Polonia a primit nota de plată de la Comisia Europeană. Ţara a fost amendată pentru problemele privind independenţa justiţiei

Comisia Europeană a trimis Poloniei o notificare oficială de plată a unor amenzi în valoare de aproximativ 70 de milioane de euro pentru că nu a reuşit să anuleze un regim disciplinar ilegal pentru judecători, a declarat un purtător de cuvânt, ceea ce reprezintă o escaladare a disputei dintre Varşovia şi Uniunea Europeană cu privire la democraţie.

Urmărește
2679 afișări
Imaginea articolului Polonia a primit nota de plată de la Comisia Europeană. Ţara a fost amendată pentru problemele privind independenţa justiţiei

Cazul este una dintre numeroasele dispute dintre UE şi partidul polonez de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), a ajuns la putere în 2015 şi care de atunci s-a confruntat cu acuzaţii de erodare a libertăţii şi democraţiei. În octombrie anul trecut, instanţa supremă a UE a amendat Varşovia pentru că nu a reuşit să oprească imediat activitatea Camerei disciplinare a Curţii Supreme poloneze în aşteptarea unui verdict final privind acest sistem.

Comisia afirmă că sistemul disciplinar permite amestecul politic în instanţe şi, prin urmare, încalcă legile din UE cu 27 de state membre, precum şi cele din Polonia, care stabilesc independenţa judiciară. Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Christian Wigand, a declarat joi că a fost trimisă Varşoviei o "somaţie de plată" pentru că nu a eliminat regimul disciplinar, aşa cum a ordonat Curtea Europeană de Justiţie.

Surse au declarat anterior pentru Reuters că amenzile se ridică la aproximativ 70 de milioane de euro şi că Varşovia va avea aproximativ 45 de zile pentru a plăti. 

Disputa Poloniei cu UE o costă deja scump. Uniunea a blocat accesul Poloniei la miliarde de euro din stimulentele UE menite să sprijine redresarea economică în urma pandemiei COVID-19. Sunt în joc şi alte fonduri din bugetul comun al UE de 1 100 de miliarde de euro (1 250 de miliarde de dolari) până în 2027, deoarece Comisia Europeană devine tot mai dură în a refuza acordarea de fonduri ţărilor care ar putea canaliza banii pentru a sprijini politici care subminează principiile democratice.

Varşovia spune că revizuirea judiciară era necesară pentru a face instanţele mai eficiente şi pentru a le scăpa de influenţa comunistă. De asemenea, partidul naţionalist PiS afirmă că nu va ceda la ceea ce numeşte şantajul UE.

PiS a restricţionat, de asemenea, drepturile femeilor, ale migranţilor şi ale homosexualilor, a exercitat presiuni asupra mass-mediei publice şi private, precum şi alte exemple de politici conservatoare din punct de vedere social despre care partidul de guvernământ spune  că sunt necesare pentru a proteja suveranitatea Poloniei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici