- Home
- Externe
- VATICAN, (12.02.2013, 20:09)
- Departamentul Externe
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Peste un miliard de catolici aşteaptă primul papă de culoare
Peste un miliard de catolici sunt în aşteptarea unui papă african, după decizia lui Benedict al XVI-lea de a demisiona pe 28 februarie.
Urmărește
1694 afișări
Cardinalul ghanez Peter Turkson (Imagine: Mediafax foto/AFP)
Peste 15 la sută din catolici sunt africani, iar numărul acestora creşte constant. Ghanezul Peter Turkson şi nigerianul John Onaiyekan sunt consideraţi potenţiali succesori ai Papei.
"Luând în considerare procentajul de africani catolici, ar fi corect să avem un papă de culoare", a declarat Rene Legre Hokou, preşedintele Ligii ivoriene pentru Drepturile Omului.
"În comunitatea catolică africană, un papă de culoare ar putea însemna puţină vitalitate şi ar denota caracterul universal al acestei religii", a adăugat preşedintele Ligii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
Economistul Pat Utomi, fost candidat la alegerile prezidenţiale din Nigeria şi personalitate a comunităţii catolice locale, recunoaşte că ar fi mândru dacă un african ar fi ales papă.
Potrivit lui Utomi, papa ar trebui să fie "o persoană bună, cu o viziune care corespunde timpului".
În acest sens, Utomi a afirmat că, în ceea ce priveşte problemele cu care se confruntă Biserica catolică, Africa este reprezentativă pe mai multe niveluri.
"Ioan Paul al II-lea a fost o replică Uniunii Sovietice", consideră Utomi. "Într-o anumită măsură, scopul Bisericii este de a găsi (...) limbă comună cu islamul şi cu mişcarea penticostală", a adăugat el.
Africanii au aderat în masă la bisericile evanghelice, unii dintre ei considerând că ele sunt mai conforme cu activităţile cotidiene. Aceasta reprezintă o problemă majoră pentru Biserica catolică.
De asemenea, în ţări precum Nigeria, populată în mare parte de musulmani la nord şi creştini la sud, tensiunile etnice şi religioase sunt însoţite de violenţe.
Archiepiscopul de Abuja, John Onaiyekan, numit în octombrie cardinal, încearcă să împace creştinii şi musulmanii din ţara sa.
"Avem nevoie de un lider abil ca Ioan Paul al II-lea, care a reuşit că interacţioneze cu Biserica din Orient şi cu ortodocşii din Est", a declarat Utomi.
Potrivit observatorilor din Vatican, Conclavul poate decide alegerea unui Papă din America Latină, Africa sau Asia.
Alţii consideră că un criteriu important ar putea fi vârsta. Benedict al XVI-lea, care demisionează din cauza vârstei înaintate de 85 de ani, le-ar putea cere cardinalilor alegerea unui papă mai tânăr care să facă faţă mandatului.
Benedict al XVI-lea a vizitat Africa de două ori: în 2011, s-a aflat în Benin şi în 2009 - în Angola şi Camerun.
"Consider că noi ar trebui să-i mulţumim lui Dumnezeu pentru acest om (...), care a dat dovadă de solicitudine în ce priveşte Biserica, în special cea africană", a afirmat arhiepiscopul de Lagos, Alfred Adewale Martins.
În pofida atitudinii pozitive a Vaticanului faţă de continentul african, unii se îndoiesc că a sosit timpul pentru un papă de culoare.
"Mă îndoiesc că vom avea un papă african, (…) momentul potrivit încă nu a sosit", a declarat Zeb Renardo, parohul bisericii San Antonio da Polana, din Maputo, capitala Mozambicului, la puţin timp după anunţul privind demisia lui Benedict al XVI-lea.
Alegerea unui Papă non-occidental ar fi posibilă, pentru că "în prezent, lumea este multicoloră", afirmă părintele polonez Stanislaw Skuza, rector al bazilicii Notre-Dame de la Paix din oraşul Yamoussoukro (Coasta de Fildeş), sfinţită de Ioan Paul al II-lea în 1990 şi considerată ca fiind cel mai important altar creştin din Africa.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Cheltuielile pentru încoronare regelui Charles au fost dezvăluite. Cât plătește Marea Britanie pentru monarhie
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe