- Home
- Externe
- VATICAN, (12.02.2013, 20:09)
- Departamentul Externe
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Peste un miliard de catolici aşteaptă primul papă de culoare
Peste un miliard de catolici sunt în aşteptarea unui papă african, după decizia lui Benedict al XVI-lea de a demisiona pe 28 februarie.
Urmărește
1694 afișări
Cardinalul ghanez Peter Turkson (Imagine: Mediafax foto/AFP)
Peste 15 la sută din catolici sunt africani, iar numărul acestora creşte constant. Ghanezul Peter Turkson şi nigerianul John Onaiyekan sunt consideraţi potenţiali succesori ai Papei.
"Luând în considerare procentajul de africani catolici, ar fi corect să avem un papă de culoare", a declarat Rene Legre Hokou, preşedintele Ligii ivoriene pentru Drepturile Omului.
"În comunitatea catolică africană, un papă de culoare ar putea însemna puţină vitalitate şi ar denota caracterul universal al acestei religii", a adăugat preşedintele Ligii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Schimbare tactică a ruşilor. Experţii cred că armata lui Putin a rămas fără echipamente
-
Polonia urmează modelul Lituaniei şi stabileşte planuri de evacuare în masă în caz de război sau dezastre naturale
-
Surpriză în războiul din Ucraina. Forţele de Apărare ale Ucrainei atacă trupele ruseşti din mai multe direcţii în regiunea Kursk
Economistul Pat Utomi, fost candidat la alegerile prezidenţiale din Nigeria şi personalitate a comunităţii catolice locale, recunoaşte că ar fi mândru dacă un african ar fi ales papă.
Potrivit lui Utomi, papa ar trebui să fie "o persoană bună, cu o viziune care corespunde timpului".
În acest sens, Utomi a afirmat că, în ceea ce priveşte problemele cu care se confruntă Biserica catolică, Africa este reprezentativă pe mai multe niveluri.
"Ioan Paul al II-lea a fost o replică Uniunii Sovietice", consideră Utomi. "Într-o anumită măsură, scopul Bisericii este de a găsi (...) limbă comună cu islamul şi cu mişcarea penticostală", a adăugat el.
Africanii au aderat în masă la bisericile evanghelice, unii dintre ei considerând că ele sunt mai conforme cu activităţile cotidiene. Aceasta reprezintă o problemă majoră pentru Biserica catolică.
De asemenea, în ţări precum Nigeria, populată în mare parte de musulmani la nord şi creştini la sud, tensiunile etnice şi religioase sunt însoţite de violenţe.
Archiepiscopul de Abuja, John Onaiyekan, numit în octombrie cardinal, încearcă să împace creştinii şi musulmanii din ţara sa.
"Avem nevoie de un lider abil ca Ioan Paul al II-lea, care a reuşit că interacţioneze cu Biserica din Orient şi cu ortodocşii din Est", a declarat Utomi.
Potrivit observatorilor din Vatican, Conclavul poate decide alegerea unui Papă din America Latină, Africa sau Asia.
Alţii consideră că un criteriu important ar putea fi vârsta. Benedict al XVI-lea, care demisionează din cauza vârstei înaintate de 85 de ani, le-ar putea cere cardinalilor alegerea unui papă mai tânăr care să facă faţă mandatului.
Benedict al XVI-lea a vizitat Africa de două ori: în 2011, s-a aflat în Benin şi în 2009 - în Angola şi Camerun.
"Consider că noi ar trebui să-i mulţumim lui Dumnezeu pentru acest om (...), care a dat dovadă de solicitudine în ce priveşte Biserica, în special cea africană", a afirmat arhiepiscopul de Lagos, Alfred Adewale Martins.
În pofida atitudinii pozitive a Vaticanului faţă de continentul african, unii se îndoiesc că a sosit timpul pentru un papă de culoare.
"Mă îndoiesc că vom avea un papă african, (…) momentul potrivit încă nu a sosit", a declarat Zeb Renardo, parohul bisericii San Antonio da Polana, din Maputo, capitala Mozambicului, la puţin timp după anunţul privind demisia lui Benedict al XVI-lea.
Alegerea unui Papă non-occidental ar fi posibilă, pentru că "în prezent, lumea este multicoloră", afirmă părintele polonez Stanislaw Skuza, rector al bazilicii Notre-Dame de la Paix din oraşul Yamoussoukro (Coasta de Fildeş), sfinţită de Ioan Paul al II-lea în 1990 şi considerată ca fiind cel mai important altar creştin din Africa.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Crin Antonescu își suspendă candidatura la prezidențiale și acuză Coaliția PSD-PNL-UDMR că l-a lăsat „singur în campanie”
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
SUA afirmă că Putin nu va renunța la Ucraina. Care sunt șansele unui acord de încetare al focului în 2025
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum arată vila de 1 milion de euro în care locuiesc Ștefan Bănică Jr. și Lavinia Pîrva. Casa este construită pe 4 nivele
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe