Politica externă a Marii Britanii sub conducerea laburistă

  • Keir Starmer şi echipa sa planifică o revizuire completă a interacţiunilor Marii Britanii cu China, pentru a ajusta politica naţională faţă de această putere globală şi a reduce dependenţa de aceasta în sectoare critice.
  • Partidul Laburist îşi reafirmă angajamentul de a recunoaşte un stat palestinian, ca parte a unui proces de pace reînnoit, promovând o soluţie cu două state.
  • Un guvern laburist va continua să ofere suport financiar şi militar Ucrainei, menţinând o poziţie fermă împotriva agresiunii ruse, şi întărind angajamentele existente faţă de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
2011 afișări
Imaginea articolului Politica externă a Marii Britanii sub conducerea laburistă

Politica externă a Marii Britanii sub conducerea laburistă

Guvernul laburist condus de Keir Starmer planifică să implementeze o politică externă activă şi pragmatică, denumită „realism progresist”, scrie Digital Journal. Această abordare recunoaşte volatilitatea globală şi pune accent pe o poziţie practică în relaţiile internaţionale. David Lammy, care este de aşteptat să devină ministru de externe, a subliniat intenţia laburiştilor de a „face Brexit-ul să funcţioneze” şi de a negocia "un pact de securitate ambiţios" cu Uniunea Europeană.

Prima lună a mandatului de premier al lui Keir Starmer va fi marcată de o intensă activitate diplomatică internaţională, incluzând întâlniri cu preşedintele american Joe Biden şi alţi lideri europeni.

De asemenea, Starmer va participa la summitul NATO de săptămâna viitoare în Washington, marcat de celebrarea celei de-a 75-a aniversări.

Ulterior, Starmer va găzdui o întâlnire a Comunităţii Politice Europene la Palatul Blenheim, lângă Oxford, pe 18 iulie, la care sunt aşteptaţi Emmanuel Macron din Franţa şi Olaf Scholz din Germania.

China

Partidul Laburist doreşte să recalibreze relaţia Marii Britanii cu China. Lammy a anunţat o revizuire completă a interacţiunilor cu China în toate departamentele guvernamentale pentru a „stabili direcţia şi cursul” politicii britanice faţă de China.

Starmer a subliniat anterior necesitatea de a reduce dependenţa Marii Britanii de China în domenii precum comerţul şi tehnologia, în timp ce menţin cooperarea pe probleme globale cum ar fi schimbările climatice. Echilibrarea intereselor comerciale şi economice cu imperativele de securitate va fi esenţială, mai ales dacă climatul geopolitic se intensifică, posibil influenţat de rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA.

Conflictul Israel-Palestina

Laburiştii se angajează să recunoască un stat palestinian ca parte a unui proces de pace reînnoit către o soluţie cu două state. Partidul solicită o încetare imediată a focului, eliberarea tuturor ostaticilor şi creşterea ajutorului umanitar în Gaza. Cu toate acestea, nu a fost stabilit un termen specific pentru aceste acţiuni, reflectând o abordare precaută faţă de această problemă sensibilă.

Europa

Starmer intenţionează să colaboreze cu orice guvern european, indiferent de orientarea politică, pentru a aborda probleme critice, cum ar fi migraţia. El planifică să consolideze acordurile bilaterale cu Franţa, în special în ceea ce priveşte criza migranţilor, în timp ce caută şi măsuri comprehensive la nivelul UE. Starmer a exprimat necesitatea unei cooperări mai puternice cu UE în domeniul securităţii, în special în combaterea reţelelor de trafic de persoane.

Starmer şi-a exprimat disponibilitatea de a colabora cu partidul francez de extremă-dreapta Raliul Naţional (RN) în cazul în care acesta ar ajunge la guvernare.

„Există însă şi iniţiative la nivelul UE”, a adăugat el. „Acordul de securitate pe care îl dorim cu UE pentru a combate reţelele de contrabandă este de o importanţă crucială.”

Ucraina

Laburiştii promit sprijin neclintit pentru Ucraina, aliniindu-se cu poziţia actuală a Marii Britanii de a furniza ajutor financiar, suport militar şi instruire pentru a contracara agresiunea rusă. Starmer subliniază că o întâlnire cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la începutul mandatului său ar reafirma acest angajament. În schimb, o întâlnire cu preşedintele rus Vladimir Putin nu este pe agenda, deoarece laburiştii consideră Rusia ca fiind principalul agresor în conflict.

Cheltuieli pentru apărare

Laburiştii plănuiesc să efectueze o revizuire strategică a apărării în primul an de guvernare. Această revizuire îşi propune să stabilească paşii necesari pentru a creşte cheltuielile pentru apărare la 2,5% din PIB, reflectând un angajament de a consolida capacităţile de apărare ale Marii Britanii.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici