate, amenajate”, mărturiseşte Iraida Jitari, primar din localitatea Sauca, raionul Ocniţa.

"Avem o limbă suntem fraţi, rude şi este binevenit ca fratele mai mare şi mai puternic să-l susţină pe cel mic", a mai subliniat aceasta, citată de Publika.md.

Şi pentru că banii au fost gestionaţi corect, autorităţile de la Bucureşti au decis să extindă proiectu, relatează Unimedia.

„Acum încheieam o etapă, dar marcăm un nou început. Continuăm să investim în educaţie. Pentru anul 2016 s-a decis să se aloce o tranşă suplimentară de 3 milioane de euro astfel încât şi mai multe instituţii preşcolare să beneficieze de condiţii la standarde europene”, a spus ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă.

"Cu apreciere am primit vestea despre extinderea proiectului şi pentru 2016. Fapt care demonmstrează că România a fost şi este cel mai consecvent susţinător al Republicii Moldova şi pe această cale vreau să aduc mulţumiri pentru tot sprijinul acordat", a declarat prim-ministrul Pavel Filip, citat de Publika.md.

Potrivit Unimedia, beneficiarii direcţi ai acestui program sunt peste 200.000 de copii, părinţi şi personal didactic. Numărul copiilor care frecventează grădiniţele renovate depăşeşte cifra de 76.000.

Instituţiile preşcolare care au beneficiat de fonduri pentru izolarea termică a pereţilor au înregistrat reduceri de cheltuieli pentru încălzire de până la 30 la sută, mai informează Publika.md.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici